Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Reális lehet, hogy Oroszország éveken belül rápróbál Kelet-Közép-Európára” – Csiki Varga Tamás a NATO-csúcs után


Három napon át tanácskoztak Washingtonban a NATO-tagországok vezetői. Joe Biden nyilvános tévesztései uralták a címlapokat, miközben Ukrajna felvételéről és a Kína elleni fellépésről tanácskoztak a résztvevők. Ez volt az utolsó NATO-csúcs az amerikai választások előtt.

Ha meg szeretné nézni a videót, megteheti itt:

Néhány mondat Csiki Varga Tamástól:

(1) Joe Biden állapota a tagállamok vezetőinél is kérdés lehet, de a NATO-csúcs működését nem befolyásolja. A döntéseket már korábban előkészítették.

(2) Ukrajna katonai támogatása biztosított. Kijev célt ért azzal, hogy légvédelmi rendszerekhez és repülőgépekhez jutott.

(3) Arra viszont az ukránok továbbra sem kaptak engedélyt, hogy orosz területeket támadhassanak mélyen.

(4) Politikai értelemben a NATO elkötelezett Ukrajna mellett, de az ország felvétele várat magára. Az a mondat a főtitkártól, miszerint „Ukrajna csatlakozása visszafordíthatatlan”, még nem jelent sokat.

(5) A NATO egyes tagországai számítanak arra, hogy ha befejeződik az ukrajnai háború, Oroszország a NATO-t is megtámadhatja. Ez a kelet-közép-európai régiót érintheti, így Magyarországot is.

(6) Kína jelenleg nem egy az egyben a NATO ellenfele, de a zárónyilatkozatban keményen odaszóltak Pekingnek. A szövetség számára leginkább az a fontos, hogy Kína ne támogassa Oroszországot az ukrajnai háborúban.

(7) Orbán Viktor „békemisszióját” a helyén kezelik a NATO-ban. A moszkvai látogatás nem befolyásolja Magyarország működését a NATO rendszerén belül.

  • 16x9 Image

    Kuczogi Jakab

    Kuczogi Jakab a Szabad Európa videós újságírója. 2020-ban végzett a Színház- és Filmművészet Egyetem televíziós műsorkészítő szakán, jelenleg pedig az ELTE politikatudományok szakának hallgatója. Az elmúlt években az ATV és az RTL Híradójának riportere volt. 

XS
SM
MD
LG