Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tíz napig lesz már csak államtitkár Kaderják Péter


Kaderják Péter államtitkár tart sajtótájékoztatót 2020. október 15-én.
Kaderják Péter államtitkár tart sajtótájékoztatót 2020. október 15-én.

Január 15-ig lesz csak energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár Kaderják Péter az ITM-ben, hivatkozik a minisztérium közleményére a Népszava.

Nem rúgják ki, hanem egészen pontosan megszüntetik az államtitkárságát, az államtitkárnak pedig "megszűnik a beosztása".

Az ITM összes eddigi vezető beosztású tisztségviselője közül Kaderják Péter volt a legismertebb energetikai szakember, felkészültségét minden politikai csoport elismerte.

Nem ma kezdte

A Fidesz alapító tagja 1998-tól a Gazdasági Minisztérium kabinetfőnöke volt, majd 2000-2003 között az akkor még lényegesen fontosabb szerepet vivő Energiahivatal vezetője lett. Jelentős mértékben hozzá kötődik a magyar energiapiac liberalizációja.

2003-ban a lex Kaderják néven elhíresült törvénnyel a Medgyessy-kormány elmozdította, erről négy évvel később az Alkotmánybíróság kimondta, hogy alkotmányellenes volt. Ezután hozta létre a máig az egyik legnívósabb térségbeli energetikai think tanket, a Regionális Energetikai Kutatóközpontot (REKK), amit államtitkárságáig vezetett is.

2007-ben az MSZP a Fidesszel szokatlan módon teljes egyetértésben hozta meg a lex Mol néven ismertté vált szabályozást, amivel lényegében azóta is bebetonozták a Mol olajipari nagyvállalat menedzsmentjét és tulajdonosi struktúráját.

Kaderják Péter akkor elmondta, hogy az indoklásból nem látszik, hogy ez miért lenne nemzeti érdek, hiszen egyebek mellett az energiaellátás biztonsága nem egy tőzsdei cég tulajdonosi összetételének befolyásolásával, hanem a megfelelő szabályozással érhető el.

A REKK vezetőjeként többször is elmondta, hogy elhibázottnak tartotta a rezsicsökkentés így megvalósult megoldását. Szerinte a fenntartható rezsicsökkentést kézenfekvő módon jól működő, hatékony áram- és gáznagykereskedelmi piaccal lehetne létrehozni. Vagy nem indokolt az államnak atomerőművet építenie, a megújulóenergia-termelési célokat finanszíroznia viszont annál inkább.

2018-ban nevezték ki az ITM államtitkárának. Hivatalosan energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár volt, de a valóságban a fajsúlyos energetikai és klímapolitikai döntésekbe nem volt érdemi beleszólása. Elég arra gondolni, hogy például a Paksi Atomerőmű bővítéséért külön miniszter felelt, vagy hogy az orosz gázszerződések a Külügyminisztériumhoz tartoztak.

Friss államtitkárként felszólalt a szélenergia további használata mellett is, miközben a Miniszterelnökségről évek óta az volt a határozott üzenet, hogy "a szélenergiának nincs helye a magyar energiarendszerben".

A lap információi szerint több ügyben is összekülönbözött a kormánnyal, például ellenezte az erősen légszennyező, bezárásra ítélt mátrai lignitblokkok államosítását.

Boros Anita is szerepelt a hírekben

Hasonlóan Boros Anita sem lesz január közepétől államtitkár az ITM-ben. Ő építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár volt. Neki nem volt említésre méltó iparági tapasztalata, de például hozzá fűződik a hulladékgazdálkodás teljes államosítási terveinek eggyel korábbi, tavaszi verziója.

Emellett részese volt a 2020-as OTKA-pályázatoknál kipattant botránynak. Itt az ITM államtitkára egy olyan tudományos pályázaton nyert, amit az ITM felügyel. Boros nevét először lecserélték a pályázatban, majd végül egy másik pályázati kategóriában nyert az államtitkár, írta a 444.hu.

A két államtitkárságból egyet csinálnak, új vezetője pedig az Igazságügyi Minisztériumból érkezik majd a 39 éves Steiner Attila személyében, aki 2007-ben végzett a Corvinuson, utána 3 évet dolgozott a Mol-nak, majd 2010-ben elment politikai tanácsadónak az EP-hez, 2014-ben pedig már a Miniszterelnökségen adott politikai tanácsokat.

2018-ban a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárává nevezték ki, 2019 júliusától pedig az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára volt.

Az ITM szerint a következő időszakban elsősorban az Unióval kell majd viaskodnia, pontosabban a lap szerint az elfogadott és megindított programokat kell a nemzetközi vállalásokhoz és kötelezettségekhez igazítani, illetve összehangoltan továbbvinni. Ide pedig uniós egyeztetési tapasztalatok kellenek az ITM-nek.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG