Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz iskolások félkatonai táborokban töltik a szünidőt


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Ugyan a Putyin-idézetekkel tarkított esszékkel mostanra véget ért az indoktrinációval átitatott tanév Oroszországban, a diákok militarizálása folytatódik.

Országszerte folyamatosan nő azon hazafias nevelési központok száma, amelyekben a tizenéveseket a nyári szünet alatt egyebek mellett gránátvetésre és közelharcra oktatják, de lőfegyveres kiképzést is tartanak.

A létesítmények ötlete eredetileg Szergej Sojgu volt védelmi minisztertől származik. A számuk mára meghaladta a százat.

A legnagyobb központ Moszkva közelében van, a Hazafi Park, amely 2020-ban épült meg. Nem állt le azonban a terjeszkedés, épültek többek között Ukrajna megszállt területein is, a Krím félszigeten és a Donyecki területen.

A kiképzésben bárki részt vehet, de a 14 és 17 év közötti korosztály a legfőbb célcsoport.

Ehhez kapcsolódóan: „Készen a haza szolgálatára”: Oroszország iskolái tovább haladnak a militarizmus felé

A program nagyjából mindenhol ugyanaz, a hangsúlyt a katonai szolgálatra felkészítésre, valamint a „katonai-hazafias nevelésre” helyezik, így szerveznek találkozókat az ukrajnai háború veteránjaival is. A krími központ megnyitóján például részt vett a nemzetközi szankciók hatálya alatt álló Viktor Anoszov, akinek illegális kivégzések fűződnek a nevéhez a „Donyecki Népköztársaság” katonai rendőrségének egykori vezetőjeként.

Nincs önálló szervezet a központok irányítására, a regionális hatóságoknak vannak alárendelve. A „kadétok” ennek ellenére ugyanazt a tananyagot kapják.

Ehhez kapcsolódóan: Miközben dúl az Ukrajna elleni háború, az orosz gyerekeket „hazafias” oktatással veszik célba

Egyes létesítményekben fizetni kell a táborozásért, máshol ingyen biztosítják állami forrásokból.

A projekt célja, hogy „hazafiak és Oroszország védelmezőinek újabb generációját neveljék ki”, valamint „elősegítsék a hagyományos orosz szellemi és erkölcsi értékek megerősítését”.

Ehhez kapcsolódóan: „Putyin hű katonái” – A krími iskolák militarizálása

Bizonyos régiókban több központ működik, például az Ukrajnával határos Belgorodban hat – ezt a helyi kormányzó tájékoztatása szerint a front közelsége indokolja.

Ukrajnából elhurcolt tinédzserek is vannak a táborozók között. Az egyik szervező kiemelte: fontos volt számukra, hogy „a békés élethez szoktassák a visszatért területekről származó gyerekeket, beléjük olthassák a szeretetet Oroszország és kultúrája, hagyományai, értékei iránt”.

XS
SM
MD
LG