Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem először támadja Orbán Viktort az Európai Néppárt frakciója


Nem szokatlan, hogy a közösségi médiában bírálják a politikai ellenfelüket – mondja brüsszeli tudósítónk, aki szerint a történtek még határozottabban bizonyítják, hogy valós és mély a törésvonal az európai fősodort képviselő jobbközép és a magyar kormányfő gründolta szélsőséges szövetség között.

Itt tudja meghallgatni a podcastot:

Nem először támadja Orbán Viktort az Európai Néppárt frakciója
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:10:16 0:00

Öt gondolat a beszélgetésből:

(1) Bár az Európai Parlament főként jogalkotással foglalkozik, de ebből fakadóan álláspontok, nézetek, vélemények ütközőtere is, tehát nem meglepő, hogy a képviselők, frakciók politikai megnyilatkozásokat tesznek – mondja brüsszeli tudósítónk a magyar kormányfőről szóló néppárti közösségi médiás posztokkal kapcsolatban. Ráadásul nem ez volt az első eset, a frakció már üzent így a spanyol és a volt lengyel kormányfőnek is.

(2) A közösségi médiás üzengetés bevett szokása az Európai Néppárt parlamenti frakciójának (EPP), csak eddig nem érintett magyar szereplőket, ezért nem került a magyar média és polgárok elé. Orbán Viktor esetében volt egy második poszt: pár nappal később kijött a From hero to zero (Hősből senki lett) szövegű üzenet.

(3) A történtek beleillenek abba a néppárti megközelítésbe, amelyet az egy héttel korábbi parlamenti vitában fogalmazott meg a frakció vezetője, Manfred Weber, aki szerint Orbán Viktor a múlt, és a képviselőcsoportba felvett Tisza Párt vezetője, Magyar Péter a jövő. Brüsszeli tudósítónk szerint ez is magyarázza a néppárti frakció posztjait, hiszen általában azokat a pártokat, politikusokat szokták ilyen módon bírálni, akiknek a riválisa a frakció tagja.

(4) Az akciót úgy is fel lehet fogni, mint az EPP önmeghatározásának része, ami azért lehet fontos, mert a magyar kormányfő a Patrióták frakció megalapításával egy csoportba terelte az európai jobbközép-centrista pártok ellenfeleit. Gyévai Zoltán hozzáteszi: az egy héttel korábbi vita és ez a posztsorozat is mutatja, hogy éles törésvonal alakult ki az európai politikában.

(5) Tudósítónk összeesküvés-elméletnek minősítette, hogy a kormányfő szerint az Európai Parlament jobbközép erői a megbuktatására szövetkeznének, erre az Európai Parlamentnek nincsenek eszközei, Orbán Viktor legfeljebb az uniós források befagyasztását vélheti ennek, de a pénzek blokkolásának feloldásáért egyértelmű feltételeket kell teljesíteni, így igazából csak rajta múlik.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG