Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szamárköhögés – Müller Cecília oltásfrissítést javasol a várandósoknak


A csecsemők két hónapos korukban kapják meg az első védőoltást (képünk illusztráció)
A csecsemők két hónapos korukban kapják meg az első védőoltást (képünk illusztráció)

Miután a szamárköhögés légzéskimaradással járhat az újszülötteknél, kisgyermekeknél, ezért halált is okozhat. Főként az ő védelmükben javasolta az országos tiszti főorvos, hogy a várandósság utolsó harmadában a nők, illetve a kisgyermekek közelében élő idősek kérjék az ismétlőoltást.

A betegség a felnőtteknél általában enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen lezajlik, viszont megfertőzhetik az újszülötteket. Müller Cecília először szólalt meg nyilvánosan – a TV2 reggeli műsorában – a betegségről, noha már hónapok óta téma a sajtóban, hogy megugrott a megbetegedések száma.

A Népszava emlékeztet arra, hogy június végén a járványügyi hivatal tájékoztatta a háziorvosokat és a házi gyermekorvosokat arról, milyen tünetek jelezhetik a szamárköhögést, hogyan kezeljék, és mit javasolnak a további megbetegedések megelőzésére.

Ebben azt írták, hogy a felnőtt lakosságnak tízévente ajánlott a diftéria-pertussis-tetanusz védőoltás ismételt beadása. A várandósokat a szülés időpontja előtt minimum két héttel célszerű beoltani.

A csecsemők két hónapos korban kapják meg az első védőoltást, ezért a tájékoztató azt ajánlja, hogy a családtagok, a közeli hozzátartozók még a gyermek születése, illetve az újszülött tervezett meglátogatása előtt minimum két héttel oltassák be magukat.

A lap utánajárt, hogy van-e elég vakcina, amelynek az ára – miután nem támogatott készítményről van szó – 12.500 és 15.500 forint között mozog. A felkeresett patikákban mindenütt volt belőle, de jelezték, hogy nem túl sok. Június elejétől országosan mintegy ötezer adag oltóanyagra volt igény.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG