Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fico pártja nem csatlakozik Orbánék frakciójához az EP-ben


Pillanatkép Robert Fico bejelentéséből a Facebookon 2024. július 12-én
Pillanatkép Robert Fico bejelentéséből a Facebookon 2024. július 12-én

Robert Fico a közösségi médiában jelentette be, hogy pártja, a Smer-SD nem csatlakozik a Patrióták Európáért EP-frakcióhoz, mert szerinte semmi közük a szociáldemokráciához. Emellett az Európai Szocialistákat is támadta, miután nem fogadták be őket.

„Ha azt várják tőlünk, hogy menjünk el valahova, és szimplán csak szajkózzuk el mások kívánságait, akkor is, ha ez szöges ellentétben áll a szlovák nemzeti érdekekkel, akkor hadd mondjam el előre: köszönjük, de európai parlamenti képviselőink akkor inkább maradnak frakció nélkül” – mondta az Euractiv alapján Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtöki közösségi médiás beszédében.

Fico pártja, a Smer-SD öt európai parlamenti képviselője hetek óta eredménytelenül próbált bekerülni az Európai Szocialisták Pártjának (PES) EP-frakciójába, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségéhez (S&D). Az európai szocialisták még 2023 végén felfüggesztették a Smer képviselőinek tagságát, többek között Putyint támogató nézeteik és együttműködésük miatt a szélsőjobboldallal.

Ehhez kapcsolódóan: Határon túli veszéllyel is kampányoltak Szlovákiában

Fico a tárgyalások kudarca után videójában azt mondta: az európai szocialisták biztosan azt gondolják, hogy eladják a lelküket, és megváltoztatják például az ukrajnai háború ügyében a véleményüket a tagságért cserébe.

Azt is elmondta, hogy Orbán Viktorék új alakulatához, a Patrióták Európáért frakcióhoz sem fognak csatlakozni. A nevük említése nélkül kijelentette: a Smer nem csatlakozhat olyan szövetséghez, amelynek semmi köze a szociáldemokráciához.

A magyarellenes kijelentéseiről is ismertté vált Robert Fico egyébként az elmúlt időszakban számos kampányelemet vett át a Fidesztől, illetve nagyjából az elmúlt tíz évben Orbán Viktor egyik egyre közelibb, Putyin-párti támogatójának mondható a térségben a politikai életben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG