Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Törökországban eltávolítják a kóbor kutyákat az utcáról; az ellenzék mészárlásról beszél


A Baron nevű kutya is részt vett a törvényjavaslat elleni tüntetésen Isztambulban 2024. július 27-én
A Baron nevű kutya is részt vett a törvényjavaslat elleni tüntetésen Isztambulban 2024. július 27-én

Törökországban kedden elfogadták azt a törvényt, amely lehetővé teszi több millió kóbor kutya eltávolítását az utcáról. Az állatbarátok attól tartanak, hogy sok kutyát megölnek majd, míg mások szerint a törvény célba veszi a tavaszi helyhatósági választásokon sikeres ellenzéket is.

A Török Nagy Nemzetgyűlés képviselői maratoni ülésen hagyták jóvá a jogszabályt, miután a kormány még a parlament nyári szünete előtt el akarta fogadtatni. Törökország városaiban tüntetők ezrei követelték annak a cikkelynek a kivételét, amely lehetővé tenné egyes kóbor állatok elaltatását. Ellenzéki képviselők, állatjóléti csoportok és mások mészárlástörvénynek nevezték el a tervezetet.

Recep Tayyip Erdoğan elnök szerint szükség van az új törvényre ahhoz, hogy kezelni lehessen az ország „kóborkutya-problémáját”.

A kormány becslései szerint mintegy négymillió kutya kóborolhat Törökország utcáin és vidéki területein. Bár sokuk ártalmatlan, egyre többen gyűlnek falkába, több embert meg is támadtak. Az ország hatalmas kóbormacska-állományára nem összpontosít a törvény.

Az isztambuli Şişhane téren több százan gyűltek össze és küldtek harcias üzenetet a kormánynak. „Csak papírfecninek tekintjük a mészárlástörvényeteket – közölték a szervezők. – Az utcán írjuk majd a törvényt. Az élet és a szolidaritás győz, nem a gyűlölet és az ellenségeskedés.”

Állatbarátok tüntettek a fővárosban, Ankarában is az önkormányzati hivatalok előtt. Fütyülés és gúnyolódás közepette felolvastak egy közleményt: „Újra és újra figyelmeztetjük a kormányt, hogy állítsa le a törvény elfogadását. Ne kövesse el ezt a bűnt az ország ellen.”

Politikai pártok és állatvédő csoportok Európa több városában tiltakozásokat tartottak. Arra figyelmeztettek, hogy a törvény turistákat tántoríthat el Törökországtól.

A legnagyobb török ellenzéki párt bejelentette, hogy kérni fogja a jogszabály megsemmisítését a legfelsőbb bíróságnál.

„Önök olyan törvényt alkottak, amely szembemegy az erkölccsel, a lelkiismerettel és a joggal. Nem tudják lemosni a vért a kezükről” – mondta Murat Emir, a Köztársasági Néppárt (CHP) egyik alelnöke vasárnap este a parlamentben. Azt kérdezte, hogy a törvényjavaslat miért írja elő az egészséges és szelíd állatok begyűjtését, ha nem akarják leölni őket.

Mások a kóbor kutyák befogását, ivartalanítását és a korábbi szabályozások végrehajtásának elmulasztását okolták a kutyapopuláció növekedéséért, amely előírta a kutyák visszajuttatását a lelőhelyükre.

A Humane Society International Erdoğannak címzett közleménye szerint aggasztó, hogy a törvény „számtalan állatnak okoz szükségtelen szenvedést és halált egy olyan rövid távú beavatkozással, amely nem hoz hosszú távú megoldást”.

Az új jogszabály előírja az önkormányzatoknak a kóbor kutyák begyűjtését és menhelyi elhelyezését oltás és ivartalanítás céljából, mielőtt lehetővé tennék az örökbe adásukat. Azokat a kutyákat, akiknek fájdalmai vannak, gyógyíthatatlan betegségben szenvednek vagy egészségügyi kockázatot jelentenek az emberre, elaltatják.

Sokan azonban felteszik a kérdést, hogy a pénzszűkében lévő önkormányzatok hol találhatnának pénzt a szükséges pluszmenhelyek építésére.

„Mivel nincs elég menhely – nagyon kevés van Törökországban –, megnyílt az út a kóbor állatok megölése előtt – mondta Türkan Ceylan állatorvos. – Mi, állatvédők, nagyon jól tudjuk, hogy ez a halált jelenti.”

A kormány tagadja, hogy a törvényjavaslat a kutyák széles körű selejtezéséhez vezetne. Yılmaz Tunç igazságügyi miniszter múlt héten azt mondta az újságíróknak, hogy aki ok nélkül öl kóbor állatokat, azt megbüntetik.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG