Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rétvári Bence bemutatta a buszokat, amelyekkel Röszkéről Brüsszelbe vinnék a migránsokat


Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a népligeti autóbusz-pályaudvaron 2024. szeptember 6-án
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a népligeti autóbusz-pályaudvaron 2024. szeptember 6-án

Az uniós eljárásrend lefolytatása után önkéntes alapon busszal ingyen Brüsszelbe vinnék Röszkéről a Szerbia felől Magyarországra belépni szándékozó illegális migránsokat – jelentette be Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese a Röszke–Brüsszel feliratú Volán-buszok előtt. Ez a kormány egyik válasza az Európai Bíróság által kiszabott súlyos bírságra.

Rétvári Bence szerint az Európai Bíróság igazságtalan, gigantikus, aránytalanul nagy bírságával arra akarják kényszeríteni Magyarországot, hogy tömegesen engedje be az illegális migránsokat, adja fel eddigi migrációs politikáját, amelynek lényege a külső határok megvédése és a határon kívül lefolytatott menekültügyi eljárások. „Ha az Európai Unió, Brüsszel arra akarja kényszeríteni Magyarországot, hogy engedjük be azokat az illegális migránsokat, akiket eddig feltartóztattunk (…) akkor Magyarország az európai eljárásrend lefolytatása után felajánlja ezeknek az illegális migránsoknak, hogy önkéntesen, ingyenesen, egy útra Brüsszelbe szállítjuk őket” – fogalmazott.

Az államtitkár szerint nincs jogi akadálya annak, hogy Röszkéről az Európai Unió brüsszeli székházához vigyék busszal a migránsokat. Mint mondta, a 2015 óta alkalmazott magyar migrációs politika működik, viszont az európai uniós nem. A magyar gyakorlat alapja a külső határvédelem és az, hogy csak határátkelőn és kizárólag érvényes okmánnyal lehet belépni az ország területére, illegálisan, a zöldhatáron nem – hangsúlyozta. Vannak menekültügyi szabályok, amelyek szerinte megfelelnek a nemzetközi egyezményeknek. A beadott kérelmeket a hatóságok elbírálják, és meghozzák a megfelelő döntést – mondta.

2015 óta egymillió illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg a magyar rendőrök és határvadászok. Ha ez nem lett volna, akkor sok százezerrel több migráns lenne Európában – mondta. Szerinte felháborító, hogy ezt a tevékenységet az unió nem elismeri, hanem támadja; nem támogatást ad hozzá, hanem bírsággal kényszerít a feladására. Az elmúlt években mintegy nyolcszázmilliárd forintot költöttek határvédelemre, ehhez hozzájárulhatna Brüsszel, mert az uniós határokat védték – folytatta.

Nemzetközi jogászokkal vizsgálják, hogyan tudnának pert indítani a költségek megtérítéséért az unió szolidaritási alapelvére hivatkozva. Magyarország nem fogja kifizetni az uniós gigabírságot, ezért várhatóan Brüsszel más támogatásokból vonja le. Ezért is indítják a pert, hogy legyen egy viszontkövetelés és induljanak tárgyalások – tette hozzá.

„Ha Brüsszel migránsokat akar, megkapja”

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az augusztus 22-i Kormányinfón már beszélt arról, hogy a kormány vizsgálja, hogyan tudná perben érvényesíteni a migrációval kapcsolatos költségek egy részét az Európai Bizottsággal szemben. Magyarország nem fog a végtelenségig bírságot fizetni. Ha a kormány nem jut hozzá a forrásokhoz, minden migránsnak fel fogják ajánlani a határon, hogy Brüsszelbe szállítják. Ha Brüsszel migránsokat akar, megkapja – fogalmazott akkor Gulyás Gergely, amit most Rétvári Bence megismételt a sárga, Röszke–Brüsszel feliratú Volán-buszok előtt.

Rétvári Bence és Kuczik János rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes a népligeti autóbusz-pályaudvaron 2024. szeptember 6-án
Rétvári Bence és Kuczik János rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes a népligeti autóbusz-pályaudvaron 2024. szeptember 6-án

Ahogy arról beszámoltunk, június 13-án kétszázmillió euró bírságot és a késedelem minden egyes napjára további egymillió eurót szabott ki az Európai Bíróság a magyar menekültügyi szabályokat elmarasztaló korábbi bírósági ítélet végre nem hajtása miatt. A súlyos bírság oka, hogy a magyar kormány kötelezettségszegése az uniós jog precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül. „E kötelezettségszegés, amely az uniós közös politika egésze alkalmazásának szándékos kijátszásában áll, az uniós jog precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül” – állapította meg az Európai Bíróság.

Soros György bírósága hozta ezt az ítéletet – így reagált másnap a magyar miniszterelnök a péntek reggeli Kossuth rádiós interjúban. „Töröm a fejem, hogy hogyan oldjuk meg úgy, hogy ez nekik jobban fájjon, mint nekünk. Vannak lehetséges megoldások. (…) Ez a pénz egyébként óriási összeg (…) Ilyet még a világ nem látott, tehát ha azt mondom, hogy vérlázító vagy felháborító az eddigi európai bírósági döntéseket figyelembe véve, akkor nagyon enyhe és visszafogott nyilatkozatot tettem. Egész egyszerűen eszement” – fogalmazott Orbán Viktor.

Ahogy a Szabad Európa podcastjában elhangzott, az Európai Bíróság ítélete szerint kétszázmillió eurót biztosan fizetni kell, és ha nem változik a magyar menekültügyi szabályozás, akkor ehhez társul egy több mint nyolcvanmillió eurós kényszerítő bírság. Az első fizetési felszólítás már lejárt, ezért egy másodikat is küldött az Európai Bizottság, rövidebb fizetési határidővel. Ha szeptember 17-ig, amikor letelik a 15 nap, a magyar kormány nem teljesít, akkor az egyébként jogos egyéb kifizetésekből tartják vissza ezt az összeget.

Egy hete van a kormánynak, hogy megússza a százmillió eurós bírságokat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:10:38 0:00
XS
SM
MD
LG