Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nemzetbiztonsági Bizottság a Hezbollah-csipogókról: a magyar titkosszolgálatnak nem volt köze a az eseményekhez


Felirat az ülésterem ajtaján az országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának ülése előtt az Országgyűlés Irodaházában 2018. február 8-án
Felirat az ülésterem ajtaján az országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának ülése előtt az Országgyűlés Irodaházában 2018. február 8-án

A parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának jobbikos elnöke írt erről közösségi oldalán a testület mai ülése után. Sas Zoltán beszámolója szerint konkrét információkat kapott a Libanonban szeptember 17-én és 18-án felrobbant személyi hívókkal kapcsolatos ügyben.

Mint fogalmazott, kérésére a polgári titkosszolgálatok elkészítették a bizottsági ülésre azokat a tájékoztatókat, amelyek a csipogók kérdése körül felvetődtek. A nemzetbiztonsági bizottság csütörtöki ülésén elhangzottakból a testület elnöke szerint nyilvánossággal megosztható információk az következők:

  • A csipogók gyártása, beszerzése értékesítése mögött egy több céget is tartalmazó hálózat állt.
  • A csipogókat nem Magyarországon gyártották, a termékek soha nem is jártak itt.
  • A csipogók értékesítésében Magyarországon és Bulgáriában bejegyzett cégek működtek közre, kizárólag közvetítő szerepet töltöttek be, feltehetően azért, hogy leplezzék a valódi eredetet.
  • A csipogók feltehetőleg a Tajvan-Hongkong-Libanon útvonalon jutottak el a felhasználókhoz.
  • A magyar titkosszolgálatnak nem volt köze az eseményekhez.
  • Az üggyel kapcsolatban az Alkotmányvédelmi Hivatal további vizsgálatokat folytat.
  • Nem merültek fel olyan kockázati tényezők, amelyek alapján emelni kellene Magyarország terrorfenyegetettségi szintjét.

A Szabad Európa több cikkben foglalkozott a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezetet megrázó merényletsorozattal,ezeket itt olvashatja el.

Szeptember 17-én több ezer csipogó, majd másnap főleg a szintén a terrorszervezet által használt walkie-talkie-k kezdtek el felrobbanni Libanonban és Szíriában. A libanoni vezetés és a Hezbollah is az izraeli titkosszolgálatot gyanúsította a támadással, az izraeli kormány viszont nyilvánosan nem kommentálta a robbanássorozatot.

A Telex korábban arról számolt be, hogy Az Alkotmányvédelmi Hivatal többször is meghallgatta a robbanós személyhívók ügyében érintett magyar cég, a BAC Consulting Kft. ügyvezetőjét, a magyar-olasz kettős állampolgárságú Cristiana Bársony-Arcidiaconót, aki dokumentumokat adott át a hatóságnak. A Hatóság a hírportál szerint valószínűleg ezekből tudta kideríteni, milyen úton juthattak el a Tajvanban gyártott személyi hívók Libanonba.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG