Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz légicsapás ölt meg négy embert Odesszában; Zelenszkij Scholzcal találkozik


Egy sérült nő hagyja el rakétacsapásban megrongálódott házát Odesszában 2024. október 11-én
Egy sérült nő hagyja el rakétacsapásban megrongálódott házát Odesszában 2024. október 11-én

Volodimir Zelenszkij elnök Olaf Scholz német kancellárral, majd Ferenc pápával tárgyal Ukrajna fő európai szövetségeseit érintő villámkörútja során. Közben legkevesebb négy civil, köztük egy 16 éves lány halt meg egy Odessza elleni orosz ballisztikusrakéta-csapásban október 11-én reggel.

Zelenszkij villámkörutat tesz Ukrajna fő európai szövetségeseinél, hogy újabb katonai és pénzügyi segélyt kérjen, miközben Kijevre nehéz hónapok várnak, ha meg akarja állítani a lassú, de folyamatos orosz előrenyomulást keleten.

A vatikáni pápai audiencia után az ukrán elnök Berlinben Scholzcal, majd Frank-Walter Steinmeier német elnökkel találkozik. Október 10-én Londonban, Párizsban és Rómában járt, hogy bemutassa „győzelmi tervét” Ukrajna legközelebbi európai szövetségeseinek.

Párizsban Emmanuel Macron francia elnökkel találkozott, miután Londonban Keir Starmer brit miniszterelnökkel és Mark Rutte NATO-főtitkárral folytatott megbeszélést, majd Georgia Meloni olasz miniszterelnökkel vett részt munkavacsorán az olasz fővárosban.

Zelenszkij azt írta az X-en, hogy találkozóin vázolta az orosz erők legyőzésére javasolt győzelmi terve részleteit. Hozzátette: megállapodtak abban, hogy együtt dolgoznak rajta, de részleteket nem árult el.

Meloni Zelenszkijjel tartott találkozója után bejelentette, hogy Róma ad majd otthont 2025. július 10–11-én a következő helyreállítási konferenciának az ukrán újjáépítés előmozdítására. „Ukrajna nincs egyedül, ki fogunk állni mellette mindaddig, amíg kell” – mondta Meloni újságíróknak.

Zelenszkij arról beszélt, hogy az Oroszországgal vívott háború kritikus ponthoz ért, mivel közeledik az amerikai elnökválasztás, és beköszönt a tél. „A következő békecsúcsot novemberben kell tartani. A terv az asztalon lesz. (…) November elején minden részlete készen áll majd” – mondta újságíróknak Párizsban, amikor egy lehetséges békekonferenciáról kérdezték. Elutasította, hogy tűzszünetről tárgyaljanak.

Zelenszkij útjára azután került sor, hogy az Ukrajna fő támogatóit összefogó Ramstein-csoport október 12-i csúcstalálkozóját váratlanul lemondták — az amerikai tisztviselők ugyanis, élükön Joe Biden elnökkel, törölték utazási terveiket, hogy fel tudjanak készülni az Egyesült Államok déli államait fenyegető Milton hurrikánra.

A Fehér Ház közleménye szerint Biden október 10-én beszélt Scholzcal, és megjegyezte, hogy „a geopolitikai prioritások terén folytatni kívánja a szoros együttműködést, beleértve Ukrajna orosz agresszió elleni védekezésének támogatását”. Az Egyesült Államok Ukrajna fő támogatója. Messze az ő hozzájárulása volt eddig a legnagyobb a pénzügyi és katonai segélyekhez, ám Donald Trump esetleges választási győzelme kétségessé teheti Washington további támogatását.

Míg Zelenszkij diplomáciai erőfeszítéseket folytat, Oroszország továbbra is nyomás alatt tartja az ukrán városokat.

Legkevesebb négy civil, köztük egy tinédzser halt meg, további tíz pedig megsebesült október 11-én, amikor az oroszok ballisztikus rakétát lőttek ki Ukrajna déli részére, az Odesszai területre – közölte Oleh Kiper kormányzó a Telegramon. Közben Vitalij Klicsko kijevi polgármester arról számolt be, hogy október 11-én orosz drónok vették célba a fővárost. Kijev katonai igazgatása később a Telegramon azt írta, hogy az összes támadódrónt lelőtték, de azt nem árulta el, hogy hány volt.

A harctéren az ember- és fegyverhátrányban lévő ukrán erők Donyeckben, a stratégiai fontosságú Toreck városában harcolnak az orosz csapatok ellen, miután múlt héten elhagyták Vuhledart, a térség másik stratégiai központját.

XS
SM
MD
LG