Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Trump szót ért a Kelettel és a Nyugattal is


Orbán Viktor miniszterelnök panelbeszélgetésen vesz részt az idén ötvenedik alkalommal megrendezett Cernobbiói Fórumon az észak-olaszországi Cernobbióban 2024. szeptember 6-án
Orbán Viktor miniszterelnök panelbeszélgetésen vesz részt az idén ötvenedik alkalommal megrendezett Cernobbiói Fórumon az észak-olaszországi Cernobbióban 2024. szeptember 6-án

Orbán Viktor szerint az ukrajnai tűzszünetben Donald Trump tud segíteni, ezért bízik abban, hogy a republikánusok jelöltje nyeri az elnökválasztást novemberben az Egyesült Államokban. Egy panelbeszélgetésen kérdezték őt az észak-olaszországi Cernobbióban rendezett gazdasági fórumon.

Orbán Viktor a Telex tudósítása szerint egyebek között azt fejtegette, amikor a békemissziójáról kérdezték, hogy miután az ukrán és az orosz elnökkel is találkozott, világossá vált számára: „Nincs szándékuk arra, hogy gyorsan lezárják ezt a háborút”, mindketten azt hiszik, hogy az idő nekik dolgozik.

Ehhez kapcsolódóan: Bizottság: Orbán nem az EU-t és nem a békét képviseli Moszkvában

A magyar kormányfő azt mondta: azért ment el Kínába, majd azért találkozott a Egyesült Államokban rendezett jubileumi NATO-csúcs idején Donald Trumppal, hogy segítséget kérjen, meggyőzze, hogy tűzszünet kell. Orbán szerint ebben Donald Trump tud segíteni, ezért bízik benne, hogy novemberben ő nyeri az amerikai elnökválasztást.

Orbán Viktort a hírportál beszámolója szerint arról is kérdezték, miért áll ki ennyire nyíltan Trump mellett, miközben az Európai Unióban van egy olyan diplomáciai megközelítés, hogy nem szólnak bele más országok választásaiba.

„Amit én teszek, az pontosan olyan szintű beavatkozása a magyar miniszterelnöknek az amerikai választásokba, mint amilyen mértékben az amerikai demokrata kormányzat beavatkozott a magyar belügyekbe” – felelte erre Orbán Viktor.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor Tusnádon: Magyar szakemberek vesznek részt Trump programalkotásában

Orbán Viktor szerint a világnak a volt amerikai elnökre van szüksége, aki szót ért a Kelettel és a Nyugattal is, és aki elkerüli a gazdasági blokkosodást. „A mi érdekünk, hogy a Nyugattal és a keleti országokkal is együttműködjünk, és ha nem lesznek szankciók, akkor Oroszországgal is” – fogalmazott a Telex szerint.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG