Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szabad-díj: a bicskei pedofilügy kirobbantója, Karsai Dániel és interjúalanyunk, Budai Alexandra is nyert


Heindl Péter, Daróczi Anna, Budai Alexandra, Salamon Sándor, Karsai Péter, Schmidt Erika, Modolo Ákos és Kiss Sándor a díjátadón. Budai Alexandra a zsűri díját kapta
Heindl Péter, Daróczi Anna, Budai Alexandra, Salamon Sándor, Karsai Péter, Schmidt Erika, Modolo Ákos és Kiss Sándor a díjátadón. Budai Alexandra a zsűri díját kapta

Hatodik alkalommal adta át a Társaság a Szabadságjogokért a Szabad-díjakat, elismerve azokat, akik kiállásukkal, tetteikkel egy szabadabb Magyarországért dolgoznak. A zsűri díját a gyermekvédelmi szakember, Schmidt Erika kapta, aki kirobbantotta a bicskei pedofilügyet. A közönség díját Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász érdemelte ki azzal, ahogy saját élethelyzetét felhasználva küzd az életvégi döntés szabadságáért.

Különdíjat kapott Budai Alexandra. A bagaméri édesanya idén tavasszal először a Szabad Európának mondta el, hogyan molesztálta szexuálisan a kislányát a nemrég a településre költöző görögkatolikus pap. Riportunkban azt is feltártuk, hogy a falubeliek hazugnak és kitalációnak nevezték a kislány és az édesanya állításait, egészen addig, amíg a rendőrségi nyomozás ki nem derítette, hogy a környékről több áldozata is volt. Az ügyben már vádat emeltek a pap ellen, folyik a bírósági tárgyalás

Idén is bárki tehetett javaslatot a Szabad-díj-jelöltek személyére, közülük választotta ki a TASZ azt a nyolc embert, akik egyre nagyobb kockázatot vállaltak Magyarországon azzal, hogy kiálltak a véleményük mellett, védték a saját vagy a közösségük jogait, szabadságát.

Ehhez kapcsolódóan: Karsai Dániel: Előbb-utóbb legális lesz az eutanázia Magyarországon

A bicskei pedofilügy és az életvégi döntések

A 2024-es Szabad-díjat elnyerő Schmidt Erika éveken át küzdött azért, hogy ne maradhasson titokban és büntetlenül az, amit a bicskei gyermekotthon igazgatója, „János bácsi” és bűntársa, K. Endre tett a gyerekekkel. Ő volt az a szakember, aki a sajtóhoz fordult, hogy megtörje a csendet. A gálán arról mesélt, hogy tinédzser korában neki is volt egy zűrös időszaka, amikor csak hajszál választotta el attól, hogy a gyermekvédelmi rendszerben kössön ki. Ez motiválta arra, hogy a gyermekvédelemben kezdjen dolgozni. A bicskei történetben a bátor áldozatok mellett szerinte sok ember adta egymásnak a stafétát; csak ennek köszönhető, hogy végül nem lehetett eltussolni az ügyet.

A közönség idén Karsai Dánielt díjazta. Az ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász a zsűri tagjai szerint azzal érdemelte ki az elismerést, hogy képes társadalmi változás katalizátoraként használni élethelyzetét és személyes tragédiáját. A díjátadón a nevében testvére, Karsai Péter mondott beszédet és vette át a díjat.

„Hogy az életvégi döntések meghozatalához való jog bevezetését Dani még életében eléri-e, nem tudjuk. De annyi bizonyos, hogy az általa elindított közgondolkodást nem lehet visszazárni a palackba. Ha valamiben Dani példát mutatott nekünk, akkor az ez. Ne féljünk érzékeny témákról közbeszédet kezdeményezni, még a mai Magyarországon is van esély a kulturált párbeszédre”

– mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Gondozottból segítő: „Nem az lep meg, ami Bicskén történt, hanem hogy csak ennyire derült fény”

A kislányokat molesztáló pap és a falu, amelyik nem hitte el

Budai Alexandra édesanya a görögkatolikus egyházzal és a saját szülőfalujával is megvívta a harcot az elmúlt egy évben. A család először a Szabad Európának beszélt arról, hogy mit tett a görögkatolikus pap a kislányukkal. Budai Alexandrának és most tízéves lányának még a nyomozás alatt sem hittek a falubeliek. Rengeteg atrocitás érte őket: beszóltak nekik az utcán, a postán, a boltban, hazugnak nevezték mindkettejüket, mert Bagaméron szinte senki nem gondolta, hogy Isten szolgája szexuálisan molesztálta volna a kislányt. Akkoriban még a görögkatolikus egyház feje, Kocsis Fülöp is koholt vádnak nevezte a papját érő vádakat. Budai Alexandra szerint megküzdöttek az egyházzal, nem tudták megvásárolni a hallgatásukat.

A birtokunkba került nyomozati anyagokból kiderült, hogy az atya több esetben bántalmazta szexuálisan a kislányt. Volt, hogy a tanteremben leguggoltatta, majd felemelte a magasba, miközben a száját szétfeszítette, ekkor szakadhatott szét a szája. Információink szerint Sz. atya nemcsak az óráin, hanem a szünetekben is közeledett szexuálisan a kiskorú lányhoz. Előfordult, hogy miközben a többi gyerek filmet nézett az osztályteremben, maga mellé ültette. A kislány megpróbált menekülni, de nem sikerült.

Budai Alexandra a díjával Bagaméron
Budai Alexandra a díjával Bagaméron

Az asszony feljelentése után nyomozni kezdett a rendőrség. Kihallgatták, kilencéves lányát pedig igazságügyi pszichológus vizsgálta meg. A szakértői jelentés igazolta a gyerek szavait: „Pszichológiai eszközökkel megállapítható, hogy hittanórán Sz. G görögkatolikus pap a vizsgált kiskorút szexuálisan molesztálta.”

Bagamér kis falu, alig 2500-an lakják. Hiába a nyomozás és az igazságügyi szakértői jelentés, elterjedt, hogy Budai Alexandra összebalhézott a görögkatolikus pappal. Egészen addig nem hittek nekik, amíg az egyház fel nem függesztette a papot, de ez sem ment egy csapásra.

„A vádirat szerint tizenkét év lett felajánlva, ha beismeri a tetteit, de ő tagadott”

– mesélte korábban lapunknak Koós László, aki két kislányt képvisel az ügyben, amelyet jelenleg is tárgyal a bíróság.

Miután megkapta a különdíjat, Budai Alexandra azt mondta a Szabad Európának: jó érzés volt végre olyan emberek között lenni, akik hasonló küzdelmeken vannak túl, és nem kérdőjelezik meg, hogy jól cselekedett.

Ehhez kapcsolódóan: „Most akkor ilyen a felnőttvilág?” – a bicskei gyermekotthon volt nevelője az áldozatokról és az elkövetőkről

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG