Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Népszava: Nem megbukik, hanem romapolitikai államtitkár válhat Sztojka Attilából


Sztojka Attila Budapesten 2021. május 23-án
Sztojka Attila Budapesten 2021. május 23-án

Két napja visszavonta a miniszterelnök Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos kinevezését. A Népszava információi szerint azonban nem megbukott, hanem előléptetik: egy új romaügyi államtitkárság vezetője lesz a Belügyminisztériumban.

A július 31-i Magyar Közlönyből derült ki, hogy Orbán Viktor visszavonta Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos kinevezését.

Újabb államtitkárság alakulhat

A Népszava információi szerint azonban a politikus felfelé fog lépni. A lap szerint a Belügyminisztériumban több részre bontják a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárságot, létrejön egy romapolitikai államtitkárság; utóbbi vezetője lesz Sztojka Attila.

Az új államtitkársághoz komolyabb hatalom és erőforrás-elosztási lehetőségek tartozhatnak majd. A Népszava szerint ide fog tartozni a társadalmi felzárkózás ügye, a csődben lévő Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és a jelentős pénzek fölött rendelkező Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) felügyelete is.

Botrányos múlt

Sztojka Attilát először 2021-ben nevezték ki roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. 2022 elején lemondott, miután a Népszava bemutatott egy hangfelvételt, amelyen 2021 decemberében pénzt és lehetőséget ígért azoknak a roma politikusoknak, akik a támogatásért cserébe a Fidesz számára kedvező politikai teljesítményt nyújtanak. Arról is beszélt, hogy „aki a család tagja, azt családon belül kezeljük”, ha viszont valaki „nem a család tagja, nem tudunk kezeskedni felőle”.

„Azt azért nem kell ecsetelnem, hogy mivel a BM-ben vagyok, mindenkiről tudunk mindent. Amit még nem is gondolnátok: ki mikor mennyit, hogyan, mire. Mindent. Hozhattam volna ide nektek egy térképet, és megmutathattam volna, és a ti neveitek is rajta lettek volna. Mindenkiről mindent tudunk a legapróbb részletekig” – mondta többek között.

A kormánybiztos a botrány után lemondott, de a 2022-es választások után másodszor is kinevezte a kormány roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak.

Sztojka Attila egy új, fajsúlyos roma szervezetet is létrehozott azóta, amely a folyamatosan botrányokkal terhelt, kormányközeli Lungo Drom helyébe tudott lépni a nemzetiségi politikai életben. Sztojkáék újabb szervezete, a Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) az idén június 9-én tartott országos roma nemzetiségi választáson fölényes győzelmet aratott a kormányzat politikai és anyagi támogatásával, és több mint kétharmados többséget szerzett az ORÖ-ben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG