Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem elintézett tény a magyar EU-s elnökség külügyminiszteri találkozójának uniós bojkottja


Orbán Viktor miniszterelnök és Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője egy EU-csúcson Spanyolországban 2023. október 6-án
Orbán Viktor miniszterelnök és Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője egy EU-csúcson Spanyolországban 2023. október 6-án

Egyes sajtójelentésekkel szemben még nem eldöntött tény, csupán egyik a sok lehetőség közül az augusztus végi budapesti informális kül- és védelmi miniszteri tanácsülés uniós bojkottja – tájékoztatták a Szabad Európát jól értesült források.

A tagállamok és az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője jelenleg több lehetőséget is mérlegel, hogyan viszonyuljon a magyar soros EU-tanácsi elnökség alatt Magyarországon tartandó informális tanácsülésekhez, félreérthetetlenül értésre adva, hogy egyáltalán nem tekintik normálisnak Orbán Viktor szerintük szándékosan kétértelmű és előzőleg nem egyeztetett „békemisszióját”.

Úgy tudjuk, hogy egyes sajtójelentésekkel ellentétben az érdekeltek még nem hoztak semmilyen döntést az augusztus végi budapesti informális kül- és védelmi politikai tanácsülésről, de az egyik opció az – amiről elsőként a Politico írt –, hogy ne kerüljön sor az elnökség programjában szereplő, kétnaposra tervezett találkozóra, hogy a magyar kormány ne láthassa vendégül az eseményt.

A Politico értesülése szerint Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője úgy ütné ki a magyar Gymnichet a nyeregből (a luxemburgi városban tartottak először informális keretek között külügyminiszteri tanácsülést, innen az elnevezés), hogy rászervezne egy formális külügyi tanácsülést Brüsszelben. Így a tagállamok diplomáciájának irányítói Budapest helyett Brüsszelbe mennének, lényegében bojkottálva és ellehetetlenítve a magyarországi eseményt.

Peter Stano, az Európai Külügyi Szolgálat szóvivője megkeresésünkre nem kívánt kommentálni „pletykákat és spekulációkat”, de emlékeztetett arra, hogy mind a hivatalos, mind az informális külügyi és védelmi tanácsülések összehívása és levezetése a kül- és biztonságpolitikai főképviselő hatásköre. Az augusztusi napirendre vonatkozó terveket későbbi időpontban jelentik be – tette hozzá.

Forrásaink szerint ugyanakkor nem a nyílt bojkott vagy a rászervezés az egyetlen opció, több más lehetőséget is vizsgálnak a tagállamok arra, hogy kifejezésre juttassák elégedetlenségüket a magyar kormányfő eljárása miatt.

Az informális tanácsülések esetleges bojkottja vagy érdeklődés hiányában eltörlése precedens nélküli az EU gyakorlatában. Diplomaták szerint híven tükrözné, mennyire elhidegültek a kapcsolatok Budapest és az EU többi tagállama között (az egyetlen kivétel talán Szlovákia).

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG