Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Prőhle Gergely: „Nagyon nehéz nem történelmi összefüggéseket látni”


Rossz történelmi emlékek
Rossz történelmi emlékek

A II. világháború óta először győzött Németországban szélsőjobboldali párt tartományi választáson: az AfD nyerte a türingiai tartományi voksolást múlt vasárnap, Szászországban pedig második lett a CDU mögött. Az Atlasz vendége Prőhle Gergely volt berlini nagykövet.

Ha meg szeretné nézni az Atlaszt, megteheti itt:

Ha inkább hallgatná az adást, itt lehet:

Prőhle Gergely: „Nagyon nehéz nem történelmi összefüggéseket látni”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:34:16 0:00

A podcast kiemelt állításai:

(1) Az elmúlt hetek alapján nehéz nem történelmi összefüggéseket keresni, de Prőhle Gergely óva int mindenkit attól, hogy összehasonlítsa a jelent a harmincas évek Németországával.

(2) A volt berlini nagykövet szerint az a politikai karantén, amellyel az Afd szembesül, rossz stratégia, ugyanis ebből az következik, hogy olyan pártok fognak össze ellene, amelyek nem természetes szövetségesek. Ebből következik a német politika jelenlegi instabilitása.

(3) „Amikor azt hallom, hogy valaki azt mondja: populista, azt a szellemi tunyaság nyilvánvaló megnyilvánulásaként értékelem” – mondta arra a kérdésre, hogyan áll a német elit az AfD-jelenséghez.

(4) A kampányban megjelentek a tartományok legfontosabb kérdései, ugyanakkor valamennyire a választás már a jövő évi szövetségi voksolásról is szólt. Kiemelt téma volt a migráció és a háború.

(5) Sarah Wagenknecht formációja idén jelent meg a palettán, és Wagenknecht karizmája hamar tényezővé tette. A párt kormányra kerülhet a két tartományban, és a szövetségi választáson is számolni kell vele.

(6) A Wagenknecht-párt szavazói is mutatják, mekkora az elégedetlenség Németországban. Bár kezdetben azt gondolhattuk, hogy az AfD-től vesznek el szavazatokat, ma már inkább úgy tűnik, hogy a Szociáldemokratáktól.

  • 16x9 Image

    Kuczogi Jakab

    Kuczogi Jakab a Szabad Európa videós újságírója. 2020-ban végzett a Színház- és Filmművészet Egyetem televíziós műsorkészítő szakán, jelenleg pedig az ELTE politikatudományok szakának hallgatója. Az elmúlt években az ATV és az RTL Híradójának riportere volt. 

XS
SM
MD
LG