Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tisztogatás a Fidesz-hátországban; szigorú Airbnb-szabályozás; a magyar vasút kálváriája


Orbán Viktor és fideszes holdudvara az éves kötcsei pikniken 2024. szeptember 7-én
Orbán Viktor és fideszes holdudvara az éves kötcsei pikniken 2024. szeptember 7-én

Akár negyven képviselőjét lecserélheti a Fidesz, tisztogatás jöhet a hátországban, Orbán coming outokról is beszélt. Hogyan hathat a lakáspiacra és a turizmusra egy szigorú Airbnb-szabályozás? A MÁV gondjait jól mutatja, hogyan tették félre Lázárék a budapesti vasúti fejlesztési tervet. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Akár negyven képviselőjét lecserélheti a Fidesz, tisztogatás jöhet a hátországban, Orbán coming outokról is beszélt

A június eleji választások okozta rossz hangulat csak fokozódott a Fidesz vezetésében nyár végére amiatt, hogy Magyar Péter láthatóan stabilizálta támogatottságát, miközben a kormánypártnak ismét tüzet kellett oltania, ezúttal Bese Gergő melegbotránya kapcsán. Forrásaink szerint Orbán Viktor „rendet akar tenni” a hátországban, és ez sokaknak fájhat. Egymásnak teljesen ellentmondó információkat hallottunk a kormányátalakítással kapcsolatban.

Hogyan hathat a lakáspiacra és a turizmusra egy szigorú Airbnb-szabályozás?

Olcsóbb albérlet- és mérséklődő lakásárak várhatók Terézvárosban az Airbnb-tiltás miatt, egy központi szabályozás ugyanakkor atombombaként hathatna a lakások bérleti és eladási piacán egy ingatlanpiaci szakértő szerint. Egy turisztikai szakember pedig azt mondta: elhibázott lenne az egységes, országos tiltás, ehelyett differenciált szabályozás kell.

A MÁV gondjait jól mutatja, hogyan tették félre Lázárék a budapesti vasúti fejlesztési tervet

Nyár végén ötven méteren múlt, hogy nem történt óriási tragédia a budapesti vasúti infrastruktúra elöregedéséből. Az eset a magyar vasút kálváriáját is jól mutatja. Nem sokkal korábban elkészült egy modern, szakmai konszenzusos stratégia pont erre a területre, megvolt az első szakaszra az uniós pénz is, de az új miniszternek, Lázár Jánosnak ez szigorúan nem kellett, más irányokat keresett további késlekedések és uniós pénzek elvesztése árán is.

Nem jár, hanem kérni kell: tények az EU árvízikár-enyhítési forrásairól

Olyan, mint a kutya vacsorája – jellemezte a magyar kormányfő az árvíz miatt felajánlott európai uniós pénzeket, pedig jobb feltételekkel, gyorsabb elbírálással és kisebb önrésszel jutna hozzá a kormány – persze feltétel az átláthatóság. Podcastunkban beszéltünk a szankciós rezsimet sértő magyar cégről is.

Orbán Viktor új gazdaságpolitikát hirdetett, de ez ugyanazokból a jelszavakból áll, mint az eddigi

Orbán Viktor nagy terv bejelentését ígérte, de ez egyelőre a magyar kormány régóta ismert jelszavaiból áll, a gyakorlatban úgy kell elképzelni, mint amit a kormány már eddig is csinált. A miniszterelnök ismét arról beszélt, hogy a magyar gazdaságpolitika fog utat mutatni a rossz irányba haladó Európai Uniónak, amely szerinte képtelen lesz érdemi megújulásra.

„Beregsuránynál úsztunk át a Tiszán Magyarországra a háború elől” – ukrán menekültek, akikről a kormány levette a kezét

Szeptember végéig még biztosan van fedél a feje felett annak az ötvenhárom ukrán menekültnek – főleg gyerekeknek és nőknek –, akiknek hetekkel ezelőtt menniük kellett Kocsról, miután a kormány levette a kezét a Kárpátaljáról érkezettekről, mondván, ott nincs is háború. A megkérdezettek többsége azt mondta: hazamennének, ha még lenne hova, és ha nem vinnék el a nagyobb gyerekeiket és a férjüket katonának. De nem kockáztatnak, inkább maradnak, annak ellenére, hogy bármikor utcára kerülhetnek, és sokan még ezt is köszönik Orbán Viktornak. Riport tanköteles gyerekekről, akiket a magyar állam nem segített beiskolázni. Történet arról, miért választotta Géza inkább a fagyos Tiszát, mint az ukrán frontot.

A magyar kormány élen jár az európai bíróságok ítéleteinek elszabotálásában

Az EU-tagországok között egyre erősödik a trend, hogy nem vagy csak részben hajtják végre az európai bíróságok ítéleteit. Ebben élen jár Magyarország, aki a strasbourgi bíróság ítéleteinek 76 százalékát nem hajtotta végre, de még a pénzbüntetéssel fenyegető luxembourgi bíróságiak több mint a felét is csak részben. Az EU-s jogrendszer (vagyis maga a szervezet) fennmaradásának egyedüli biztosítéka a komoly pénzbüntetés maradt.

A magyaroknak is fel kell készülniük a kormányváltásra mielőbb – szakértő a lengyel jogállamiságról

Jogállamiságot sértő lépései miatt Lengyelország évekig együtt ült Magyarországgal az Európai Unió szégyenpadján, év végén azonban kormányváltás volt az országban, és az új kormány nekikezdett a jogállamiság visszaállításának. Hogy halad ez a folyamat, és milyen tanulságokkal szolgál a lengyel példa Magyarország számára? Erről kérdeztük Anna Wójcik jogállamiság-szakértőt.

„A félelem gyökeret vert a magyar társadalomban” – mondja az EP új állandó magyar raportőre

„Sorossal nem tudok versenyre kelni”vélekedett a Szabad Európának nyilatkozva Tineke Strik holland zöldpárti képviselő, aki az EP állandó magyar jelentéstevője lesz az új ciklusban. Azt mondja, tisztában van azzal, hogy honfitársához, Judith Sargentinihez hasonlóan hamar a magyar kormánypropaganda céltáblájává válhat a következő években.

Kőszeg Ferenc: Arról szó nincs, hogy mást mondtam volna, mint amit gondolok

Kőszeg Ferenc szerint a Fidesz éppen azért indított propagandakampányt a szexuális kisebbségek ellen, hogy elterelje a figyelmet Szájer József ereszcsatornás botrányáról. A Magyar Helsinki Bizottság egyik legismertebb alapítója, korábbi elnöke aláhúzta, hogy a menekültek vagy devianciák elleni kormányzati üzenetek azért működnek ennyire, mert a rasszista kijelentéseket helyettesítik.

Új ukrán adatok európai cégek szerepéről a szankciós rezsim kijátszásában

Új tárgyi bizonyítékokat mutatott be Ukrajna Brüsszelben annak alátámasztására, hogy nyugati cégek, és köztük legalább hat EU-tagállambeli vállalat által gyártott és az orosz fegyveres erők által használt alkatrészek kerülnek a szankciós rezsim kijátszásával, valamilyen kerülőúton Oroszországba. Az egyik listán konkrét cég megnevezése nélkül Magyarország szerepel a gyártás helyeként.

Babarczy Eszter: A fiatalok fele el akar húzni innen

A Wikipédia szerint Babarczy Eszter szerkesztő, kritikus, publicista, esszéista, műfordító, eszme- és művészettörténész, egyetemi oktató és kutató. Mintha nem huszonnégy órából állna a nap számára. Ebből a sok titulusból mégis arra a legbüszkébb, hogy tanár. Ebből töltődik, bár a fiatalok elveszettségét sokszor szomorúnak, deprimálónak találja. A Szelfiben Babarczy Eszterrel beszélgettünk depresszióról, boldogságról, a Z generációról, szétvert oktatásról, a hatalom gyakorlásáról.

Pléh Csaba akadémikus: A mesterséges intelligenciának nincsenek indítékai

„Úgy kell elképzelni a mesterséges intelligenciát, mintha lenne egy nagyon gyorsan olvasó ember, de csak arra tud válaszolni, amit már olvasott” – ekképp összegezte a világot jelenleg talán leginkább foglalkoztató témát Pléh Csaba pszichológus, nyelvész. A szakember arról is beszélt a Szabad Európa podcastjában, hogy miért nehezebb a magyar nyelvet megtanulni, mint másokat, és hogy milyen hosszú távú következménye van egy társadalomban a másik embert dehumanizáló politikai sárdobálásnak.

Elkeseredett küzdelem a bíróságokon és a nyilvánosságban – a debreceni akkumulátorberuházások második éve

Az akkugyárak elleni tüntetések intenzitása alábbhagyott, a civilek átvették a kezdeményezést a politikai szereplőktől, az ellenállás pedig egyre inkább jogi útra terelődött. A hatóságokkal perben álló helyi aktivisták azonban nem adják fel, továbbra is mindent megtesznek az akkumulátoripar veszélyeinek napirenden tartásáért.

Új háború kezdetét jelzik Izrael halálos légicsapásai Libanon ellen

Bár szárazföldi offenzívára egyelőre nem került sor, Izrael és a Hezbollah terrorszervezet máris olyan háborúban áll, amelyet korábban láthatólag mindkét fél próbált elkerülni. Izrael az utóbbi hetekben fokozta a légicsapásait, ami stratégia elemzők szerint igen kockázatos.

Elemzés: Az SPD nyerte az újabb német tartományi választást, de szorosan mögötte van a szélsőjobb

Olaf Scholz kancellár politikai problémái távolról sem szűntek meg, de némileg megkönnyebbülhetett, hogy pártja nyerte az előző napi választást az egykori kelet-németországi Brandenburgban.

„Végre egy fiú!” – Putyin „trónörököseinek” magányos, titkos élete

Évtizedek óta tartó kormányzása alatt Vlagyimir Putyin orosz elnök keveset beszélt a gyerekeiről. Az elmúlt években újságírók felfedték két felnőtt lánya kilétét, most azonban részletek derültek ki a visszavonult olimpiai tornásszal, Alina Kabajevával közös kisfiainak életéről.

Biztosan jó ötlet-e feltámasztani az öreg atomerőműveket?

Öt éve leállították, négy év múlva talán újraindítják az Egyesült Államok leghíresebb atomreaktorának fivérét, a negyvenöt év után nyugdíjba küldött Three Mile Islandet. Az újraélesztési terv oka, hogy az itt megtermelhető áramot is felfalná az egyre éhesebb mesterséges intelligencia. A Microsoft-projekt részletei tisztázatlanok, de energetikai kockázata miatt máris érdemes az összefüggéseket és a hátteret figyelni.

XS
SM
MD
LG