Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor az EP-vitáról: Az Európai Bizottság és az Európai Néppárt vezetője meg akarja buktatni a magyar kormányt


Orbán Viktor érkezik a Kossuth rádió óbudai stúdiójába 2024. október 11-én. A kormányfő mellett sajtófőnöke, Havasi Bertalan
Orbán Viktor érkezik a Kossuth rádió óbudai stúdiójába 2024. október 11-én. A kormányfő mellett sajtófőnöke, Havasi Bertalan

„Amikor tízen jönnek az emberre, az a rock’n’roll” – mondta Orbán Viktor az Európai Parlamentben szerdán zajló vitát értékelve a Kossuth rádióban. Szerinte a magyar uniós elnökség programja átgondolt, színvonalas vitát akart róla folytatni, ehhez képest nekirontottak Strasbourgban.

Szerinte vérgőzös állapotok uralkodtak, attól tartott, hogy „ha továbbra is úriembereskedünk, akkor baleknak fognak gondolni”, majd arról beszélt, hogy elővette minden tudását, és megvédte Magyarországot.

Orbán Viktor szerint a strasbourgi vita során Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Manfred Weber, a Fidesz egykori európai pártcsaládja, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője nyíltan bejelentette, hogy meg akarja buktatni a a szuverenista magyar kormányt. Helyette egy „brüsszelita” kormányt akarnak, „a szocik Dobrev Klárát, a néppárt pedig a Tisza Pártot Magyar Péterrel”.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ennek a koalíciónak a házassága a szemük előtt megtörtént, „Ursula Von der Leyen celebrálta a szertartást, Manfred Weber volt a tanú”.

Orbán Viktor szerint egy ilyen kormánnyal Magyarország belép a háborúba Ukrajnával, támogatná a brüsszeli migrációs politikát, beengedné a migránsokat, eltörölné a család- és a gyermekvédelmi törvényeket, beszállna a gazdasági, kereskedelmi háborúba. Szerinte ugyanakkor az Európai Unió az, amelyik titokban kereskedik az oroszokkal, orosz gázt vesz, és finanszírozza az ukrajnai háborút.

Mint fogalmazott, a magyaroknak nem lehet kívülről megmondani, hogy milyen kormányuk legyen és hogyan éljenek, ettől szabadultak meg harminc éve.

A több mint három órán át zajló strasbourgi EP-vitáról a Szabad Európa is beszámolt, ezt itt olvashatja el.

Egy nappal a vita előtt Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatón ismertette a magyar elnökég programját, az újságírók azonban egyebek között arra is kíváncsiak voltak, miért a miniszterelnök apjának bányájából szállítják a követ a Budapest–Belgrád vasút építéséhez, miért hitelezett Mészáros Lőrinc bankja spanyol szélsőjobboldali pártnak, és a magyar kormány miért ellenzi Ukrajna uniós támogatását.

A miniszterelnök szerint csekély az esély a közös uniós kiútra a versenyképességi csapdából, mert „nagyon távol vannak az álláspontok, ezért Magyarországnak nem is Európával, hanem magával kell foglalkoznia”.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban a kormány korábban bejelentett gazdasági terveiről is beszélt. Ezek közül a megfizethető lakhatást, a bérek emelését és a kisvállalkozások méretnövekedésének elősegítését emelte ki. Gazdasági semlegességről és három–hat százalékos gazdasági növekedésről beszélt, amely szerinte már jövőre érezhető lesz. Azt mondta, hogy kormánynak konzultálnia kell az érdekképviseletekkel, a gazdasági élet szereplőivel, és „végső soron majd az emberekkel” is meg kell beszélni ezeket az intézkedéseket. Egyfajta új egyezség létrehozásáról beszélt, ami ahhoz kell, hogy a magyar gazdaság lendületet vegyen.

Magyar Péter: Villogott a hazugságvizsgáló

A Tisza Párt elnöke, Magyar Péter a Facebook-oldalán tételesen reagált Orbán Viktor közmédiában tett kijelentéseire. Egyebek között arról írt, hogy miközben a miniszterelnök DK–Tisza-szövetségről beszél, a Tisza Párt az Orbán–Gyurcsány-korszak lezárásán dolgozik; miközben Orbán Viktor szerint kívülről akarják megdönteni a magyar kormányt, a Tisza visszautasít minden külső befolyást.

Orbán Viktor állításával szemben, hogy háborúpártiak, és beengednék az illegális migránsokat, a Tisza Párt elutasítja a fegyverszállítást és támogatja a szigorú, következetes migrációs politikát, valamint a déli határkerítés fenntartását.

Az Orbán-kormány engedett ki a börtönből kétezer embercsempészt, üzletel letelepedési kötvényekkel, épít titokban migránstábort Vitnyéden, valamint évente hatvanezer gazdasági migránst hoznak be Magyarországra – írja közösségi oldalán Magyar Péter.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG