Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Váratlanul még 3,7 milliárd forinttal drágult a már elkészült nyíregyházi stadion


Munkások dolgoznak a nyíregyházi stadion építkezésén 2023. július 21-én
Munkások dolgoznak a nyíregyházi stadion építkezésén 2023. július 21-én

A júniusi választások előtt három nappal 3,7 milliárd forinttal drágult meg a májusban már lényegében késznek mondott, addig 13,8 milliárd forint közpénzbe kerülő nyíregyházi stadion, a szerződésmódosítás így csak a választások után lett nyilvános. Az indoklás szerint statikai okokból mégis meg kell bontani a szerkezetet, ami így lehetőséget adott a „teljes áttervezésre”.

„Kijelenthetjük, hogy itt kezdheti a szezont a Spartacus. A stadion központi létesítménye és a szabadidős centrum is június 30-ra lesz készen. Kisebb munkálatok ezután még folytatódnak a nyár végéig, de ami a bajnokság megkezdéséhez szükséges, az megépül és használható lesz” – jelentette be Nyul Zoltán magasépítésért felelős helyettes államtitkár május 14-én a nyíregyházi stadion elkészültéről a helyszínen az MTI-nek.

Az addig nettó 13,8 milliárd forintos létesítmény azonban júniusban váratlanul jelentősen tovább drágult – vette észre az Átlátszó.

A júniusi választások előtt három nappal ugyanis nettó 3,7 milliárd forinttal emelkedett a stadion ára, így már nettó 17,5 milliárd forintba kerül.

Ez a szerződésmódosítás az építési minisztérium és a kivitelezők között csak most lett nyilvános. A szerződésmódosítást nagyjából két héttel azután írták alá, hogy Nyul Zoltán sajtótájékoztatót tartott az elkészültnek ítélt stadionban. Mostani áron nagyjából 2,2 millió forint az egy székre eső költség a 8219 fős nyíregyházi stadionban.

Az indoklás szerint komoly statikai problémákat találtak, de lehetőség nyílt a „teljes áttervezésre”. Pontosabban: „A tervezési munkákat megelőző statikai vizsgálatok során derült ki, hogy a meglevő szerkezetek nem alkalmasak a tervekben szereplő kialakítású lelátók kivitelezésére (…) ezért a meglevő szerkezeteket is el kellett bontani. Ez nyitott új lehetőséget a teljes áttervezésre”, viszont „az elkészült kivitelezési tervek olyan mértékű, a kivitelező által előre nem látható kivitelezési munkákat eredményeztek, melyek a megkötött szerződés műszaki tartalmát növelik, és amelyek végrehajtása elengedhetetlen a beruházás szerződésszerű megvalósításához, a projekt sikeres befejezéséhez.”

A beruházás állami közbeszerzését még három éve nyerte el az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt. párosa, akik 13,8 milliárd forintból gondolták megépíteni. Az állam már 2021-ben 19 milliárd forintra emelte a stadionra rendelkezésre álló közpénzkeretet a korábbi mintegy tízmilliárdról, így van lehetőség további jelentős drágulásra is.

A kivitelezéshez szükséges összes tervezési feladat és a stadion rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban történő megépítésének teljes körű elvégzése a kivitelező felelőssége volt a közbeszerzés szerint.

A nyíregyházi stadionban kilenc VIP-részleget, skyboxot alakítottak ki a sima ülőhelyek mellé, illetve egy 450 négyzetméteres lounge vár egyes vendégeket az MTI szerint. Emellett építettek egy 150 négyzetméteres konferenciatermet, és lesz külön étterem is az épületben. Néhány olyan, a stadionhoz képest jóval kisebb költség is beleszámít a 17,5 milliárd forintba, mint egy rekortánborítású futópálya vagy három műfüves kispálya.

A nyíregyházi focicsapat július végén már az új stadionjában, nézők előtt kezdi az idényt, legalábbis ezzel ellentétes hír az érintettek felől a szerződésmódosítás óta sem érkezett.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG