Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Óvszermentes gólyatábor: hivatalból vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa


A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a BME központi, K épületének bejárata a Műegyetem rakparton 2022. október 17-én
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a BME központi, K épületének bejárata a Műegyetem rakparton 2022. október 17-én

Hivatalból vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) bodajki gólyatáborában történtek miatt. Aáry-Tamás Lajos az egyetem rektorától vár teljes körű tájékoztatást, ugyanakkor – mint mondta – mindazok, akik segíteni szeretnék a történtek feltárását és megértését, akár nevük elhallgatása mellett is megtehetik.

Az Eduline írt először több résztvevő beszámolója alapján arról, hogyan viselkedtek a diákokkal augusztus közepén a BME VIK bodajki gólyatáborában. A fiatalok kötelező testi motozásról, a gyógyszerek elkobzásáról, a bőröndök átkutatásáról, gyalogoltatásról, megalázó, megfélemlítő bánásmódról számoltak be. A táborban történtekről itt írtunk bővebben.

A tábor már az augusztus 14-i indulás előtt bekerült a sajtóba, amikor a 444 észrevette, hogy a szervezők megtiltották a frissen felvett hallgatóknak, hogy óvszert vigyenek magukkal.

Az egyetem később közleményt adott ki arról, hogy az egyetemi vezetés és a hallgatói képviseletek részvételével felállítottak egy munkacsoportot, amely vizsgálatot indít a gólyatáborok kapcsán.

Az oktatási jogok biztosa közölte: sajtóhírekből értesült arról, hogy a BME egyik gólyatáborában súlyosan sérülhettek az egyetemre felvett fiatalok jogai.

„Hivatalból vizsgálatot indítok, amelyben a BME rektorától teljes körű tájékoztatást kérek a történtekről” – tette hozzá az MTI szerint Aáry-Tamás Lajos.

Tájékoztatása szerint mindazok, akik segíteni szeretnék a történtek feltárását és megértését, akár nevük elhallgatása mellett is megtehetik a www.oktbiztos.hu honlapon megtalálható elérhetőségek bármelyikén.

„Az elmúlt 25 esztendőben kiemelt jelentőséggel vizsgáltam az egyetemi hallgatók méltóságát sértő vagy veszélyeztető helyzeteket, ebben az esetben is így járok el” – áll az oktatási jogok biztosának közleményében.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG