Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszországot lőné a nyugati fegyverekkel Ukrajna


Kurszk után egy hónappal
Kurszk után egy hónappal

Az elmúlt napokban a háború egyik legfontosabb kérdésévé vált, hogy szövetségesei szállítanak-e nagy hatótávolságú fegyvereket Kijevnek. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértővel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének egyetemi docensével beszéltünk arról, hogy Oroszországon belül mit céloznának.

Ha meg szeretné nézni a podcastet, megteheti itt:

Ha pedig meghallgatná, kattintson ide:

Oroszországot lőné a nyugati fegyverekkel Ukrajna
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:35:35 0:00

Kiemelt állítások:

(1) Tálas Péter szerint az ukrán hadsereg kurszki betörése nem változtatta meg komolyan a háború menetét, de Ukrajna valamennyire le tudta lassítani az oroszok előrenyomulását a Donbászban.

(2) Kommunikációs szempontból mindenképpen sikeresnek mondható az akció: felrázták az ukrán társadalmat és a nyugati közvéleményt is.

(2) Az ukránok nem fognak kivonulni a Kurszki területről. A hadsereg elkezdte beásni magát, és szeretnék tárgyalási alapként kezelni a megszerzett területet.

(3) „Ez nem csak Putyin háborúja, ez Oroszországé” – Tálas Péter arra utal, hogy a kurszki betörés nem demoralizálta az orosz társadalmat, ugyanis a többségük támogatja az offenzívát.

(4) Egyelőre nem ad a Nyugat nagy hatótávolságú fegyvereket Ukrajnának, Tálas Péter szerint azért, mert a szövetségi rendszer nem szeretné eszkalálni, kibővíteni a konfliktust. Egy ponton szerinte Ukrajna vagy megkapja a fegyvereket, vagy hozzájut a technológiához a kifejlesztésükre.

(5) Ukrajna alapvetően oroszországi katonai célpontokat lőne a fegyverekkel. Ha kárt okoznának ilyen létesítményekben, a saját légvédelmüket is tehermentesítenék, ugyanis ezekről a repterekről nem lehetne drónokat és rakétákat kilőni Ukrajna felé.

(6) A békéhez az kellene, hogy az egyik fél elérje a céljait. Ez még nem látszik, és a fáradtság is csak apránként mutatkozik. Kérdés, hogy ki tudja szavatolni a békét.

(7) Nem békére, hanem tűzszünetre kell számítani, ahogy a koreai háború esetében.

(8) Donald Trump megválasztása sem hozna komoly változást Ukrajna támogatása kapcsán. Amerika nem mutathatja a világ felé azt, hogy elengedi egy szövetségese kezét – véli Tálas Péter.

  • 16x9 Image

    Kuczogi Jakab

    Kuczogi Jakab a Szabad Európa videós újságírója. 2020-ban végzett a Színház- és Filmművészet Egyetem televíziós műsorkészítő szakán, jelenleg pedig az ELTE politikatudományok szakának hallgatója. Az elmúlt években az ATV és az RTL Híradójának riportere volt. 

XS
SM
MD
LG