Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Von der Leyen a mi alkalmazottunk, az öné is


Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Kossuth rádió stúdiójában 2022. november 18-án
Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Kossuth rádió stúdiójában 2022. november 18-án

Azért nem támogatta Ursula von der Leyen újraválasztását újabb öt évre az Európai Bizottság élére, mert szerinte a német néppárti politikus gyenge teljesítményt nyújtott az előző ciklusban. Orbán Viktor a Fidesz új EP-frakciójáról szólva azt mondta a Kossuth rádióban: nagy áttörést még nem értek el.

„Von der Leyen nem a politikai ellenfelünk, a mi alkalmazottunk, az öné is. Lehet, nem tud róla, de rajtam keresztül az öné is. A feladata az, hogy a miniszterelnökök által felvázolt irányvonalat hajtsa végre. Mivel a fizetését a tagállamoktól kapja, függelmi viszonyban van” – mondta Orbán Viktor, aki szerint az a probléma, hogy „a miniszterelnökök hagyták” így tevékenykedni Ursula von der Leyent, aki „harmatgyenge” teljesítményt nyújtott. Orbán Viktor úgy véli: a kormányfőknek hatékonyabbnak kell lenniük a számonkérésben.

Kapcsolódó cikkünk: Az EP megválasztotta a bizottság elnökének Ursula von der Leyent

Azokat a háború- és migránspárti miniszterelnököket kell ellenfélnek tekinteni, akik Európa szempontjából hibás álláspontot képviselnek – mondta a miniszterelnök. Szerinte azokat a pártvezetőket is ellenfélnek kell tekinteni, akik az Európai Parlamentben Magyarország ellen dolgoznak, mint a néppárti Manfred Weber, aki közismerten magyargyűlölő, háborúpárti, migrációt támogató ember.

Orbán Viktor szerint a nemzeti erők, a patrióták nagy előretörést értek el az európai parlamenti választásokon, de nem értek el áttörést. Úgy véli ugyanakkor, hogy év végére többségbe kerülnek a nyugati világban.

Ehhez kapcsolódóan: Von der Leyen a demokratikus erők vezéreként lépett az EP színe elé

Orbán Viktor folytatja sokat bírált „békemisszióját”

A miniszterelnök közölte: addig folytatja a békemissziót, amíg nem lesz tűzszünet. A novemberi amerikai elnökválasztásra utalva azt mondta: békepárti túlsúlyú világpolitika következhet: „Trump világosan beszél arról, hogy mit fog tenni. Miért akarunk mi lemaradni? Ez meg fogja változtatni az európaiak helyzetét is. A politika lényege az, hogy tudjuk, hol lesz majd az események epicentruma.”

Ehhez kapcsolódóan: EP: Jogsértő volt Orbán moszkvai útja, következmények kellenek

Orbán Viktor azt mondta: ő az egyetlen Európában, aki beszélt mindkét féllel, és úgy látja, hogy Ukrajna és Oroszország nem akar békét, úgy vélik, hogy az idő nekik dolgozik. A háború erő kérdése. Ha a felek nem akarnak békét, akkor az a kérdés, hogy a nagyhatalmak hajlandók-e közölni velük, hogy békét akarnak – tette hozzá. Szerinte Kína, az Egyesült Államok és az Európai Unió közösen el tudná érni, hogy tűzszünet legyen.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG