Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tömeges sztrájk és tiltakozások keretében követelnek túszalkut Izraelben


Tömegtüntetés Tel-Avivban 2024. szeptember 1-jén
Tömegtüntetés Tel-Avivban 2024. szeptember 1-jén

Országszerte lezárásokhoz és fennakadásokhoz vezetett hétfőn a több százezres munkabeszüntetés, előző este pedig tömegek vonultak utcára a megmaradt túszok hazajuttatását célzó alku megkötését követelve a Hamász terrorszervezettel.

Szombat éjjel az izraeli katonák hat újabb túsz holttestére bukkantak egy alagútban a Gázai övezetben, akikkel fogva tartóik nem sokkal azelőtt végezhettek, hogy a fegyveres erők elérték a helyszínt.

Másnap nagyjából hétszázezren vonultak utcára Izraelben. Egyedül a tel-avivi tüntetésen 550 ezren vettek részt; ez volt a legnagyobb megmozdulás a gázai háború tavaly októberi kirobbanása óta.

Tel-Avivban hat koporsót helyeztek el a színpadon az újabb meggyilkolt túszokra emlékezve.

Ehhez kapcsolódóan: Hat izraeli túsz holttestére bukkantak Gázában

A tömeg azt követelte, hogy a kormány kössön megállapodást a palesztin enklávét uraló Hamásszal az elhurcolt, még életben lévő túszok mielőbbi hazajuttatása érdekében.

Számos helyen összecsapások voltak a rendőrök és a tiltakozók között, sokakat őrizetbe vettek.

Hétfőre a Hisztadrut izraeli szakszervezeti szövetség általános sztrájkot hirdetett. „Az egész államban leáll a munka holnap reggel hat órától. Mindenütt, az Egged és Dan busztársaságnál, reggel nyolctól a repülőtéren is, beleértve a kikötőket, a gyárakat, az önkormányzatokat és a hivatalokat” – közölte Arnon Bar-David, a szervezet elnöke.

Ennek megfelelően a Ben-Gurion repülőtéren reggel nyolc és tíz óra között nem indultak járatok, de az érkező forgalom zavartalan volt.

A tömegközlekedés részleges leállása miatt fennakadások keletkeztek, ahogy zárva vannak a bankok, a kormányhivatalok is, illetve számos üzlet és több bevásárlóközpont. Az iskolák egy jelentős részében rövidített oktatás zajlik, nem nyitott ki sok óvoda és bölcsőde sem.

Több önkormányzat nem vett részt a munkabeszüntetésben, például Jeruzsálem.

Újabb izraeli túszt szabadítottak ki a Gázai övezetből
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:28 0:00

Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök hangsúlyozta, hogy továbbra sem hajlandók feladni a Gázai övezet és Egyiptom határán húzódó, Philadelphia folyosóként ismert földsáv feletti ellenőrzést, ami jelenleg az egyik legfőbb akadálya a megállapodásnak.

Joáv Galant védelmi miniszter súlyos hibának nevezte a döntést.

Ehhez kapcsolódóan: Indul a gázai tűzszüneti tárgyalások új fordulója, de miért olyan bizonytalan egy megállapodás?

Az izraeli kormányfő totális győzelmet ígért a Hamász felett. A szélsőséges iszlamistákat hibáztatja a tűzszüneti tárgyalások kudarcáért, illetve leszögezte: „Aki túszokat gyilkol, az nem akar megállapodni.”

A Hamász fegyveresei tavaly október 7-én mintegy 250 túszt hurcoltak Gázába, közülük még körülbelül százan lehetnek fogságban, akiknek a harmada feltehetőleg már nincs életben.

A terrorszervezet Izraelt és az Egyesült Államokat tette felelőssé a túszok haláláért, mondván, hogy az újabb követelések miatt nem sikerült még mindig megegyezni a fogolycseréről és a fegyvernyugvásról.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG