Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tiltakozások Washingtonban az izraeli miniszterelnök kongresszusi beszéde ellen


Benjámin Netanjáhú felszólalása az amerikai törvényhozás előtt 2015. március 3-án. A háttérben Joe Biden még alelnökként
Benjámin Netanjáhú felszólalása az amerikai törvényhozás előtt 2015. március 3-án. A háttérben Joe Biden még alelnökként

Benjámin Netanjáhú szerdán felszólal az amerikai törvényhozás előtt, így próbálva bebiztosítani az Egyesült Államok további támogatását, miközben több képviselő az ülés bojkottjára készül, illetve utcai tiltakozások is várhatók.

Az izraeli miniszterelnök szívélyes fogadtatásban részesült a republikánus párti politikusok részéről. Elhívták a kongresszus két házának együttes ülésére, ahol immár negyedik alkalommal fog felszólalni, ami a külföldi vezetők esetében rekordnak számít. Még Winston Churchill volt brit kormányfő is csupán háromig jutott.

Számos demokrata párti és független törvényhozó ugyanakkor a beszéd bojkottálására készül, így nem lesz jelen többek között Kamala Harris sem, akinek alelnökként hagyományosan a felszólaló külföldi vezető mögött kellene ülnie. A pártja elnökjelöltjeként várhatóan Joe Biden helyébe lépő politikus azzal indokolta távolmaradását, hogy egy régóta tervezett útja miatt nem lesz Washingtonban. A rangban őt követő Patty Murray demokrata párti szenátor nem kíván részt venni az ülésen.

Ehhez kapcsolódóan: Az izraeli miniszterelnök szerint közel lehet a megállapodás a túszok kiszabadításáról

Republikánus politikusok élesen bírálták Harrist, leszögezve, hogy hiányzása a szövetségesi hűtlenség jele. Ugyanakkor Donald Trump alelnökjelöltje, J. D. Vance sem lesz jelen egy kampányesemény miatt.

Eközben tüntetést szerveznek a Capitolium elé, sokan ugyanis tiltakozásukat akarják kifejezni az immár csaknem negyvenezer halálos áldozattal járó gázai háború ellen, Netanjáhú letartóztatását követelve háborús bűncselekmények miatt.

Izraeli túszok hozzátartozói virrasztást terveznek a főváros szívében lévő National Mall parkban.

Mike Johnson, a képviselőház elnöke zéró toleranciát hirdetett bármiféle rendzavarással szemben az épületben. „Hagyományunk elismerni minden vendégfelszólaló jogát a szabad véleménynyilvánításra, akkor is, ha nem értünk egyet vele” – írta a törvényhozóknak küldött levelében.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael elrendelte a gázai humanitárius övezet részleges kiürítését

Benjámin Netanjáhú csütörtökön Joe Biden elnökkel és Kamala Harris alenökkel is találkozik, pénteken pedig felkeresi floridai birtokán Donald Trump republikánus elnökjelöltet.

Az Egyesült Államok Izrael legfontosabb szövetségese, jelentős katonai támogatást nyújt a zsidó államnak hosszú évtizedek óta.

A mostani az izraeli miniszterelnök első külföldi látogatása a tavaly október 7-i terrortámadás és az azt követően megindított gázai katonai műveletek óta.

Netanjáhú elmondta, hogy útjának célja a palesztin enklávét uraló Hamász terrorszervezet fogságában lévő túszok kiszabadításának előmozdítása és az iráni támogatású, térségbeli milíciák visszaszorítása.

Beszédében érintheti azt is, hogy kínai közvetítéssel egységnyilatkozat született a Fatah, a Hamász és más palesztin csoportok között, amit Izrael azonnal elítélt.

A gázai háborúban a helyi hatóságok adatai szerint már több mint 38.900 ember vesztette életét.

Izrael azután indított háborút Gázában, hogy szélsőséges fegyveresek a határkerítésen áttörve október 7-én mintegy 1200 embert megöltek, és körülbelül 250 túszt magukkal hurcoltak, akik közül több mint százat továbbra is fogva tartanak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG