Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tudja, mivel mérgezik meg magukat a magyarok?


Kisebb szezonja van a mérgezéseknek ősszel. Érdemes figyelni ilyenkor a pincétől kezdve a fűtési rendszereken át a gombákra, bogyókra is, de a hazai mérgezési statisztikák alapján a legsúlyosabb mérgezési ok egy olcsó, állandó és mindenhol könnyen elérhető szer: az alkohol.

Ősszel nemcsak az egyre hűvösebb időre kell felkészülni, hanem arra is, hogy ez a hazai mérgezések kiemelt időszaka. Szüret után érdemes figyelni a mustgázra a pincében, vagy a szén-monoxidra az újra bekapcsolt fűtési rendszernél, ráadásul egy sereg mérgező növény termésével találkozhatunk a természetben, de gombaszedés után is érheti kellemetlen meglepetés az óvatlanokat.

Ehhez jönnek hozzá a mérgezési lehetőségek otthon – amelyek egész évben fennállnak –, ugyanis valószínűleg minden helyiségében találunk olyan vegyszert, gyógyszert, kisebb tárgyakat, amelyeket lenyelve, a bőrünkre kenve, a szemünkbe öntve, belélegezve nagyon súlyosan károsíthatjuk az egészségünket.

Csak nagyjából tudjuk

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) minden évben jelentést ad ki a magyarországi emberi mérgezésekről, cikkünkben a legfrissebben elérhető, 2022-es adatokra épülőt fogjuk bemutatni. Az adatbázis közel sem tökéletes, de nagy vonalakban áttekintést ad a hazai mérgezések eloszlásáról, ugyanis a komolyabb mérgezésekkel kórházba kerülnek az emberek, vagy már előtte belehalnak. A magyarországi mérgezéseket elvileg kötelező külön dokumentálniuk az orvosoknak. A probléma hasonló, mint számos más hazai orvosi statisztikánál:

a plusz fél óra adminisztráció csak púp az érintettek hátán, amit nem is ellenőriznek különösebben,

ezért az orvosok nem mindig töltik ki.

Információink szerint viszont a betegellátás finanszírozási rendszere miatt néha mérgezésnek írnak be olyan eseteket is, amelyek valójában nem azok, de a kórháznak adnak rá finanszírozást, míg a tényleges problémára lehet, hogy már betelt a tervezett éves keret, vagy egyszerűen csak többet fizet a mérgezés, mint a tényleges esethez közelebb álló kódolás.

Az adatoknál gondot jelenthet, ha valaki nagyon rossz állapotban beesik egy kisebb vidéki kórházba, hogy sokszor egyáltalán nem derül ki, mit vett be vagy evett meg, ha nem mondja el, a kisebb intézményeknek ugyanis sokszor nincs lehetőségük arra, hogy gyorsan kimutassanak például alapgyógyszereket, kábítószereket például a beteg vizeletéből.

Mindent elsöpör az alkoholmérgezés

A számokat az adatbázis hibái miatt nem érdemes nagyon részletesen összehasonlítani, az viszont látszik, hogy évente nagyjából húszezer esetet jelentenek; a legsúlyosabb, legjellemzőbb probléma régóta az alkoholmérgezés.

Az alkoholmérgezés

több mint a felét a teszi ki az összes mérgezésnek.

Ez után jócskán leszakadva jön a mérgezések nagyjából harmadát kitevő gyógyszermérgezés, harmadik helyen a mérgezések nagyjából huszadát adó, vegyipari termékekkel történő mérgezések szerepelnek.

Az alkoholmérgezés inkább a férfiakra jellemző, míg a gyógyszermérgezés a nőkre. A motiváció is gyakran eltérő, a magyarok ugyanis jellemzően élvezeti okból isszák magukat betegre, míg az összes gyógyszermérgezés kétharmada öngyilkossági kísérlethez kapcsolódott.

Jellemzően az idegrendszerre ható gyógyszerekkel, fájdalomcsillapítókkal, nyugtatókkal és hasonlókkal adagolták túl magukat az érintettek, kisebb részben a keringési rendszer gyógyszereivel. Jellemző gyógyszermérgezési megoldás a gyógyszer keverése alkohollal: az esetek harmadában ez okozta a mérgezést. Ezen belül nagyjából fele-fele arányban voltak az ezt élvezeti okból választók és az öngyilkossági céllal fogyasztók.

A bejelentett alkoholmérgezések lakosságszámra vetítve különösen az ország szegényebb vidékein jelentkeztek: Hajdú-Bihar, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya vármegyében.

14 év alattiaknál csaknem száz akut alkoholmérgezést regisztráltak 2022-ben azok között, akik nem véletlenül, hanem kifejezetten élvezeti termékként fogyasztották. Ez a kisfiúkat és a kislányokat fele-fele arányban érintette.

Ne hagyja elöl, ne öntse össze, ne igya meg!

Részben ehhez tartozik a vegyipari termékből származó mérgezések egy része; bár ezek döntően véletlen gázmérgezések, a második legjelentősebb mérgezési ok a fagyállók, fagyásgátlók fogyasztása volt. Jellemzően a 25 évnél idősebbek itták meg, a felük öngyilkossági célból.

A fagyállók általában édeskés ízű etilénglikolt tartalmaznak, amely egy súlyosan vesekárosító anyag, kis mennyiség elfogyasztása is kórházi kezelést igényel.

Tavalyelőtt csaknem száz akut mérgezés történt klórgázzal; általában hipót és savas tisztítószereket öntöttek össze.

A gyerekeknél több mint ötven súlyos eset volt 2022-ben, amikor a négyévesnél fiatalabb kisgyerek mosógépkapszulát evett. A kisgyerekek más elöl hagyott tisztítószert, gombelemet, nem nekik szánt gyógyszert is gyakrabban nyelnek le, mint a felnőttek.

Mérgezés gyanúja esetére itt olvashat egy korábbi NNK-s tájékoztatót, de a legbiztosabb, ha profi segítséget kér a 112-es számon. Érdemes észben tartani, hogy ne igya vagy egye meg azt, amiről nem tudja, hogy micsoda. Kisgyerekes családokban nem szabad elérhető helyen hagyni gyógyszert vagy vegyszert, vagy azt mondani, hogy finom a felírt gyógyszer, ha a gyerek nem akarja lenyelni.

Az esetek említésre méltó csoportja volt az üzemanyagot fogyasztó mérgezettek köre. Az esetek felében élvezeti cikként fogyasztották a – jellemzően – benzint vagy petróleumot.

2022-ben is több mint száz olyan 14 év alatti gyermek volt, akik öngyilkossági szándékkal mérgezték meg magukat, az egyik gyerek tízévesnél fiatalabb volt.

Ismeretlen új kábítószerek

A nem alkohol és nem gyógyszer besorolású kábítószereket a fiatalabbak használják, a jelentett mérgezések háromnegyede a 15–34 éves korcsoportból került ki.

A mérgezések száma alapján az ismert kábítószerek helyett az ismeretlenek okozták a legtöbb gondot. A teljesen ismeretlen szerek, a biofű vagy herbál fantázianéven futó termékek vagy az ismeretlen füves cigaretta kód adta ki összesen a mérgezések több mint harmadát. Ezután az amfetaminszármazékok jöttek 29 százalékkal, majd a kannabionoidok 16 százalékkal.

Kábítószert élvezeti cikként fogyasztó 14 év alatti gyerekeknél kevesebb mint húsz mérgezést regisztráltak, döntően ismeretlen kábítószerektől.

Az év során volt egyébként egytucatnyi olyan magyar, aki kokainnal próbált öngyilkos lenni, szerencsére sikertelenül. Kábítószer-mérgezésben összesen két fő vesztette életét, egyikük ismeretlen szer miatt, a másikuk opioidalapú mérgezéstől.

A növényvédő szerek, fertőtlenítő- és biocid szerek miatti mérgezések döntően a férfiakhoz köthetők. Az érintettek leginkább hipót vagy rágcsálóirtót fogyasztanak, az esetek harmadában öngyilkossági szándékkal.

Az egyéb anyagokkal történő mérgezések többségét rendre a mérgező gombák okozzák. Ezt el lehet kerülni, ha valaki bevizsgáltatja az erdőben szedett gombát, mielőtt megeszi.

De növények is több tucat súlyos mérgezést okoztak. Számos mérgező kerti növény népszerű Magyarországon, ami kisgyerekes háztartásokban kevésbé szerencsés, de egy kiránduláson is könnyen össze lehet téveszteni az ehető bogyókat a súlyosan mérgezőkkel.

Érdemes észben tartani, hogy az alkoholon kívül más legális élvezeti szerekkel is – kávéval, cigarettával vagy energiaitallal – komolyan meg tudja mérgezni magát az ember.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

XS
SM
MD
LG