Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Szomorú és dühítő” – Karsai Dániel a strasbourgi bíróság döntéséről


Karsai Dániel
Karsai Dániel

A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász szomorúnak és dühítőnek nevezte, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) jogerősen elutasította a keresetét. Karsai Dániel azt tervezi, hogy új érvekkel egészítik ki a még folyamatban lévő ügyeket, új beadványokat szeretne, és egy állampolgári gyűlést is összehívna.

Karsai Dániel szerint a strasbourgi bíróságnak nem volt bátorsága érdemben határozni arról, hogy van-e életvégi döntéshez való jog. „Ehelyett azt az (ál)jogászkodó választ kaptuk, hogy ezt az államok joga eldönteni. Az ügy ezzel véglegesen lezárult”írta a Facebookon. Csak az ő ügye, és az is csak Strasbourgban – tette hozzá. Az életvégi döntésekhez való jog bevezetéséért folytatott küzdelem folytatódik idehaza és Strasbourgban is, jogi és nem jogi eszközökkel egyaránt – írta.

„A még folyamatban lévő beadványokat az ítéletre tekintettel új érvekkel egészítjük ki. Új beadványokon is töröm a fejem. Tervezem egy úgynevezett állampolgári gyűlés összehívását, mely megvitatná az életvégi döntésekhez való jog bevezethetőségét” – folytatta.

Korábbi cikkünk a témában: Végleg lesöpörték Karsai Dániel népszavazási kezdeményezését

Ahogy beszámoltunk róla, az Emberi Jogok Európai Bírósága június 13-án elutasította Karsai Dániel keresetét. Az indokolás szerint a bírák 6:1 arányban nem találták megalapozottnak a magánélethez való jog sérelmét.

Az EJEB megállapította, hogy a dekriminalizálás felé mutató tendencia ellenére az uniós tagállamok többsége továbbra is tiltja és büntetőeljárás alá vonja az öngyilkosságban való segítségnyújtást, beleértve az orvos által végzettet. A vonatkozó nemzetközi jogi eszközök nem adnak alapot annak megállapítására, hogy a tagállamoknak ajánlott vagy kötelező lenne engedélyezniük az asszisztált öngyilkosságot (physician-assisted dying, PAD).

Az alkotmányjogász már akkor bejelentette, hogy fellebbeznek. Azt szerette volna elérni, hogy a tizenhét tagú Nagykamara foglalkozzon az ügyével. A testület hétfői döntésével ezt jogerősen elutasította, külön indokolás nélkül.

A 47 éves Karsai Dániel azért fordult a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához, hogy méltósággal tudja befejezni az életét, hogy lehetővé váljon Magyarországon az eutanázia az ALS- és a hasonló betegségekben szenvedők számára.

XS
SM
MD
LG