Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszországban dróntámadásokra hivatkozva szükségállapotot rendeltek el több helyen Voronyezs környékén


Rendkívüli állapotot hirdettek azon a meg nem nevezett településen, ahol lángra lobbant egy lőszerraktár. Képünk illusztráció
Rendkívüli állapotot hirdettek azon a meg nem nevezett településen, ahol lángra lobbant egy lőszerraktár. Képünk illusztráció

Rendkívüli állapotot hirdettek július 7-én Oroszország Voronyezsi területének egyes részein az ukrán határ közelében, miután egy feltételezett ukrán dróntámadás nyomán kigyulladt egy lőszerraktár - közölték a helyi hatóságok.

Alekszandr Guszev kormányzó arról számolt be, hogy az orosz légvédelmi rendszerek ukrán drónokat lőttek le és az aláhulló roncsok az éjjel lángra lobbantottak egy lőszerraktárt a podgornenszkiji járásban.

A Telegramon közzétett videókon állítólag minimum egy drón látható, amint megközelíti a raktárt, majd robbanások hosszú sorozatát lehet hallani, miközben fekete füstfelhők emelkednek az égbe.

Guszev azt mondta, hogy áldozatokról nem kapott hírt, később pedig bejelentette, hogy veszélyhelyzetet hirdetett azon a meg nem nevezett településen, ahol az égő raktár található.

A környéken a média szerint az utakat lezárták és a hatóságok megkezdték az ott élők elszállítását ideiglenes befogadó központokba.

Ukrajna, amelynek energetikai és polgári infrastruktúráját hónapokig tartó intenzív orosz drón- és rakétacsapások tizedelték meg, válaszul ipari létesítményeket, főként a hadsereg ellátását biztosító olajfinomító kapacitásokat támad Oroszországon belül.

Az ukrán katonai hírszerzés (HUR) július 7-én a Telegramon azt állította, hogy ügynökei előző nap csapást mértek egy logisztikai központra Debalcevében, Donyeck Oroszország által megszállt részén, ahol harckocsifelszereléseket és lőszereket tároltak az oroszok.

A HUR azt is állította, hogy a megszállt Luhanszki területen, Novoluhanszkban megsemmisítettek egy elektronikus hadviselést zavaró rádióállomást. Ezeket az állításokat nem lehet független forrásból ellenőrizni.

Közben az ukrán légierő ugyancsak július 7-én arról számolt be, hogy légvédelmi rendszerei a nap folyamán újabb orosz rakéta- és dróntámadást vertek vissza több térségben is.

"Az ellenség 2 Iszkander-M ballisztikus rakétával és 13 Sahed drónnal támadott" - jelentette a légierő a Telegramon, hozzátéve, hogy 13 drónt lőttek le Kirovohrad, Harkiv, Szumi és Poltava térségében.

Az orosz védelmi minisztérium eközben a Telegramon azt közölte, hogy Iszkander rakétái megsemmisítették két ukrán Patriot föld-levegő rakétarendszer indítószerkezetét, valamint egy Giraffe radarállomást az Odessza térségében található Juzsne faluban.

Az ukrán légierő parancsnoka, Mikola Olescsuk altábornagy azonban a Telegramon azt állította, hogy az orosz erők kamu indítószerkezeteket találtak el, amelyeket azért telepítettek, hogy átverjék Moszkvát és az oroszok drága rakétákat lőjenek ki hamis célpontokra.

Egyik oldal állításait sem lehet független forrásból ellenőrizni.

XS
SM
MD
LG