Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Törvényileg szigorítanák Pintérék, hogy a tanárok kizárólag az állami egyentankönyvekből taníthassanak


Müller Cecília országos tiszti főorvos és a közoktatásért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter Budapesten 2023. július 5-én
Müller Cecília országos tiszti főorvos és a közoktatásért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter Budapesten 2023. július 5-én

Törvényileg szabályozná a kormány, hogy a magyar tanárok minden körülmények között kizárólag az állami tankönyvekből taníthassanak. A tankerületek eddig is korlátozhatták, hogy milyen könyveket rendelhet egy osztály, de a gyakorlati felhasználásba eddig nem volt beleszólásuk.

A Belügyminisztérium módosítaná a pedagógusok jogállásáról szóló státusztörvényt, hogy kizárólag a Nemzeti alaptantervnek (NAT) megfelelő tankönyvekből taníthassanak – írja a Népszava.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás szerint a tankerületi központok eddigi is korlátozhatták, hogy az iskolák milyen tankönyveket rendelhetnek, leginkább csak az új NAT-hoz készült, állami kiadású egyentankönyveket, de abba eddig nem tudtak beleszólni, hogy a gyakorlatban milyen könyveket használnak az osztályok. A kormány által erőltetett állami tankönyvek elleni fő kritikákat összefoglalva: közülük számos tartalmilag és formailag is kirívóan alacsony színvonalú, állításaikat sokszor a kormány jelszavai, ideológiája terheli, vagy egyszerűen csak kihagynak fontos ismeretanyagokat.

Emlékezetes botrány volt idén, hogy a hetedik osztályosok Oktatási Hivatal által kiadott irodalomtankönyvében Kölcsey Ferenc Himnuszát sem sikerült háromnál kevesebb hibával kiadni. Az Oktatási Hivatal szerint egyébként három véletlen nyomdahiba történt. A hanyag szerkesztés, a gyenge helyesírás egyébként kevésbé súlyos tankönyvi hiba, mint a szándékos tartalmi torzítás az ideológiai motiváció miatt.

A hibás, hiányos vagy propagandagyanús állami tankönyvek lassan egy évtizede vívnak ki folyamatos kritikát a tanároktól, különösen a társadalomtudományok terén.

A belügy most a Belügyi ágazatokat érintő törvénymódosítás nevű tervezetben egyebek mellett azzal egészítené ki a pedagógusok új életpályáját szabályozó törvényt (a státusztörvényt), hogy a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló pedagógusok munkájuk során az ismeretek átadását „a Nemzeti alaptantervben szereplő érvényes értékeknek megfelelő tankönyvek és tansegédletek használatával” közvetíthetik.

Ehhez kapcsolódóan: Tízből négy magyar nyolcadikos az alapfokot sem érte el szövegértésből

Totyik Tamás szerint ha létrejön a módosítás, azzal szinte teljesen megszűnik a tanárok szakmai autonómiája. Eddig ugyanis elmondása szerint nem volt ritka, hogy egyes iskolákban továbbra is a hivatalos tankönyvjegyzékről kitiltott, de korábban már bevált, magánkiadású könyveket használtak.

A PSZ elnöke szerint az is előfordul, hogy a szülők döntenek úgy a tanárokkal összefogva, hogy a minőségileg kifogásolható, sokszor pontatlan vagy hiányos állami tankönyvek mellé saját költségükön olyan, az iskolák által hivatalos úton nem beszerezhető tankönyveket vásárolnak, amelyekből a diákok szerintük jobban tudnak tanulni. Totyik Tamás szerint a módosítással a tankönyvválasztási lehetőség e formáját is megpróbálja megszüntetni Pintér Sándor minisztériuma.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG