Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ötödével megemelte a kormány a hitoktatásra szánt közpénzeket


Balog Zoltán református püspök beszédet tart a II. kerületi Baár–Madas gimnáziumban 2024. január 25-én
Balog Zoltán református püspök beszédet tart a II. kerületi Baár–Madas gimnáziumban 2024. január 25-én

Nagyjából húsz százalékkal, 4,2 milliárd forinttal megemelte a kormány a hit- és erkölcstanoktatásra előirányzott költségvetési pénzt, igen komolyan nő a területre szánt állami dotáció mértéke. A háborúra hivatkozva viszont némileg szűkítették az önkormányzati cégek mozgásterét.

A kormány csaknem 4,2 milliárd forinttal emelte meg a hit- és erkölcstanoktatás, a hittanoktatás és a tankönyvtámogatás jogcímcsoportra szánt költségvetési pénzeket – áll a kedd esti Magyar Közlönyben.

A HVG vette észre, hogy ezen a soron eddig 2024-re 22 milliárd forint volt tervezve, tehát lényegében ötödével bővültek az erre szánt állami források. Miután indoklás nem szerepelt mellette, elképzelhető, hogy egyszerűen csak rosszul sikerült megtervezni az ide szánt kiadásokat.

Egyébként ez a húszszázalékos elszámolás messze nem számítana kiugró hibának a többi költségvetési hibához képest, 2020 után több ezer milliárdos elcsúszás is előfordult a tervezésben, idén pedig két hónap után összeomlott a költségvetés. Az alacsony minőségű költségvetési tervek azt jelentik, hogy a kormány érdemi egyéves terv nélkül intézi a közös pénzügyeket, pontosabban egyévesnél is sokkal rövidebb lehet a tényleges tervezési időszak.

Emellett óriási ütemben nő a hitoktatásra költött közpénz mértéke,

két éve még lényegében feleennyit költött rá az állam,

noha akkor épp megduplázták a terület költségvetését, mivel a belügy szerint hirtelen óriási igény nyílt a hittanórákra.

Ehhez kapcsolódóan: Miért kellett két éve megduplázni a hittanra szánt pénzeket?

A közlönyben szerepel még egy, az önkormányzati cégek mozgásterét szűkítő rendelet is. E szerint mostantól az önkormányzat feléjük fennálló tartozásait nem adhatják el senkinek. A szó szerint a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva az állam kimondja, hogy „az önkormányzat közvetlen vagy közvetett többségi tulajdoni részesedésével működő vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság önkormányzattal szemben fennálló követelése átruházására irányuló szerződést érvényesen nem köthet”.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG