Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Ha valahol valamit tudnak az ország állapotáról, az a kormány


Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy-kúriához 2024. szeptember 7-én
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy-kúriához 2024. szeptember 7-én

Az egészségügy fejlődik, a vasutat többen használják, amióta Lázár János a területért felelős miniszter, Bese Gergő botránya az egyházra tartozik, soros uniós elnökként pedig áll az Európai Parlament minden képviselőjének – ezek szerint Magyar Péternek – a kérdései elé is – mondta Orbán Viktor, akit ezúttal kérdezhetett a sajtó a kötcsei piknikre menet.

A miniszterelnök a Polgári Magyarországért Alapítvány éves találkozóján vett részt a Somogy vármegyei Kötcsén, a Dobozy-kúrián. A rendezvény a Fidesz és támogatóinak zárt körű találkozója, általában itt tájékoztatja a párt vezetését a követező évek kormányzati terveiről Orbán Viktor.

Nem szokott sajtótájékoztatót tartani, egy-egy kérdésre is ritkán válaszol a találkozóra menet, most azonban tíz percen át kérdezhette a sajtó. A 444.hu beszámolója szerint amikor az egészségügy állapotáról, például a Péterfy Sándor utcai kórházról kérdezték, azt felelte, hogy ott még nem volt, de szerinte ha valahol valamit tudnak az ország állapotáról, az a kormány, és egyébként is, az egészségügyi államtitkár egy volt kórházigazgató. „Őt akarják kioktatni? El akarják magyarázni neki, mi a helyzet?”

Hozzátette: minden évben nő a klimatizált egészségügyi ellátóhelyek száma. Szerinte idén is nőtt, jövőre több lesz, mint idén.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb kórházban adta meg magát a klíma, segítséget kér a Bethesda

A vasút állapotáról azt mondta, hogy szerinte a területet felügyelő Lázár János a leghatékonyabb minisztere, jó eredményeket ért el, többen használják a vasutat, mint korábban.

Ehhez kapcsolódóan: Tevan Imre: Hungarikum, ahogy a vasúti karbantartásnak és üzemeltetésnek nincs kultúrája Magyarországon

Kérdezték a kormány és Matolcsy György vitájáról is. A jegybankelnök az elmúlt napokban ismét élesen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját. A miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs a Mandinernek nyilatkozva úgy reagált a kritikára, hogy guggolva is kibírják, amíg Matolcsy György távozik a Magyar Nemzeti Bank éléről.

Orbán Viktor most úgy fogalmazott, hogy a gazdaságról mindig lesznek viták, ugyanakkor ő is utalt Matolcsy mandátumának lejártára. Azt mondta: „Az a kérdés, hogy a jegybank és a kormány között mikor lesz vége; az a válaszom, hogy a legjobb, ha el sem kezdődik. Remélem, miután a mandátumok lejárnak, ez a kérdés megoldódik.”

Ehhez kapcsolódóan: Nem látja indokoltnak a magyar költségvetési hiányt az Európai Bizottság

Arra a kérdésre, hogy számít-e arra, hogy még megérkeznek az EU-s pénzek, Orbán a 444 tudósítása szerint azt felelte, hogy „ott van a számlánkon 12 milliárd euró. Ott van a pénz, csak nem tudjuk elég gyorsan bevonni.”

Az MTI tudósítása szerint a miniszterelnök azt mondta, hogy az elmúlt időszakban új világgazdaság jött létre, amihez alkalmazkodni kell, új gazdaságpolitikára van szükség. Meggyőződése, hogy Magyarországon a gazdasági semlegesség hoz majd gazdasági sikert.

Kérdezték Bese Gergő katolikus lelkész ügyéről is. Ahogy arról a Szabad Európa a Válasz Online értesülése alapján beszámolt, a miniszterelnök irodáját is felszentelő plébánost felfüggesztették papi szolgálata alól, mert kiderült, hogy melegpartikon vehetett részt. A dunavecsei plébános nagy támogatója volt a kormány LMBTQ-ellenes politikájának, százmilliós támogatáshoz is jutottak hozzá köthető civil szervezetek. Orbán azt mondta, hogy az egyházi személyek ügyei az egyházakhoz tartoznak. Bízik a katolikus egyház vezetőiben, hogy meg tudják oldani az ilyen helyzeteket.

A Magyar Péter vezette Tisza Párt önkormányzati és EP-választási eredményéről azt mondta: kaptak egy elég jelentős bizalmat, sok szerencsét kíván hozzá. Arra a kérdésre, hogy miért kevéssé népszerű a Fidesz a fiatalok körében, a miniszterelnök-pártelnök azt felelte: „Várjuk meg a választást. 45 százalékot kaptunk most. A második harmincat. Hol írjam alá ’26-ra ezt?”

Arról is kérdezték, hogy vitázik-e Strasbourgban Magyar Péterrel szeptember 18-án. Erre azt mondta: soros uniós elnökként eleget tesz a kötelezettségének, áll az EU-parlament minden képviselőjének kérdései elé.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG