Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több településen meg kell ismételni a választást


A Brazíliavárosból beérkezett szavazóurna az Alkotmány utcai központban, ahol a Nemzeti Választási Bizottság tagjai ellenőrizték a beérkezett 147 külképviseleti szavazóurnát 2024. június 12-én
A Brazíliavárosból beérkezett szavazóurna az Alkotmány utcai központban, ahol a Nemzeti Választási Bizottság tagjai ellenőrizték a beérkezett 147 külképviseleti szavazóurnát 2024. június 12-én

Jogszabálysértések miatt hat településen a polgármester-választást, két településen a roma települési nemzetiségi választást ismétlik meg július 7-én. Nyolc településen azért tartanak időközi választást, mert június 9-én szavazategyenlőség alakult ki a jelöltek között.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) bejelentése szerint várhatóan hat településen ismétlik meg a polgármester-választást.

  1. Nemesdéden (Somogy vármegye)
  2. Ricsén (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye)
  3. Penészleken (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye)
  4. Nyírkátán (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye)
  5. Ópályi 2. számú szavazókörében (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye)
  6. Nagytarcsa 4. számú szavazókörében (Pest vármegye)

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Ófehértón és Nagykállón a roma települési önkormányzati választás megismétléséről döntött a területi választási bizottság.

A választási eljárásról szóló törvény szerint amennyiben a választási bizottság vagy a bíróság megismételteti a szavazást, az erről szóló határozatában az ismételt szavazást a megismételtetett szavazás napját követő harminc napon belüli időpontra tűzi ki. A megismételt szavazásokat minden település esetében július 7-re írták ki – közölte az NVI.

A megismételt szavazáson ugyanazok a jelöltek szerepelnek a szavazólapon, mint az eredeti választáson, a jelöltállítási folyamat nem indul újra, de a jelöltek a szavazást megelőző nap, július 6-án 16 óráig lemondhatnak a jelöltségről.

A ismételt szavazáson azok a választópolgárok szerepelhetnek a szavazóköri névjegyzékben, akik a megismételtetett szavazáson a szavazóköri névjegyzékben szerepeltek, valamint azok, akik legkésőbb az ismételt szavazás napján nagykorúvá válnak, vagy a névjegyzék lezárásáig választójogot szereznek.

A megismételt szavazásra nemzetiségi névjegyzékbe vétellel és átjelentkezéssel kapcsolatos kérelmet nem lehet benyújtani.

Szavazategyenlőség

Nyolc településen már kiírták az időközi választást, mert június 9-én szavazategyenlőség alakult ki az első helyen végzett jelöltek között.

Ezeket a szavazásokat különböző időpontokban tartják:

A Vas vármegyei Kissomlyón augusztus 25-én, a Zala vármegyei Zalakomárban szeptember 1-jén, a Somogy vármegyei Büssüben és a Tolna vármegyei Koppányszántóban szeptember 8-án, a Vas vármegyei Bajánsenyén és Rátóton, valamint a Pest vármegyei Kerepesen az 5. számú egyéni választókerületben szeptember 15-én, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sajóivánkán pedig szeptember 22-én.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG