Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Robbanó csipogók; Magyar Péter szerződései; Várhelyi Olivér új portfóliója az Európai Bizottságban


A személyhívók felrobbantásával megölt Hezbollah-tagok temetése Libanonban
A személyhívók felrobbantásával megölt Hezbollah-tagok temetése Libanonban

Fedőcég lehet a felrobbanó csipogókat hivatalosan gyártó magyar vállalat. Lélegeztetőgépen tartott cégek, NER-es kutató, irreális határidők – megnéztük Magyar Péter szerződéseit. A magyar EU-biztos-jelölt portfóliója fontosabb, mint amilyennek látszik. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Fedőcégnek tűnik a felrobbanó csipogókat hivatalosan gyártó magyar cég

A Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezetet megrázó robbanássorozathoz egy egyfős magyar cég, a BAC Consulting gyárthatta a valószínűleg robbanószerrel kitömött személyhívókat. Ez hivatalosan egy extrém sikeres tanácsadó cég, azonban számos jellemzője erősen arra utal, hogy valójában nem ez volt a tevékenysége.

Később újabb részletek derültek ki a világhírűvé vált magyar cég lehetséges szerepéről és nehezen elérhető vezetőjéről. A vállalat az EU-n belüli pénzmosás elleni szabályokat is kikerülhette egy közel-keleti számlával.

Lélegeztetőgépen tartott cégek, NER-es kutató, irreális határidők – megnéztük Magyar Péter szerződéseit

Több olyan céget is találtunk, amelyik az utóbbi években csak a Diákhitel Központtól kapott jelentősebb megbízást – az adott évben ez volt gyakorlatilag az egyetlen jövedelmük. Volt olyan cég is, amelyik a szerződés aláírása napján már rendelkezett azzal a kérdőívvel, amelyet ki kellett dolgoznia. Felbukkan az aláírók között NER-közeli szereplő is.

A magyar EU-biztos-jelölt portfóliója fontosabb, mint amilyennek látszik

Első ránézésre meglepő, hogy az egészségügyet és az állati jólét feladatkörét bízná Várhelyi Olivérre az Európai Bizottság elnöke, viszont valójában ezek a területek a Covid-járvány és a gazdák kiadásai miatt kiemelt jelentőséget kapnak. Az biztos, hogy az eddigi EU-bővítéspolitikánál kevésbé befolyásosak.

Külön cikkben elemeztük Ursula von der Leyen listáját, amely olyan politikai egyensúlyon alapul, amelyet nehéz lesz megbontani. Bár a brüsszeli testület elnöke a sajtó által előrejelzettnél valamivel fajsúlyosabb tárcát szán a magyar jelöltnek, ez könnyen mérgező ajándék lehet, ugyanis az egészségügy speciális tudást igényel.

Többet beszélgetnek, olvasnak a diákok, de sok helyen kaotikus a mobiltilalom

Többet beszélgetnek, olvasnak, sőt még sakkoznak is a diákok, amióta elveszik a telefonjukat a bejáratnál – írta meg a Szabad Európa által megkérdezett szülők és tanárok egy része. Viszont rengeteg idő megy el az átvétellel, nem világos, hogy kinek a felelőssége a készülékek sértetlensége, sok helyen pedig az utazás miatt elemi érdek a mobilhasználat, akár iskolaidőben is – írják sokszor ugyanazok. Tanárokkal és szülőkkel beszélgettünk.

Orbánék kétszázmillió euró közpénzzel segítik meg Csád kormányát

Korábban már nagy vonalakban jelezte a magyar kormány, hogy pénzzel is támogatni kívánja a csádi kormányt, de most a Magyar Közlönyből kiderült, hogy kétszázmillió eurós összegről van szó. Ezt az állami Eximbank fogja nekik küldeni valamilyen kedvezményes hitel formájában, amelynek részleteit viszont nem közölte a kormány.

Tarr Zoltán: „Nem Brüsszelből lehet ezt a rezsimet leváltani”

Több javaslatot is vizsgálnak, hogyan tudna Magyarország hozzáférni a befagyasztott EU-s forrásokhoz – mondta a Szabad Európának adott interjújában Tarr Zoltán, a Tisza Párt EP-delegációjának vezetője, aki szerint a miniszterelnök erőltetett nemzetközi és európai szerepvállalással igyekszik – sikertelenül – kiegyensúlyozni otthoni sikertelenségét.

Már közel háromszázmillió euróra nőtt a pénzbírság miatt a magyar számla

Mivel a magyar kormány nem fizetett, és nem reagált határidőre, az Európai Bizottság az elkövetkező napokban megkezdi a kétszázmillió eurós pénzbírság terhére a pénzek levonását. Ki is küldte az első, 93 millió eurós fizetési kérelmet Magyarországnak a napi egymilliós bírság behajtására.

A nagy testvér növekvő árnyéka: a kisebbségi magyar pártok befolyása a magyar kormányokra

Saját és anyaországuk kormányai között lavírozva politizáltak az elmúlt harminc évben a határon túli magyar pártok. Mennyire volt beleszólásuk a magyar kormányok nemzetpolitikájába azoknak, akiknek képviseltjei mára a Fidesz hűséges szavazói is lettek?

Milyen hatással lehet az amerikai választási kampányra az újabb merényletkísérlet Trump ellen?

A Donald Trump elleni vasárnapi merényletkísérlet a republikánus elnökjelölt nyilvános szerepléseinek visszafogásához, a politikai légkör további polarizálódásához, valamint kampánya újrafókuszálásához is vezethet.

Kiszivárgott iratokból derült fény az EU-t és Ukrajnát érintő masszív orosz befolyásolási kampányra

Egy orosz dezinformációs kampány kiszivárgott feljegyzései jól demonstrálják, miként próbálja a Kreml lejáratni Ukrajnát és a szövetséges nyugati országokat, valamint erősíteni a szélsőjobboldali pártok támogatottságát az Európai Unióban.

Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy kitiltanak a Facebookról és az Instagramról több orosz állami médiumot az érintett társaságok külföldi befolyásolási műveleteire hivatkozva.

Tudja, mivel mérgezik meg magukat a magyarok?

Kisebb szezonja van a mérgezéseknek ősszel. Érdemes figyelni ilyenkor a pincétől kezdve a fűtési rendszereken át a gombákra, bogyókra is, de a hazai mérgezési statisztikák alapján a legsúlyosabb mérgezési ok egy olcsó, állandó és mindenhol könnyen elérhető szer: az alkohol.

Körülbelül kétmillió fecske hiányzik az országból – Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője

Mi az oka annak, hogy az utóbbi bő tíz évben nyaranta kétezer tonnával több szúnyog, bögöly, légy és egyéb undormány keseríti életünket? Miért lett a Magyar Madártani Egyesület a világ egyik legjobban, legbeágyazottabban működő civil szervezete? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaptunk az egyesület szóvivőjével, Orbán Zoltánnal készített interjúnkból.

Toldi Péter ultrafutó: „Én csak szeretek futni”

Toldi Péter a szó legszebb értelmében amatőr sportoló: szegedi agrármérnökként a saját szórakoztatására, szabadidejében kezdett el futni. Ment neki, ezért egyre többet akart: legutóbb megnyerte a 480 kilométeres Hell Race-t, azaz Pokoli Futamot a Himalájában, ráadásul pályacsúccsal. A Szelfi vendége Toldi Péter ultrafutó volt.

Jogsértő módon záratta be a kormányhivatal Iványi Gáborék iskoláit

A Fővárosi Törvényszék a két fővárosi iskola esetében felfüggesztette a kormányhivatal határozatát, amely lényegében bezáratta a két intézményt. Ennek ellenére mégsem indulhat újra az oktatás, mert időközben olyan helyzetet kényszerítettek ki a hatóságok, hogy ez több okból is lehetetlenné vált.

XS
SM
MD
LG