Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új bírót rendeltek ki a Kölcseyből elbocsátott tanárok munkaügyi peréhez


A Kölcseyből azonnali hatállyal elbocsátott tanárok, köztük Palya Tamás és Törley Katalin a bíróságon a munkaügyi perükön 2023. április 13-án
A Kölcseyből azonnali hatállyal elbocsátott tanárok, köztük Palya Tamás és Törley Katalin a bíróságon a munkaügyi perükön 2023. április 13-án

Két nappal az augusztus 29-re kiírt tárgyalás előtt a Fővárosi Törvényszék közölte, hogy harmadszor is elmarad a Kölcsey Ferenc Gimnáziumtól azonnali hatállyal elbocsátott tanárok munkaügyi perének ülése. Az ok csak a napokban derült ki – írja a Magyar Helsinki Bizottság. Új bírót rendelnek az ügyhöz, az új tárgyalás október 2-án lesz, várhatóan ítéletet is hirdetnek.

Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, a tanárok egyik jogi képviselője a civil jogvédő szervezet hírlevelében egyebek között arról beszélt, hogy nem tudni az első két halasztás okát, de nem feltételez rosszhiszeműséget vagy politikai megfontolást mögötte. Hozzátette ugyanakkor, hogy miközben öt felperes és két jogi képviselő igazítja az életét a perhez, összesen már öt tárgyalás maradt el, és egyik sem az öt felperes bármelyikének felróható okból. Kettő például azért, mert az alperes törvényes képviselője kimentette magát egészségügyi okokra hivatkozva.

Mint mondta, hónapok óta folyt a bizonyítási eljárás, az érintettek csak az elsőfokú ítéletre várnak, amit most a bíróváltás következtében majd egy olyan bíró hoz meg, aki más, mint aki meghallgatta a tanúkat vagy az alperesi törvényes képviselőt. Márpedig a tárgyalás egyik célja a közvetlen benyomás szerzése.

Ehhez kapcsolódóan: Elindult a tiltakozásuk miatt kirúgott gimnáziumi tanárok pere

Tóth Balázs szerint október 2-án az várható, hogy az új bíró ismerteti az eddig keletkezett iratokat, ha szükségesnek tartja, további nyilatkozattételre hívja fel a feleket, vagy úgy dönt, hogy – szem előtt tartva a törvényben az elsőfokú eljárásra előírt 18 hónapos határidőt is, ami már lejárt – mielőbb ítéletet hirdet a meglévő iratok alapján.

A Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje úgy tudja: azért rendeltek ki új bírót, mert a pert eddig tárgyaló bírónak megszűnik a jogviszonya a Fővárosi Törvényszékkel.

A Szabad Európa több cikkben foglalkozott a pedagóguselbocsátásokkal, külön a Kölcsey tanárainak ügyével. Őket tavaly szeptember végén bocsátották el a polgári engedetlenségben való részvételükre hivatkozva. Az érintettek között volt végzős osztály osztályfőnöke és matematika szakos tanár is. Utóbbiakból különösen nagy a hiány az egész országban.

A kölcseysekhez hasonlóan a budapesti gimnáziumok közül az Eötvös József Gimnáziumból, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból, valamint a XVIII. kerületi Karinthy gimnáziumból elbocsátott tanárok is pert indítottak a kirúgásuk miatt.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG