Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Postabezárások Vas megyében: „Én lelépek ebből az országból, de aki marad, annak jól jönne egy posta”


A Március 15. téri posta népszerű és forgalmas hely volt Szombathelyen. Most rács rozsdásodik rajta
A Március 15. téri posta népszerű és forgalmas hely volt Szombathelyen. Most rács rozsdásodik rajta

A postabezárások után két évvel a Nyugat.hu újságírói megnézték, mi lett a bezárt szombathelyi postákkal. Kiderült, hogy az épületeket nem használják semmire, mind a négy hivatal elindult az enyészet lassú, de biztos útján. Több ezer helyinek kilométereket kell utaznia, ha postai intéznivalója van.

„Olyan sok oladi témáról írnak, kérem, foglalkozzanak az enyémmel is, én is magyar állampolgár vagyok, bár lehet, hogy már nem sokáig” – ezzel kereste meg a Nyugat.hu szerkesztőségét egy helyi nemrég a szakadó esőben. Bár esőkabátot viselt, így is átázott. Szombathely Olad nevű városrészből biciklizett be a város nagypostájára, hogy átvegyen egy ajánlott küldeményt.

Egy szombathelyi 2024 októberében a Nyugat.hu szerkesztőségében beszélt arról, milyen nehézséget okoz a város oladi városrészében a posta bezárása
Egy szombathelyi 2024 októberében a Nyugat.hu szerkesztőségében beszélt arról, milyen nehézséget okoz a város oladi városrészében a posta bezárása

Már a második értesítést kapta, pedig állítása szerint egész nap otthon volt negyedik emeleti lakásában, mégsem kézbesítették a levelét. Amikor elbiciklizett a központi postára, nem adták oda neki, mert még a kézbesítőnél volt. Így – megint szakadó esőben – másnap is be kellett bicikliznie a városközpontba. „Én lelépek ebből az országból, de aki marad, annak jól jönne egy posta Oladon” – foglalta össze a történet tanulságait.

Sárguló felirat a Laky Dömötör utcai 3-as posta ajtaján
Sárguló felirat a Laky Dömötör utcai 3-as posta ajtaján

Az ő problémája – az oladi városrész postájának bezárása – másoknak is gondot okoz. Nyolc-tízezer ember kénytelen több kilométert utazni Oladról, ha postai ügyet akar intézni.

Ez volt a posta épülete Egyházasrádócon a 2024. február 1-jei bezárásig
Ez volt a posta épülete Egyházasrádócon a 2024. február 1-jei bezárásig

Egy ideig önkéntesek segítettek a postahiányon

A Magyar Posta két évvel ezelőtt jelentette be, hogy 210 településen ideiglenesen szünetelteti 366 postahivatal működését, és háromszáz munkavállalót érintő csoportos létszámleépítést jelentett be. Az indok az energiafelhasználás csökkentése volt.

Ehhez kapcsolódóan: Mi lett a több száz bezárt postával?

A bezárások Vas megyét is érintették: Szombathelyen négy, Kőszegen egy, a megye más, kisebb településein további nyolc hivatalt zártak be, amelyek többsége soha nem nyitott újra. Ezek között volt az oladi is, amelynek külön története van.

Az oladi posta az enyészet útján
Az oladi posta az enyészet útján

Horváth Attila, az oladi városrész képviselője egy videóban jelentette be, hogy az Olad Városrészért Egyesület és a Nyugalom Szigete Oladi Lakótelep Nyugdíjas Klub közös szervezésében postapótló ügyfélszolgálatot nyitnak a Kassák Lajos utca 7. alatt, a nyugdíjasklub székhelyén.

Ehhez kapcsolódóan: Küzdenek a falvak a bezáró kisposták miatt

Miután kiderült, hogy az ideiglenes bezárás véglegeset jelent, az önkéntesek bejelentették, hogy nem tudnak a végtelenségig dolgozni, így az oladi postapótló pont 2023. február 17-én bezárt, és egykőszegnyi ember maradt postai szolgáltatás nélkül.

A bezárásra ítélt acsádi posta. Forrás: googlemaps.com
A bezárásra ítélt acsádi posta. Forrás: googlemaps.com

Újabb kispostákat zárnak be

A bezárások után két évvel megnéztük az egykori szombathelyi postákat, és azt találtuk, hogy azóta sem használják semmire, mind a négy hivatal elindult az enyészet lassú, de biztos útját.

Ehhez kapcsolódóan: Postaháború Egyházasrádócon

A postabezárások egy része bizonyára indokolt, hiszen a digitalizáció miatt valóban kevesebb a hagyományos papírküldemény, ugyanakkor vannak olyan települések vagy városrészek – ahogy Olad példája mutatja –, ahol a szolgáltatás hiánya gondot okoz az ott élőknek, és a mobil posta működése is vet fel kérdéseket.

Korábban több, postahelyettesítő módszerről is írtunk. Egyházasrádócon vállalkozói alapon működik a postapartner, Nemesbődön pedig az önkormányzat szállt be az üzemeltetésbe.

Egyházasrádócon hétköznap délelőttönként van nyitva a PostaPont ügyféltere a kisbolt épületében
Egyházasrádócon hétköznap délelőttönként van nyitva a PostaPont ügyféltere a kisbolt épületében

Ugyanakkor a Magyar Posta folyamatosan jelenti be újabb és újabb kisposták bezárását. Augusztusban Vas megyében például Vönöck és Vassurány postájára került lakat, és a hírek szerint ebben a hónapban folytatódik a sorozat.

A Magyar Posta weboldalán elérhető információ szerint (a szeptember 27-i adatok alapján) 217 településre keresnek "partnert" a postaszolgáltatásokra. Ezek közül 18 Vas megyében található. Ezekből az adatokból az is kiderül, hogy hol volt idén és még hol várható (pl. a Veszprém megyei Nagyesztergár településen) posta bezárás vagy szolgáltatás szüneteltetés. A partneri program keretében önkormányzatok, vállalkozások (pl. élelmiszerboltok, gyógyszertárak, bankfiókok, stb. ) nyújthatnak postai szolgáltatásokat.

A Nyugat.hu szerkesztősége elküldte a kérdéseit a Magyar Posta Zrt -nek a postabezárások jelenlegi állásáról és a tervekről. A vállalat által küldött válasz szerint a cég

"a folyamatosan változó körülmények ellenére is arra törekszik, hogy szolgáltatásait rugalmasan igazítsa az ügyféligényekhez, 21. századi módon – a tulajdonosi elvárásoknak megfelelően. A Posta Európa-szerte számos ország postai működését vizsgálta meg, jógyakorlatok után kutatva. Ezekre alapozva jutott a Posta arra a döntésre, hogy hozzájuk hasonlóan a kisebb lélekszámú településeken, postapartnerséggel vagy mobilpostával biztosítja a postai szolgáltatások elérését – ahogyan ezt tették Portugáliában, Görögországban, Ausztriában vagy Németországban."

A Magyar Posta Zrt. azt is kijelentette az újságírói kérdésekre adott válaszban, hogy "Szombathely város lakossága 74.149 fő, a településen jelenleg az ügyfelek 7 postán tudják igénybe venni a szolgáltatásokat, ami jelentősen meghaladja a jogszabályi kötelezettség szerint szükséges 3 postát."

A cég kommunikációs osztálya emlékezetet: a digitalizáció elterjedésével a hagyományos postai szolgáltatások iránti kereslet évek óta csökken, különösen az olyan nagyvárosokban, mint Szombathely is, jellemző a postákon megforduló ügyfelek számának jelentős csökkenése. Ezért vezették be egyebek mellett például az iCsekk szolgáltatást is, mellyel a csekkek mobiltelefonon befizethetők. "A városban több forgalmas helyén (pl. Gazdag Erzsi utcai Penny, Zanati úti Tesco és Lidl stb.) 0-24 órában elérhető csomagautomatán keresztül lehetőség van csomagok feladására és átvételére is, valamint a városban kettő MOL töltőállomáson és Media Marktban lévő PostaPonton vehetők át a csomagok." – tették hozzá.

Szombathely – Olad városrészt érintőn jelenleg folyamatban van postapartneri együttműködésre vonatkozó tárgyalás - szólt a Magyar Posta Zrt. válasza. A cég szerint a postapartneri együttműködést önkormányzatok, vállalkozások számára a korábbi gyakorlathoz képest kedvezőbb üzleti feltételekkel kínálják, így a meglévő vállalkozói vagy szolgáltatói tevékenység mellett végezhetők a postai feladatok.

A Magyar Posta válaszából az is kiderül, hogy folyamatosan tárgyalnak az 1500 lakosnál kisebb népességszámú települések önkormányzataival a hatékony üzemeltetést biztosító postapartneri együttműködésről, s e tárgyalások eredményétől függ, hogy az adott településen milyen módon történik az egyetemes postai szolgáltatások és az egyéb szolgáltatások nyújtása. Így az 1500 főnél kisebb népességszámú településeken nem szűnt meg a postai szolgáltatás, csak postapartnerségen vagy mobilpostán keresztül elérhető.

Józing Antal írása.
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG