Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pankotai Lili első fokon vesztett a bíróságon volt pécsi iskolája ellen


A Pécsi Törvényszék nem találta megalapozottnak, hogy a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma megsértette Pankotai Lili személyiségi jogát azzal a hadjárattal, amely miatt az érettségi évében iskolaváltásra kényszerült
A Pécsi Törvényszék nem találta megalapozottnak, hogy a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma megsértette Pankotai Lili személyiségi jogát azzal a hadjárattal, amely miatt az érettségi évében iskolaváltásra kényszerült

A Pécsi Törvényszék – első fokon – nem találta megalapozottnak, hogy a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma megsértette Pankotai Lili személyiségi jogát azzal a hadjárattal, amely miatt az érettségi évében iskolaváltásra kényszerült – közölte a volt pécsi diák jogi képviseletét ellátó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Az ítélet nem jogerős.

Nem sértette meg Pankotai Lili személyiségi jogát a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma az elsőfokú ítélet szerint. A bíróság ma többek között arra hivatkozott, hogy Pankotai Lili felszólalása nem volt egészében politikai vélemény, emiatt pedig nem élvezi a politikai véleményekre vonatkozó jogi védelmet. A Társaság a Szabadságjogokért ügyfele így első fokon elvesztette a volt iskolájával szemben indított pert.

Ehhez kapcsolódóan: Budapesten tanul tovább a tüntetésen felszólaló diáklány

Elveszik a diákok kedvét a közéleti részvételtől

„A bíróság nagyon szűken értelmezte a politikai véleménynyilvánítást, és miután talált formális okot arra, ahogy az iskola Pankotai Lilivel bánt, azt már nem vizsgálta, hogy emellett volt-e szó zaklatásról. Ez az ítélet azért szomorú, mert nem szab annak gátat, hogy az iskolák elbátortalanítsák a diákjaikat a közéleti részvételtől” – nyilatkozta az ítélethirdetés után Zeller Judit, a TASZ jogásza.

A TASZ ügyfele 2022. október 23-án egy budapesti tüntetésen tiltakozott a közoktatás állapota ellen egy slam poetry előadásával, emiatt másnap az iskolája nyilvánosan elhatárolódott tőle. Pankotai Lili ezután a gimnáziumban folyamatos érzelmi nyomás alá került.

Ehhez kapcsolódóan: „Elfogadhatatlan dolgok történtek velem” – pert indít volt iskolája ellen Pankotai Lili

Pankotai Lili a TASZ segítségével 2023-ban pert indított volt iskolája ellen. Panaszai között szerepelt például, hogy előfordult, hogy az osztályfőnöke kiküldte az óráról, illetve hogy a beszéd kapcsán kialakult helyzetre hivatkozva lemondta az esedékes osztálykirándulást. A legsúlyosabb eset szerinte az volt, amikor az iskola igazgatója felmérést végzett a tanárok körében, hogy szeretnék-e a továbbiakban is tanítani a végzős diákot, majd közölte vele, hogy egy kivételével a tanárai a jövőben nem akarnak vele együttműködni.

Az ítélet nem jogerős. A TASZ közölte: továbbra is kiállnak Pankotai Lili mellett, és folytatják a jogi képviseletét. A szervezet hangsúlyozta: nemcsak Pankotai mellett, hanem egy szabadabb és egyenlőbb oktatás mellett is kiállnak.

A TASZ célja egy olyan jobb, igazságosabb oktatási rendszer létrehozása, ahol a diákok, tanárok és szülők véleménye is számít, és ahol senki sem fél kifejezni ezt. A szervezet októberben ezért indította el nagyszabású közösségi adatgyűjtését, amelyben szülők, diákok és tanárok válaszait várja, hogy megtudják, milyen a helyzet a mindennapokban az óvodák és iskolák falai mögött, és gyakorlati jogi eszközökkel tudjon hozzájárulni a rendszer megváltoztatásához.

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG