Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Törvénytelenül tartja vissza a kormány Balmazújváros pénzét a polgármester szerint, a dolgozók a fizetésükért aggódnak


Hegedüs Péter polgármester és Tiba István országgyűlési képviselő egy tavaly áprilisi közmeghallgatáson
Hegedüs Péter polgármester és Tiba István országgyűlési képviselő egy tavaly áprilisi közmeghallgatáson

Csúszik az önkormányzati dolgozók kifizetése Balmazújvárosban, a városvezetés úgy látja, hogy a kormányhivatal és a minisztérium hibájából. A Kúria szerint nincs folyamatban az a bírósági eljárás, amelyre hivatkozva visszatartják az önkormányzat finanszírozását. A városvezetés eközben egy új jogszabályi lehetőséggel igyekszik kijátszani a testületi szavazásoknál évek óta fennálló patthelyzetet. A Fidesz egyik önkormányzati képviselője szerint a polgármester visszaél a joggal, amikor bojkottálja a saját maga által összehívott üléseket.

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium 2024. július 10-én tájékoztatta Balmazújváros önkormányzatát, hogy a Kúria döntéséig továbbra is felfüggeszti nettó finanszírozását. A Kúria előtt a 2024-es költségvetési rendelet és a 2023-as zárszámadási rendelet ügyében indult eljárás (a kormányhivatal kezdeményezésére). A kialakult helyzet miatt a város egyelőre nem tudta kifizetni az önkormányzati dolgozók júniusi bérét.

Patthelyzet a testületben
Balmazújváros önkormányzatának működését már évek óta nehezíti, hogy a tizenkét személyből álló képviselő-testületben a jelenlegi városvezetésnek csak hat mandátuma van, a Fidesz által vezetett helyi ellenzék pedig rendre nem szavazza meg azokat a testületi előterjesztéseket, amelyek ahhoz kellenek, hogy a város megkapja az alapvető üzemeltetéshez szükséges normatív állami támogatásokat.
Az idejében el nem fogadott költségvetési és zárszámadási rendeletek miatt az állam már 2023-ban felfüggesztette a támogatások folyósítását. Akkor végül Rácz Róbert hajdú-bihari főispánnak kellett egy új rendelettel megoldania a helyzetet. Hasonló okok miatt idén áprilistól megint nem kap állami normatívát Balmazújváros.
A patthelyzeten a július 9-i önkormányzati választás sem változtatott: Varga Marina (Fidesz–KDNP) ugyan legyőzte Hegedüs Péter polgármestert (Közösen Balmazújvárosért Egyesület), a jelenlegi városvezetés azonban több képviselői mandátumot szerzett a kormánypártoknál, így továbbra is ugyanannyian vannak.

Testületi ülés Balmazújvárosban, 2024. július 18-án
Testületi ülés Balmazújvárosban, 2024. július 18-án

A Kúria szerint nincs eljárás

Hegedüs Péter polgármester a Debreciner érdeklődésére kifejtette: álláspontjuk szerint a minisztérium törvényellenesen korlátozza az önkormányzat finanszírozását. Kijelentette: ezt igazolja a Kúria önkormányzati tanácsának végzése is, amely szerint a kormányhivatal és a minisztérium nem létező dolgokra hivatkozik. Hegedüs elmondta: a Kúria arról tájékoztatta a városvezetést, hogy a polgármester június 10-i döntéseivel kapcsolatban nem érkezett hozzájuk kérés utólagos normakontrollra. A Kúria azt is leírja a végzésben, hogy nem ismerik az ideiglenes felfüggesztés jogintézményét. A polgármester mindezek miatt úgy látja: a minisztérium nem hivatkozhatna arra, hogy várják a Kúria döntését.

Ehhez kapcsolódóan: A polgármester szerint hatalomátvételi kísérlet zajlik Balmazújvárosban

Hegedüs Péter elmondta, hogy megkereséseket küldtek a minisztériumhoz és a kormányhivatalhoz, és elvárják, hogy hó végén megérkezzen a településnek járó nettó finanszírozás. Álláspontja szerint a minisztérium és a kormányhivatal hibázott, ugyanis az önkormányzatnak a Kúria végzése alapján érvényes, senki által nem érvénytelenített költségvetési rendelete és zárszámadása volt a minisztériumi levél keltezésének napján, ezt pedig sem a minisztérium, sem a kormányhivatal nem írhatja felül.

2023. október 20-n a balmazújvárosi Kossut városháza elé szervezett tüntetést a Közösen Balmazújvárosért Egyesület, a központi támogatás késlekedése miatt
2023. október 20-n a balmazújvárosi Kossut városháza elé szervezett tüntetést a Közösen Balmazújvárosért Egyesület, a központi támogatás késlekedése miatt

Hegedüs a június 10-én elfogadott, a kormányhivatal által érvénytelennek tartott rendeletekkel kapcsolatban hangsúlyozta: azokat a törvény által adott hatáskörben hozta meg, nem ad hoc jelleggel. Egy idei jogszabály-módosítás ugyanis lehetővé tette, hogy június 9. és október 1. között, tehát a választás és az új testületek mandátumkezdete közötti időszakban a polgármester gyakorolja a képviselő-testület feladat- és hatásköreit, ha a testület két egymást követő alkalommal határozatképtelen. Márpedig éppen ez történt június 10-én, Hegedüs polgármesteri döntéseit megelőzően.

A polgármester azt ígéri, hogy ha július 28-a és 30-a között nem kapja meg az önkormányzat a nettó finanszírozást, komolyabb lépésekre fogja elszánni magát. „Ez a kormányhivatal és a minisztérium hibája. Minket nem érdekel, hogy hozzák helyre, mi hó végén várjuk az önkormányzatot megillető, eddig elmaradt összes nettó finanszírozást. Aki hibázott, az javítson” – jelentette ki.

Évek óta meglévő politikai feszültség

A Balmazújvárosban évek óta meglévő politikai feszültség lehetséges megoldásával kapcsolatos érdeklődésünkre Hegedüs elmondta: a 6:6-os patthelyzetet már a következő polgármesternek kell kezelnie, azt azonban megígérte, hogy az október 1-jén felálló új képviselő-testületi frakciójuk Balmazújváros érdekében fog dolgozni. „El sem tudjuk képzelni azt a nemtelen, aljas blokkolási folyamatot, amit eddig mi megkaptunk – fogadkozott, hozzátéve, hogy a város lakói érdekében minden előremutató lépést támogatni fognak. – Nem játszunk sem a dolgozók, sem a lakosok életével, életkörülményeivel. De ez nem jelenti azt, hogy nem fogunk olyan kontrollt biztosítani, ami a város működőképességét fogja szolgálni. Pénzt ide lehet hozni, de vinni nem” – szögezte le.

Július 17-én az önkormányzat honlapján közzétették a Hegedüs által említett kúriai végzést. Azt a tájékoztatást adták, hogy a végzés alapján az önkormányzat június 10-én teljesítette a nettó finanszírozás folyósításának feltételeit, a költségvetés és a zárszámadás is létező, hatályos, alkalmazható jogszabály.

Határozatképtelen rendkívüli testületi ülés

Az önkormányzat július 18-án 14 órától tartott volna rendkívüli testületi ülést az ügyben, de sem az azt összehívó Hegedüs Péter polgármester, sem a városvezetéshez tartozó öt önkormányzati képviselő nem jelent meg. A határozatképtelenné vált ülést a jegyző néhány perc várakozás után lezárta. Az ülésen megjelent néhány, a fizetéséért aggódó önkormányzati dolgozó, akik döbbenten fogadták a történteket. Velük a Fidesz képviselői, valamint a várost vezető Célbakisér frakcióból évekkel ezelőtt kilépő testületi tagok beszélgettek, és igyekeztek őket meggyőzni arról, hogy elsősorban Hegedüs Péter polgármester a felelős a település gazdasági helyzetéért.

Ferenczi Mária, a várost vezető önkormányzati frakcióból korábban kilépő képviselő az ülést követően elmondta a Debrecinernek: már ötödik alkalommal hívták össze a testületi ülést úgy, hogy nem jelentek meg sem a Célbakisér képviselői, sem a polgármester. Ferenczi úgy számolt: még aznap kapnak egy új meghívót. Úgy gondolja, a városvezetés célja az lehet, hogy az újabb ülés határozatképtelensége után a polgármester saját hatáskörben dönthessen a kormányhivatal törvényességi felhívásáról.

Ferenczi Mária, önkormányzati képviselő, Balmazújváros
Ferenczi Mária, önkormányzati képviselő, Balmazújváros

Visszafizetési kötelezettség

A képviselő kifejtette: alaposnak tartja a kormányhivatal felhívását, minden pontjával egyetért. „Szemrebbenés nélkül megszavaztam volna a törvényességi észrevételt, de úgy látszik, nem ez volt a cél” – fogalmazott.

Ferenczi Mária emlékeztetett: jelenleg több száz önkormányzati dolgozó várja a fizetését. Arról is beszélt, hogy Balmazújváros hamarosan még nehezebb helyzetbe kerülhet, ugyanis egy közérdekű adatigénylésére kapott válasz szerint az önkormányzatnak összesen hétszázmillió forint visszafizetési kötelezettsége van a be nem fejezett fejlesztések miatt, beleértve az úgynevezett gázmotorprojekt után inkasszózott 420 millió forintot.

Visszavették a teljes támogatási összeget
A Balmazújvároson gázmotorprojekt néven ismert, önkormányzati, állami és európai uniós források felhasználásával megvalósított beruházás keretében lehetővé tették, hogy termálvíz hasznosításával elégítsék ki középületek fűtési és áramigényét. A projekt nagy része 2023-ban megvalósult, azonban a Miniszterelnökség tavaly júliusban szabálytalansági eljárást indított az önkormányzattal szemben, mert a tíz helyszínből egy, a sportpálya nem száz százalékig az önkormányzat tulajdonában áll, hanem van egy kisebbségi tulajdonos is, a Tiba István (Fidesz) országgyűlési képviselő által elnökölt Balmazújvárosi Football Club. Az önkormányzat újraterveztette a városvezetés közlése szerint ekkor már negyven százalékig kész projektet, kivették belőle a sportpályát. A támogatást az irányító hatóság ennek ellenére visszavonta, és az államkincstár kamatokkal együtt visszakövetelte az összeget. Ezt a 420 millió forintot inkasszózták az önkormányzat számlájáról.

Hegedüs Péter polgármester a Debreciner kérdésére azt mondta: azért nem tudott elmenni a testületi ülésre, mert közbejött valami. Emlékeztetett arra, hogy a most a határozatképtelenséget sérelmező képviselők 2023-ban tizenkét, 2022-ben pedig hat alkalommal érték el hasonló módon, hogy az ülések határozatképtelenek legyenek. Felidézte, hogy ugyanezek a képviselők számos alkalommal tartózkodással blokkolták a testület munkáját.

Hegedüs Péter szerint kettős mérce, hogy miközben a Fidesz szabadon akadályozhatja az önkormányzat működését, a városvezetés nem élhet egy jogszabályi felhatalmazással. „Ez a képviselő-testület több mint másfél éve működésképtelen. Ezt bizonyítja az el nem fogadott költségvetés és zárszámadás és a pályázatok blokkolása. A jogalkotó pontosan ennek a megoldására alkotta meg ezt a paragrafust” – magyarázta.

Megkérdeztük Hegedüs Pétert a Ferenczi Mária által említett hétszázmillió forintos visszafizetési kötelezettségről is. Mint mondta, nem tudja, a képviselő hogyan számolta ki ezt az összeget, de a gázmotorprojekt 420 millióján kívül nincs tudomása további inkasszókról. Hozzátette: egyes önkormányzati beruházások kivitelezését éppen azért tudják megkezdeni, mert polgármesteri hatáskörben döntést hozott ezekben az ügyekben.

Nem voltak partnerek az egyeztetésben

Tóth Attila (Fidesz) balmazújvárosi önkormányzati képviselő, a rendeletek megszavazását rendszeresen blokkoló egyik testületi tag július 9-én egy nyilvános Facebook-bejegyzésben arról írt, hogy a polgármesteri hivatal szakemberei nem voltak partnerek a velük való egyeztetésben, a javaslataikat pedig nem tervezték be a város költségvetésébe. „Többször kezdeményeztük a testület összehívását, aggodalmunkat kifejezve, hogy elkerüljük a most kialakult helyzetet, de erre nem találtunk olyan partnerre, amely biztosította volna a többséget a megoldás tárgyalásához, elfogadásához” – írta.

Tóth a bejegyzéséhez mellékelte a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal levelét, amelyből kiderül: a hatóság az ő beadványai alapján vizsgálta meg a Hegedüs Péter által összehívott június 10-i testületi üléseket és a polgármesteri döntések jogszerűségét. „A törvényességi felügyeleti eljárás eredményeképpen jogsértést állapított meg mind a döntéshozatali eljárás, mind az üléseket követően elfogadott polgármesteri döntések vonatkozásában” – olvasható a levélben.

A képviselő szerint a Hegedüs Péter által beterjesztett 2024-es költségvetési rendelettervezet nem tartalmazott 420 millió forintos visszafizetési kötelezettséget, ami egy szabálytalan projekt miatt terhelte az önkormányzatot, miközben erről már 2023 novemberében is tudtak. Tóth azt írta: több alkalommal tettek javaslatot, honnan lehetne átcsoportosítani a költségvetésből az ehhez szükséges forrást, de a városvezetés nem támogatta ezeket, így pedig nem fogadhatja el a költségvetést. Mint írta, ezt az összeget azóta inkasszálták a város számláján, ez pedig szerinte azt mutatja, hogy csakugyan be kellett volna tervezni.

Az üggyel kapcsolatban levelet küldtünk a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumnak is. Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Polgár Tóth Tamás írása.
  • 16x9 Image

    debreciner.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    debreciner.hu Debrecen és környékének híreit, eseményeit követi.

XS
SM
MD
LG