Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szerbiában mini-Oroszországot alkotnak a háború elől menekülő emberek ezrei


Többségében orosz közönség egy orosz humorista fellépésén a szerb fővárosban
Többségében orosz közönség egy orosz humorista fellépésén a szerb fővárosban

Egy forró nyári reggelen Vadim Morusz orosz profi korcsolyázó tart edzést Belgrádban egy szabadtéri pályán. 1600 kilométerre van szülővárosától, Moszkvától, de kezdi otthon érezni magát.

Több tízezer honfitársukhoz hasonlóan Morusz és menyasszonya az ukrajnai invázió megindítása után, 2022-ben menekült Oroszországból Szerbiába. Noha az út hosszú, sokan a két ország közötti régi vallási és kulturális kötelékek miatt választják Belgrádot. „Szerbiában kevés olyan korcsolyázó van, aki másokat tudna edzeni, így rengeteg szerb tanítványom van” – mondta a 24 éves férfi.

Az ukrajnai háború kezdete óta a sorozás vagy Vlagyimir Putyin elnök elnyomó politikája elől Szerbiába menekülő oroszok gyorsan virágzó közösséget hoztak létre – derült ki azokból az interjúkból, amelyeket mintegy kéttucatnyi érintettel készített a Reuters brit hírügynökség. Bár kevesebb orosz menekült él Szerbiában, mint például Németországban, jelenlétük erősen érezhető az ország kevesebb mint kétmilliós fővárosában.

Orosz tulajdonú klubok, óvodák és orvosi rendelők jöttek létre. Az oroszok orosz boltokban vásárolnak, orosz együttesek, énekesek és humoristák lépnek fel orosz klubokban, illetve orosz művészek mutatják be alkotásaikat orosz tulajdonban lévő galériákban.

A belügyminisztérium adatai szerint csak 2022 februárja és 2023 közepe között több mint harmincezer orosz állampolgár igényelt ideiglenes tartózkodási engedélyt. Noha a hatóságok nem közöltek adatokat az ezt megelőző időszakra vonatkozóan, tudatták, hogy a számok meredek növekedést mutatnak. A szerbiai cégnyilvántartás szerint az oroszok 11.081 vállalkozást alapítottak különböző ágazatokban az internetalapú szolgáltatásoktól kezdve a vendéglátáson át a sportiskolákig.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország Szerbia segítségével terjeszti a fertőzést a Balkánon – figyelmeztet a NATO volt parancsnoka

Orosz ügyfélkör

A korábban Szentpéterváron állatorvosként dolgozó, 42 éves Viktor is 2022-ben menekült el hazájából, attól tartva, hogy behívják a hadseregbe. Miután Szerbiában nem rendelkezik praktizálási engedéllyel, jelenleg ezermesterként keresi a kenyerét, kizárólag orosz ügyfeleket szolgálva ki. „Vízvezetéket, ablakot javítok, villanyt szerelek, még bútort is készítek. Nincs igazán szükségem szerb ügyfelekre” – mondta a teljes nevét biztonsági okokból elhallgató férfi.

Szerbia és Oroszország között évszázados múltra tekint vissza a kapcsolat, és ma is szoros, annak dacára, hogy a belgrádi kormány az ukrajnai inváziót élesen elítélő Európai Unióhoz kíván csatlakozni.

Ehhez kapcsolódóan: Szerb kormányfőhelyettes az orosz elnöknek: Belgrád Moszkva szövetségese

Az első világháború után több ezer orosz menekült a kommunista rezsim elől az újonnan alakult Szerb–Horvát–Szlovén Királyságba. Sokan máig nem asszimilálódtak teljesen, valamifajta mini-Oroszországban élnek. Ironikus módon a szerb társadalom egy jelentős része Putyint támogatja, és nem osztja az újonnan menekültek nézeteit. „Az orosz kultúra hívószava túl erős ahhoz, hogy az első generációs orosz bevándorlók még csak be se akarjanak illeszkedni abba a társadalomba, amelyben találták magukat, legyen szó a szerbről vagy egy nyugatiról” – vélekedett Aleksandar Đokić belgrádi politológus.

Morusz habozott, amikor arról kérdezték, hogy miért hagyta el Oroszországot, a menyasszonya azonban közbeszólt, és elárulta, hogy ideológiai okok álltak a döntésük mögött. „Néhány nappal február 24. után próbáltuk megérteni, mi történik; akkor döntöttünk a távozás mellett” – fogalmazott.

XS
SM
MD
LG