Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több órán át tartó rakéta- és drónzápor zúdult ismét az ukrán fővárosra


Megrongálódott autók Kijevben 2024. szeptember 26-án
Megrongálódott autók Kijevben 2024. szeptember 26-án

A Kijev-környéki légvédelmi rendszer szerda éjszaka öt órán keresztül dolgozott az orosz légicsapások elhárításán, nem sokkal az ukrán és az amerikai elnök washingtoni találkozója előtt.

A térségbeli katonai adminisztráció arról számolt be, hogy az ukrán fővárost érő támadásokban legalább két ember megsebesült, illetve kár keletkezett egy óvodában, egy gázvezetékben és körülbelül húsz autóban.

A nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszki területen is találat érte az energetikai infrastruktúrát, több helyen áramszünetet okozva, illetve a déli Mikolajivi területen is célba vették az inváziós erők az áramhálózatot. A megszállók csütörtökre virradóra hat rakétát és hetvennyolc iráni gyártású drónt lőttek ki Ukrajnára, előbbiek közül négyet, utóbbiak közül hatvanhatot sikerült megsemmisítenie a légvédelemnek.

Oroszország a totális invázió két és fél évvel ezelőtti megindítása óta rendszeresen lövi Ukrajnát nagy hatótávolságú fegyverekkel, nem kímélve a polgári célpontokat sem. Az ENSZ legfrissebb adatai szerint ezért mostanra megsemmisült az ukrán áramtermelő kapacitás körülbelül hetven százaléka, ami télen különösen súlyos problémákat okozhat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön amerikai hivatali partnerével, Joe Bidennel és lehetséges utódjával, Kamala Harrisszel egyeztet Washingtonban a katonai támogatások fenntartásáról. Az ülésen Zelenszkij ismertetni fogja győzelmi tervét.

A Fehér Ház azt írta közleményében, hogy a nap folyamán bejelentik az Ukrajnának nyújtandó amerikai biztonsági támogatás növelését, a részletek azonban még nem ismertek.

Ehhez kapcsolódóan: Az amerikai képviselőház elnöke az ukrán nagykövet menesztését sürgette

Egyelőre az ukrán győzelmi tervről sem tudni sokat, az elnök szerint híd lesz a konfliktus lezárása felé. Egyes sajtójelentések szerint viszont ennek keretében fokozott katonai és pénzügyi támogatásra, szilárd biztonsági garanciákra és újabb szankciók elrendelésére kérnék az Egyesült Államokat. Bennfentes források hangsúlyozták, hogy a kívánt legfőbb biztonsági garancia a NATO-tagság lenne.

Ez már a második amerikai–ukrán csúcstalálkozó lesz a napokban, miután az ENSZ Közgyűlésén a felek szerdán már röviden tárgyaltak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG