Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gálik Zoltán Orbán útjairól: Ezek nem tűntek nagy tárgyalásoknak


Gálik Zoltán Orbán útjairól: Ezek nem tűntek nagy tárgyalásoknak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:31:02 0:00

A Corvinus egyetem docense szerint Orbán az EU soros elnökségének átvétele apropóján inkább diplomáciai látogatásokat tett, hiszen megállapodások nem születtek. Az Orbán-féle Patrióták Európáért frakció várhatóan saját nemzetállami érdekek felhangosított szócsöve lesz az EP-ben.

Öt gondolat a beszélgetésből:

(1) Gálik Zoltán szerint valószínűleg régóta zajlott Orbán moszkvai látogatásának előkészítése, nem véletlen az időzítés. Azt üzeni, hogy Magyarország külpolitikája soros EU-elnökként aktív és kezdeményező lesz, olyan, amelyik az ukrán, az orosz és a kínai féllel is leül tárgyalni. Bár az oroszoknak megvan a kialakult álláspontjuk, de ha változik a helyzet – akár az amerikai elnökválasztás következtében –, a tárgyalások új dimenziót kaphatnak. Ebben az esetben a kormányfő elmondhatja magáról, hogy ott volt a tárgyalások előkészítésénél.

(2) A külpolitikai szakértő úgy látja, hogy az EU-t nem a soros elnökség képviseli. Az EU-s reakciók nem hisztérikusak, inkább tisztázták, hogy Orbán oroszországi tárgyalásai semmilyen hivatalos EU-s diplomáciai álláspontot nem közvetítettek, de az elemző szerint Magyarországot érintő hátrányos következménye nem lesz. Az, hogy Szijjártó Péter lemondta találkozóját a német külügyminiszterrel, valószínűleg tüske maradhat a német fél szemében, de a két ország kapcsolatait nem befolyásolja.

(3) Gálik úgy véli: a kínai látogatással Orbán ugyanazt üzente, mint a moszkvai találkozóval, azaz olyan félként tudja magát definiálni, mint aki előtt Oroszország és Kína is megnyitja a kapuit. Meg akarja mutatni, hogy Magyarország közvetítő lehet a nagyhatalmak között.

(4) Hozzátette: Orbán Amerikában részt vesz a NATO-csúcstalálkozón is. Jelenleg a NATO útkeresése zajlik, a republikánus adminisztráció átalakítaná a szervezetet, ezért nagyon sok függ az amerikai elnökválasztás eredményétől. Azzal, hogy Orbán publicisztikában szállt bele a NATO jelenlegi rendszerébe, diplomáciai értelemben nincs probléma.

(5) Gálik úgy véli: az Identitás helyett meghatározó szerepe lesz az EP-ben az Orbán Viktor gründolta Patrióták Európáért frakciónak, amely, úgy tűnik, teljesítette a megalakulás adminisztratív feltételeit. Ha hosszú távon együtt tudnak működni a reformerekkel, később akár az esetleges összeolvadás is elképzelhető, akkor még hangsúlyosabb és jelentősebb szerepük lehet az EP-ben. Az Orbán-féle Patrióták Európáért frakció a saját nemzetállami érdekek felhangosított szócsöve lesz. Gálik Zoltán szerint szinte lehetetlen megjósolni, milyen következményekkel járhat a francia választás eredménye.

XS
SM
MD
LG