Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyolcéves mélyponton a beruházások


Talaj-előkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban, Debrecen közelében 2023. február 23-án (képünk illusztráció)
Talaj-előkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban, Debrecen közelében 2023. február 23-án (képünk illusztráció)

A beruházások volumene az idei második negyedévben a nyers adatok szerint 16,8 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított adatok alapján a beruházások értéke hét százalékkal csökkent.

A nemzetgazdasági beruházások teljesítménye a szezonálisan kiigazított adatok szerint 14,5 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva – derül ki a KSH jelentéséből.

A beruházások csökkenéséhez a legnagyobb mértékben a feldolgozóipar, a szállítás, a raktározás, valamint a kereskedelem járult hozzá. A visszaesést a közigazgatás, az energiaipar, illetve az ingatlanügyletek növekvő beruházási aktivitása mérsékelte – közölte a KSH.

A hvg.hu szerint ezek rosszabb eredmények, mint a Covid-válság mélypontján. Azt írják, a beruházási mutató másfél éve folyamatosan esik, de a mostanihoz fogható csökkenés még nem volt, ami összességében az elmúlt mintegy nyolc év legrosszabb adata.

Utoljára 2016 negyedik negyedéve volt gyengébb, de az is főleg technikai okok miatt, mert 2015 végén zárták le az akkori uniós költségvetési ciklus beruházásait, amit a végén megpörgettek, ezért volt 2016-ban nagyobb visszaesés az előző időszakhoz képest. A beruházások mostani, 16,8 százalékos (szezonális hatásoktól megszűrve 14,5 százalékos) visszaesése azt mutatja, hogy komoly bajok vannak a magyar gazdasággal – írja a lap.

XS
SM
MD
LG