Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egymillióan már most tudják, ki lesz a polgármesterük a következő ciklusban


858 polgármesterjelöltnek elég egyetlen érvényes szavazat, hogy megválasszák, mert egyedül indul a településén, így a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalomnak is biztosan lesz egy polgármestere.

Ha egy településen egyetlen jelölt indul polgármesternek (vagy egyéni képviselőnek egy adott körzetben), akkor elegendő egyetlen érvényes szavazat, hogy megválasszák, mert az önkormányzati választáson nincs érvényességi küszöb. A most vasárnapi választáson 858 olyan település van, ahol egyetlen jelölt indul polgármesternek, aki tehát csak akkor nem nyer mandátumot, ha senki nem szavaz rá. Erre még a független Csigó Tibornak sincs esélye, aki az ország egyik legkisebb településén indul. A legutóbbi országgyűlési választáson ugyanis a tizenegy oda bejelentett választópolgárból nyolc el is ment voksolni.

Iborfián viszont a választók mintegy mintegy 43 százaléka fut neki a polgármesteri széknek: három jelölt van ugyanis. A 2022-es választáson tizenhatan szerepeltek a névjegyzékben, de ebből kilencen csak átjelentkeztek, azaz mindössze hét választókorú helyi szavazhatott a Zala megyei faluban.

A legtöbben Nagydobszán szeretnének polgármesterek lenni; kilencen indulnak a székért. A baranyai községben 442-en szavazhattak az előző választáson.

A 858 egyedül induló jelöltből 674-en függetlenek, a Fidesznek pedig 169 polgármesterjelöltje örülhet már most az eredménynek. Az MSZP-nek egy polgármestere lesz biztosan (Halmi József Győrteleken), és a Megoldás Mozgalomnak is lesz egy polgármestere (Bíróné dr. Dienes Csilla Szamossályin). Érdekesség, hogy a KDNP a Fidesz hivatalos támogatása nélkül ad majd polgármestert legalább két helyen (Petőfiszálláson Szász János Attila, Bőn pedig Hajós Attila indul egyedül), a maradék tizenegy településen pedig civil szervezetek jelöltjei lesznek a befutók.

A legtöbb ilyen település, ahol csak egy polgármester indul, ezernél kevesebb lakossal rendelkezik (574); 256 az ezer és ötezer fő közötti lakosú érintett település; van 22 olyan, ahol öt- és tízezer közötti ember él; de tízezer feletti városból is hat olyan akad, ahol csak formalitás lesz a polgármester-választás: Százhalombatta, Dabas, Mezőkövesd, Abony, Kiskőrös és Tiszafüred.

Az érintett településeken összesen kicsivel több mint egymillió ember él, ők tehát már most tudják, hogy ki lesz a polgármesterük ősztől.

Városok egy polgármesterjelölttel

Százhalombatta a legnagyobb város, ahol elég egy szavazat a polgármesternek, hogy újrázhasson. Vezér Mihály 1990 óta egy ciklust leszámítva a város polgármestere (csak 2002-ben veszített, de 2006 óta ismét ő vezeti a települést). Kezdetben az SZDSZ tagja volt, de 2002 óta független, 2006 óta pedig az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjaként politizál. Az Átlátszó írta meg, hogy Vezér ugyan gyakran használja neve mellett a PhD-jelölést, de nincs nyoma a doktori disszertációjának, sőt még egyetemi diplomáját sem volt hajlandó megmutatni a lapnak. 2021-ben, tehát ebben a ciklusban tárta fel azt is az Átlátszó, hogy Százhalombattán az önkormányzati cégek könyvelési beszámolóit az önkormányzat vezetője, azaz Vezér Mihály polgármester cége készíti. A botrányok ellenére most tehát biztosan folytathatja a polgármesteri munkát Vezér, akinek öt évvel ezelőtt még volt kihívója, azonban nagy magabiztossággal (64:36 arányban) győzte le az összellenzéki jelölt Mánya Zsoltot.

Dabason Kőszegi Zoltán hatodik ciklusát fogja megkezdeni idén polgármesterként, de már 1994 óta tagja a városvezetésnek. Kezdetben a Dabas Fejlődéséért nevű szervezet jelöltje volt, de már 1998-ban is támogatta őket a Fidesz: akkor az MDF–FKgP–KDNP–MIÉP közös jelöltje ellen nyert. Legutóbb tíz évvel ezelőtt volt kihívója, de a Pele egyesület jelöltjével, Mátyus Csabával szemben is nyolcvan százalék szavazott a polgármesterre.

Fekete Zoltán 1990-ben tagja lett a mezőkövesdi városvezetésnek, amikor alapító tagja volt a KDNP helyi szervezetének. 1998-ban az FKgP is támogatta a Fidesz jelöltjével szemben, de 2002-ben már a Fidesz jelöltjeként indult képviselőnek – ekkor nem jutott be a testületbe. 2010-ben viszont városvezetőként tért vissza, amikor Tállai András nyolcévnyi polgármesterkedés után államtitkári kinevezése miatt távozott a város éléről. Legutóbb 2020-ban került be a hírekbe Fekete, amikor betiltotta a Meseország mindenkié című mesekönyv használatát a helyi óvodában és bölcsődében „a fejlődésben lévő gyermekek védelmében”.

Abonyban Pető Zsolt 2019-ben, a Városunk Fejlődése Egyesület jelöltjeként került a polgármesteri székbe. Majdnem hetvenszázaléknyi szavazatot kapott, legnagyobb ellenfele a Fidesz jelöltje, Dévainé Kazinczy Sára volt. Idén nemhogy nem indít ellene jelöltet a Fidesz, hanem egyenesen beállt mögé a kormánypárt helyi szervezete: szerintük Abony elindult a fejlődés útján, és ez a lendület nem állhat meg.

Domonyi László Mihály 1994 óta vesz részt Kiskőrös irányításában, alapító tagja a helyi Fidesznek, és 2006 óta áll a város élén. Neki az sem újdonság, hogy nincs kihívója. Ez lesz a harmadik olyan választás, amikor egyedül indul el a polgármesteri székért. Az viszont kuriózum, hogy a várost teljesen elengedték a pártok, a Fidesz ellenében csak a Megoldás Mozgalom és két másik helyi civil szervezet indít képviselőjelölteket.

A fideszes Ujvári Imre 2014-ben lett Tiszafüred polgármestere, és 2019-ben annak ellenére újraválasztották, hogy első ciklusa végén több botrányban is felbukkant a neve. 2018-ban írta meg az Átlátszó, hogy Ujvári a saját nagymamájának adott egy olyan önkormányzati bérlakást, amelyet nem sokkal korábban újítottak fel. A döntést a polgármester a városi képviselő-testület tudta nélkül hozta meg úgy, hogy több mint harmincan voltak várólistán önkormányzati lakásért a nagymama előtt – akivel Ujvári szülei együtt költözhettek. Az Egri Ügyek közzétett egy hangfelvételt, amelyen állításuk szerint Ujvári hallható, amint arról beszél, hogyan próbálta megakadályozni, hogy a város előző jegyzője, Spisák György (akit Ujvári törvénytelenül rúgott ki) elinduljon ellene a 2019-es polgármester-választáson: a fideszes polgármester egy nyertes pályázattal vagy megbízási szerződéssel fizette volna ki, ha nem indul. Végül Spisáknak a Mindenki Magyarországa jelöltjeként sikerült megszorongatnia Ujvárit, aki 55:42 százalékos aránnyal nyert. Idén viszont nem kell izgulnia, mert kihívó nélkül fut neki a választásnak (Spisák azóta Eger aljegyzőjeként dolgozik).

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG