Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Teljes palesztin családokat pusztít el a gázai háború


Palesztinok az izraeli légicsapások által lerombolt al-Rahma-mecset romjai mellett a Gázai övezet déli részén lévő Hán Júniszban 2024. június 16-án
Palesztinok az izraeli légicsapások által lerombolt al-Rahma-mecset romjai mellett a Gázai övezet déli részén lévő Hán Júniszban 2024. június 16-án

Izrael gázai légi és szárazföldi hadjárata több száz, azonos vérvonalból származó palesztin család tagjait ölte meg, ami példátlan áldozat a főként menekültekből és leszármazottaikból álló kis közösségben.

Az AP hírügynökség tíz izraeli légicsapást elemzett a Gázai övezetben október és december között, amelyek több mint ötszáz ember halálát okozták. Szinte az összes palesztin család súlyos, többszörös veszteséget szenvedett, sokakat megtizedelt, különösen a háború első hónapjaiban.

Az AP geolokalizálta és elemezte a légicsapásokat: konzultált fegyverszakértőkkel, nyílt adatelemzőkkel és jogászokkal, valamint a londoni Airwars konfliktusfigyelő cég adataira támaszkodott. A csapások lakóépületeket és menedékként szolgáló házakat értek, amelyekben családok éltek. Egyetlen esetben sem voltak egyértelmű katonai célpontok, és közvetlen figyelmeztetést sem kaptak a lakók. Az egyik család azt mondta, hogy fehér zászlót tűztek ki a házukra a harci övezetben.

Ez a háború még több áldozatot követelt, mint az 1948-as izraeli kitelepítés – mondta Rashid Khalidi, a Columbia Egyetem palesztin–amerikai történésze. Akkor húszezer ember halt meg a palesztinok által nakbának, vagyis a katasztrófának hívott eseményben.

„Nem hiszem, hogy a modern palesztin történelemben történt volna ehhez fogható” – mondta Khalidi.

Al-Aga család, 31 halott

Október 11-én egy légicsapás lerombolta Amin al-Aga házát Hán Júnisz nyugati részén. A 61 éves férfi a kétszintes épület földszintjén aludt feleségével és három fiával. A legfelső emeleten harmincéves fia, Muhannad al-Aga lakott a feleségével, Hinddel és két kislányukkal, a kétéves Talinnal és az egyéves Asillal. A légicsapás tizenegy családtagot ölt meg, köztük két unokatestvért egy szomszédos épületben.

„Az már nem ház volt, hanem romhalmaz” – mondta Jaser al-Aga, az egyik unokatestvér nem sokkal a légicsapás után.

Október 14-én kora reggel egy izraeli bomba csapódott be Kamisz al-Aga, egy Hamászhoz kötődő jótékonysági szervezet alkalmazottjának házába. A Hán Júnisz központjában lévő, háromemeletes épület romba dőlt. A halottak között volt Kamisz al-Aga és 38 éves felesége, Niszrin, 11 és 13 éves fia, nyolc- és hatéves lánya, valamint öccse és kilencéves fia, egy unokatestvére és annak fia. Csak testvérének a felesége maradt életben.

November 14-én Kamisz másodunokatestvére, Avni al-Aga házát érte találat, amely lerombolta a háromemeletes épületet Hán Júnisz nyugati részén. Brian Castner, az Amnesty International fegyverszakértője szerint a károk arra utalnak, hogy ezt is légicsapás okozta.

Csak egy parabolaantenna állt ki a törmelékből. A csapás megölte Avni al-Aga feleségét, a 64 éves Szamját; négy fiát, akik 26 és 42 év közöttiek voltak, lányát, a 41 éves Ramahot, annak férjét és két fiát, akik 16 és 18 évesek voltak. Avni al-Aga, az oktatási kormányzat tisztviselője azért maradt életben, mert hajnali imán volt. Három hónappal később, februárban Avni al-Aga 69 éves korában meghalt, valószínűleg a szíve miatt – mondta Dzsaszer al-Aga.

Emily Tripp, az Airwars igazgatója azt mondta, hogy a szakértőknek nehéz dolguk volt az egész családokon, generációkon átívelő áldozatok azonosításával.

„Időnként családfát kellett készítenünk, hogy megértsük a civilek áldozatait” – mondta.

Abu Nadzsa család, húsz halott

Az izraeli harci gépek október 17-én csapást mértek az Abu Nadzsa és a Madi család házaira Rafah déli részén. Az Abu Nadzsa család húsz tagja azonnal meghalt, köztük két terhes nő és nyolc gyermek. Az Airwars szerint az egyik megölt férfit a Facebookon mudzsáhidként, a dzsihádban részt vevő muszlim harcosként azonosították. Felesége, terhes nővére és annak kétéves kislánya szintén meghalt.

Egy olyan harcos megölése, aki nem vesz részt fegyveres összecsapásban, és egy civilekkel zsúfolt helyen tartózkodik, háborús bűncselekménynek minősül.

Tarzaj és Szuri család, húsz halott

Egy izraeli légicsapás lerombolt egy templomot Gázavárosban, ahol több száz kitelepítettnek adtak menedéket. Az október 19-i csapás a Gázai övezetben élő, kis létszámú keresztény közösséghez tartozó, vegyes házasságban élő Tarzaj és Szuri család húsz tagját ölte meg, köztük legalább hét gyermeket. Ramez al-Szuri mindhárom gyermekét és feleségét elvesztette.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Hamász egyik parancsnoki és irányító központjára mért csapást, azzal vádolva a csoportot, hogy szándékosan civilek közé települ. Elismerték, hogy egy templom fala is megrongálódott.

Az Amnesty International meglátogatta a helyszínt és elemezte a videókat, köztük az izraeli hadsereg által közzétett és azóta törölt anyagokat, és arra a következtetésre jutott, hogy légicsapás történt. Még ha katonai célpontot is azonosítottak, az Amnesty szerint „a támadás meggondolatlan volt, ezért háborús bűncselekménynek minősül”.

Dzsabalija menekülttábor, több mint 130 halott

Az október 31-i izraeli légitámadások a legsúlyosabbak közé tartoznak. A Dzsabalija menekülttábor Gáza egyik legsűrűbben lakott területe volt, és október 7-e óta többször is találat érte. Az áldozatok pontos száma nem ismert, mert sokan a romok alatt maradtak.

Az Airwars tizenegy családból 112 civil, köztük 69 gyermek és 22 női áldozatot azonosított. Köztük volt az Okasa és az Abu al-Kumszan család legalább 47 tagja. Az AP további 17 főt azonosított az al-Kumszan családból, ahol nagybácsik, apák és gyermekek vesztették életüket.

A bombák több krátert hagytak maguk után egy több mint százméteres területen. Több épület összeomlott. „Ez az egyik legnagyobb kráter, amit az elmúlt húsz évben láttunk” – mondta Cobb-Smith, az ENSZ volt fegyverzetellenőre, a brit hadsereg tisztje, aki már korábban is dolgozott Gázában szakértőként.

Izrael közölte, hogy egy Hamász-parancsnoki és irányító központot vett célba egy ott tartózkodó Hamász zászlóaljparancsnokkal, aki a csoport eddig megölt legmagasabb rangú tagja lehetett.

Dogmus család, 44 halott

A Gázaváros Szabra negyedében lévő mecsetre az izraeli légierő november 15-én kora este mért csapást, legalább 44 embert megölve a Dogmus családból, köztük a családfőt, egy kilencéves gyermeket, a közösség vezetőit és két női rokont egy szomszédos épületben.

A károk a jelek szerint a mecset legfelső emeleteire korlátozódtak. A nyomok arra utalnak, hogy a mecsetet közelről, kisméretű rakétával lőhették – mondta Chris Cobb-Smith.

A mecsetet a Dogmus család építette. Ragab Dogmus, akinek 21 éves testvérét megölték, azt mondta, hogy a mecset nem áll kapcsolatban militánsokkal, és hogy a család nem engedélyez semmilyen katonai tevékenységet a környéken. A Dogmus család és a Hamász közötti viszály, amely a Hamász 2007-es hatalomátvételére nyúlik vissza, nagyrészt távol tartotta a területtől a Hamász fegyvereseit.

Szalem család, 173 halott

Az izraeli légicsapások december 11-én és december 19-én a Szalem család két különálló házát semmisítették meg. Legalább 173 családtag halt meg, köztük gyermekek, legalább egy terhes nő és sok idős ember, köztük a 87 éves családfő.

A december 11-i légicsapás teljesen lerombolta a család egyik épületét, míg a másiknak a homlokzata sérült meg. Legalább nyolcvan ember vesztette életét, köztük több, azonos vérvonalból származó generáció. A hozzátartozók szerint a közelben nem voltak egyértelmű harci cselekmények.

December 19-én izraeli légicsapás érte a Szalem család egy másik csoportját, akik egy rimali villában húzták meg magukat. A támadás mély krátert hagyott maga után, de a környező épületek nem sérültek meg. A Szalem család legalább kilencven tagja halt meg.

„Láttam a nagybátyáim és unokatestvéreim darabjait a padlón szétszóródva. Csak az irataik alapján tudtuk azonosítani a holttesteket. Egy halom hús lett belőlük” – mondta Mohamed Szalem, aki túlélte a december 19-i csapást.

Magazi menekülttábor, legalább 106 halott

December 24-én szemtanúk szerint legalább négy, menekülteket befogadó házat ért légicsapás. A videókon lerombolt házak látszódnak a szűk sikátorokban, és egy nagy kráter a tábor bejáratánál.

Az AP hozzáfért a támadás utáni kórházi dokumentumokhoz, amelyek 106 halottat regisztráltak. Izrael azt mondta, hogy a Hamász fegyvereseit vette célba, de tévedésből két szomszédos épületet talált el.

Az első és ritka nyilatkozatban, amelyben Izrael beismerte a téves csapást, sajnálatát fejezte ki. Azt mondta, hogy megtette a szükséges intézkedéseket a civilek bántódásának elkerülése érdekében. Egy katonai tisztviselő a Kan izraeli közszolgálati adón azt mondta, hogy a csapásban nem megfelelő fegyvert használtak, de részleteket nem közölt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG