Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó: Magyarország az EU és az USA szoros kapcsolatában érdekelt


Szijjártó Péter magyar külügyminiszter
Szijjártó Péter magyar külügyminiszter

A magyar külügyminiszter szerint fontos, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok viszonya szoros legyen és a kölcsönös tiszteleten alapuljon. A magyar kormány az elnökválasztásban a republikánus jelöltet, Donald Trumpot támogatta.

Szijjártó Péter az EU-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozását követően azt mondta, a magyar kormány készen áll arra, hogy a megválasztott amerikai elnökkel és adminisztrációval a lehető legjobban alakítsa az együttműködést.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: Magyarország számára fontos mind a gazdasági, mind a beruházási együttműködés az Egyesült Államokkal.

“Tekintettel arra, hogy a világ keleti felén szoros, versenyképes, exportorientált szabadkereskedelmi térség jött létre, jó lenne, ha a kereskedelmi akadályok egy részét Nyugaton is le lehetne bontani” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A magyar külügyminiszter szerint Budapest azt szeretné, ha egymással szemben tisztességes megközelítésen alapuló, a gazdasági és kereskedelmi együttműködést elmélyítő szándék uralkodna.

A magyar kormány Trumpot támogatta

Október közepén az egyik elnökjelölti vitában az azóta megválasztott Joe Biden kritizálta a lengyel és a magyar politikai fejleményeket, miközben világszerte a totalitárius rezsimek előretöréséről beszélt.

Magyarországot és Lengyelországot akkor említette, amikor a NATO gyengüléséről, valamint arról beszélt, hogy szerinte republikánus ellenfele, Donald Trump nem áll ki elég határozottan Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen és az Egyesült Államokkal szövetséges országok mellett.

A magyar külügyminiszter akkor a Facebookon reagált Joe Biden kijelentésére, hangsúlyozva, hogy „Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata soha nem volt olyan jó”, mint Donald Trump elnöksége alatt.

“Donald J. Trump elnök és Orbán Viktor miniszterelnök hasonló álláspontokat képviselnek az illegális migráció, a határvédelem, a biztonság, a családok támogatása és a keresztény közösségek megvédése ügyében. A demokrata kihívó nyilván emiatt vonta bele Magyarországot az elnökválasztási kampányba. Ami a kijelentés konkrét tartalmát illeti, annak a valósághoz semmi köze nincsen” – írta október közepén közösségi oldalán Szijjártó Péter.

Korábban Orbán Viktor többször egyértelműen kijelentette, hogy a republikánus elnökjelölt győzelmében bízik. A Magyar Nemzetben közölt hosszú esszéjében úgy fogalmazott: azért szurkolnak Donald Trump győzelméért, mert jól ismerik “az amerikai demokrata kormányok morális imperializmusra épülő külpolitikáját”.

Készült az MTI tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG