Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar kitüntetést kapott a baltás gyilkos kapcsán ismertté vált azeri nagykövet


Vilayat Guliyev egy 2012-es képen
Vilayat Guliyev egy 2012-es képen

Orbán Viktor kérésére Magyarország kitüntette Vilayat Guliyevet, Azerbajdzsán magyarországi nagykövetét. Guliyevről az azeri baltás gyilkos, Ramil Szafarov ügye kapcsán hallhattak a legtöbben Magyarországon.

A miniszterelnök előterjesztésére a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetés polgári verzióját kapja Magyarországtól Vilayat Guliyev azeri nagykövet, áll a Magyar Közlönyben.

Részlet a 2021/151-es Magyar Közlönyből.
Részlet a 2021/151-es Magyar Közlönyből.

Vilayat Guliyev 2010 óta Azerbajdzsán nagykövete Magyarországon, korábban volt hazája külügyminisztere is. Leghíresebb Magyarországhoz kapcsolódó ügye Ramil Szafarov azeri katonatiszt, a "baltás gyilkos" néven elhíresült bűnöző hazavitele volt 2012-ben. Guliyev nagykövet egyébként épp távozóban van, júliusban dőlt el a visszahívása.

Előre kitervelt, aljas indokból elkövetett kegyetlen gyilkosság

Ramil Szafarov azeri katonatiszt a „NATO partnerség a békéért” nemzetközi program keretében tartózkodott Magyarországon 2004-ben, ez egy három hónapos angoltanfolyam volt. A 27 éves Szafarov társaival együtt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hungária körúti kollégiumában volt elszállásolva.

A férfi február 18-án egy hipermarketben vett egy baltát és egy fenőkövet, majd február 19-én hajnali 5 óra körül átment a 25 éves Gurgen Margarján örmény tiszthez, és az alvó katonát 16 baltacsapással meggyilkolta.

Ramil Szafarov az ítéletét hallgatja Budapesten, 2006. április 13-án
Ramil Szafarov az ítéletét hallgatja Budapesten, 2006. április 13-án

Ennek végére felébredt Margarján magyar szobatársa, akivel Szafarov közölte, hogy őt nem fogja bántani, még párat rácsapott a lefejezett örmény tiszt holttestére és elindult megkeresni egy, a programban résztvevő másik örmény tisztet. A másik örmény tiszt szobájának ajtaja azonban zárva volt, Szafarovot pedig a kiérkező rendőrök elfogták, miközben baltájával megpróbálta betörni az ajtót.

Ramil Szafarov kihallgatásán elmondta, hogy ő örményeket szeretne irtani, Margarjánt azért választotta elsőnek, mert erősebb, sportosabb volt. Szafarov szerint a családja sokat szenvedett a Hegyi-Karabahért folytatott háborúban, a programban résztvevő örmények egyébként pedig provokálták őt. Ez utóbbit más tanúk nem erősítették meg.

Ügyvédje azt is felhozta mentségére, hogy Azerbajdzsánban nem bűncselekmény megölni egy örményt. Ennek ellenére Szafarovot előre kitervelt módon, különös kegyetlenséggel és aljas indokból elkövetett emberölés bűntettéért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Magyarországon 2006-ban.

Orbán Viktor Bakuba ment, majd hős lett a gyilkosból

2012 nyarán Orbán Viktor Bakuba ment tárgyalni Ilham Alijev azeri illiberális vezetővel, majd augusztusban váratlanul Magyarország átadta Azerbajdzsánnak az elítélt gyilkost. A hazatérő Ramil Szafarovot a helyi pártvezetés és a hozzá kapcsolódó média hazafiként és hősként állította be, azonnal katonai előléptetést és kegyelmet kapott.

A döntés hatalmas nemzetközi felháborodást okozott, Örményország megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, az Európai Parlament is foglalkozott az üggyel, még a NATO is aggodalmát fejezte ki az ügy miatt.

Vilayat Guliyev nagykövet a hazaszállítás magyarországi részénél segédkezett. Mivel felmerült, hogy esetleg támadás érheti az azeri hivatalos kirendeltségeket, a magyar belügyminisztériumtól folyamatos külön őrséget kaptak, mondta el akkor Guliyev.

Orbán Viktor pénzt remélt a gyilkosért az Origo szerint
Az Origo információi szerint Orbán Viktor döntött Szafarov kiadatásáról, a kormány pedig bevallottan tisztában volt azzal, hogy kegyelmet kaphat a férfi, amint visszatér Azerbajdzsánba. A lap forrásai szerint Orbán Viktor abban bízott, hogy ez a gesztus megalapozza az Azerbajdzsántól remélt kölcsönt Magyarországnak, pontosabban hogy "Baku valamilyen módon (például kötvényvásárlással)" segítse a magyar költségvetést. Ha ez is volt a terv, az végül nem vált be. A botrány következményeire a miniszterelnök a lap szerint annyit reagált a Fidesz elnökségi ülésén, hogy "nem kell tenni semmit, majd elül magától".

Guliyev szerint Szafarov áldozat volt

"Ramil Safarov nem hős, hanem a körülmények áldozata, ugyanolyan áldozat, mint az általa meggyilkolt örmény tiszt. Ha a múltban nem történt volna meg az örmény agresszió, ha a területeink nem lennének most is megszállva, és a Szafarov családot nem űzték volna el a szülőföldjéről, nem történt volna ilyen tragédia" - érvelt a Vilayat Guliyev egy évvel a kiadatás után az Origonak.

Szafarovot egyébként nagyjából egy évig használta hősként a helyi progandasajtó, majd ejtették. Megítélése mostanra inkább ellentmondásos Azerbajdzsánban is az Euronews szerint, 2013 után a kormánypárt is kevésbé akarta hősként használni, lassan inkább terhessé vált a személye. "Amikor 2012-ben Safarov kiadatása megtörtént, akkor az azeriek körében még népszerűbb lett Magyarország" - mondta Guliyev már 2020-ban az Azonnalinak. Illetve, hogy egy európai ország sem értette volna meg annyira Azerbajdzsánt, mint a magyarok akkoriban.

Külön kiemelte akkor még, hogy a magyar kormány kifejezetten sokat tesz Azerbajdzsánért diplomáciai fronton. Például a Hegyi-Karabahban zajló háborúval kapcsolatban az interjú előtt pár nappal​ "a NATO vezérkara tárgyalt a konfliktusról, és egyedül Magyarország és Törökország állt csak ki a mi állásfoglalásunk mellett."

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG