Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szigorítja a kormány a vendégmunkások foglalkoztatásának feltételeit


Kormányülés a Karmelita kolostorban 2022. szeptember 2-án
Kormányülés a Karmelita kolostorban 2022. szeptember 2-án

Az egyik intézkedés, hogy a jövőben nem alkalmazhat harmadik országbeli állampolgárt az a munkáltató, amelyik a korábbi munkaerő-közvetítési eljárások tapasztalatai alapján nyilvánvalóan alaptalan feltételekkel zárkózott el a magyar munkavállalók felvételétől, amivel harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatását kívánta indokolatlanul előnyben részesíteni.

A Magyar Közlönyben megjelent salátarendelet felülír több foglalkoztatási tárgyú korábbi szabályt. Az egyik legjelentősebb szigorítás, hogy a munkavállalási kérelmet a jövőben minden olyan esetben el kell utasítani, ha

  • a munkáltatóra a benyújtást megelőző egy éven belül munkaügyi vagy munkavédelmi bírságot szabtak ki;
  • harmadik országbeli állampolgár engedély nélküli foglalkoztatása miatt munkaügyi bírsággal sújtották vagy befizetésre kötelezték;
  • felszámolási vagy kényszertörlési eljárás alatt áll, vagy nem folytat gazdasági tevékenységet.

A rendelet szerint szankcionálásra számíthat az a foglalkoztató, amelyik a kiközvetített, megfelelő képzettséggel rendelkező magyar álláskereső foglalkoztatásától megalapozott indok nélkül elzárkózik.

Mint a 24.hu elsőként megírta, a rendelet érinti többek között a munkaerő-kölcsönzési és a magán-munkaközvetítői tevékenység nyilvántartásba vételét, folytatása feltételeit, a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatásának nem összevont kérelmezési eljárás alapján történő engedélyezését, az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság feladatait, valamint a hátrányos helyzetű munkavállalók segítését.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG