Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb bíróság mondta ki, hogy nem vették figyelembe a gyerekek jogait Iványi Gábor iskoláinak bezáratásakor


A szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium épülete
A szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium épülete

Hiába közölte a fővárosi kormányhivatal, hogy tiszteletben tartja a bíróság döntését, mégis fellebbezést nyújtott be Iványi Gáborék bezáratott budapesti iskoláinak azonnali jogvédelme ellen. Közben a Szegedi Törvényszék is kimondta, hogy a hatóság figyelmen kívül hagyta a gyerekek jogait, amikor bezáratta a szegedi iskolát.

A Szegedi Törvényszék határozatában megalapozottnak ítélte a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal által bezáratott szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium ügyében – közölte a MET.

A bíróság az indoklásban a közlemény szerint arra hivatkozott, hogy az intézmény tanulóinak jelentős hányada közismerten sajátos nevelési igényű, akik számára a tanulási környezet megváltoztatása, beilleszkedés az új osztályközösségekbe, a kapcsolat kialakítása az új nevelőkkel jelentős nehézségeket okoz. A sajátos nevelési igény (SNI) olyan gyűjtőfogalom, amely többletjogokat biztosít a különleges bánásmódot igénylő gyermekeknek. A bíróság rámutatott, hogy az alperes a határozata meghozatalakor ezt a körülményt figyelmen kívül hagyta, a törlés indokoltságát a felperes (MET) adó-, illetőleg közműtartozására alapozta – olvasható az Iványi Gábor vezette egyház közleményében.

A bíróság rögzítette, hogy az augusztus 30. napján, tehát a tanév megkezdése előtti utolsó munkanapon a határozat végrehajtása nagyobb veszteséggel és érdeksérelemmel jár, mint a végrehajtásban történő felfüggesztése.

Korábbi cikkünk a témában: A kormányhivatal bezáratta Iványi Gáborék fővárosi óvodáit és iskoláit

„Osztotta azon felperesi álláspontot, amely szerint életszerűtlen és a határidőben kivitelezhetetlen elvárás azon alperesi utasítás, hogy a felperes a tanév kezdetéig értesítse tanulóit, és mindegyik tanulót személyre szabottan tájékoztassa arról, hogy az adott évfolyam esetében mely intézmény jogosult a tanuló fogadására. E körben a bíróság rámutat továbbá arra is, hogy ezen kijelölt intézmények nem feltétlenül felelnek meg a sajátos nevelési igényű tanulók egyedi igényeinek, amely a törölt intézményekben jogviszonnyal rendelkező sajátos nevelési igényű tanulók jogos érdekeit is sérti” – írta a MET a bíróság indoklása alapján. A határozat nem jogerős, nyolc napon belül megfellebbezhető.

Két hete írtuk meg, hogy a Fővárosi Törvényszék helyt adott a MET azonnali jogvédelemi kérelmének, és felfüggesztette a fővárosi kormányhivatal bezárató határozatát a budapesti Wesley Kincsei és a MÁV-telepi Wesley-iskola esetében.

A fővárosi kormányhivatal akkor közölte, hogy tiszteletben tartja a Fővárosi Törvényszék döntését. Most azonban a MET közleményéből kiderült, hogy mégis megfellebbezte a MET Budapesten bezáratott iskoláinak megadott azonnali jogvédelmi határozatot, az ügy így a Fővárosi Ítélőtáblához kerül.

Ehhez kapcsolódóan: Azonnali jogvédelmet kérnek Iványi Gábor bezáratott iskolái

Az már két hete világossá vált, hogy hiába ítéli meg a bíróság az azonnali jogvédelmet a MET bezáratott iskolái javára, az oktatás nem indulhat újra azonnal, mert időközben olyan helyzetet kényszerítettek ki a hatóságok, hogy ez több okból is lehetetlenné vált. Jobb esetben is csak a következő félévben nyithatnak ki újra.

A MET közleményben közölte: megrendülten követik azoknak a családoknak, gyermekeknek a sorsát, akik ezeknek a jogsértő intézkedéseknek köszönhetően kilátástalan helyzetbe kerültek. Bíznak benne, hogy az egyértelmű jogsértések nyilvánosságra kerülésével leáll a MET hiánypótló intézményeinek felszámolása, és megegyezésre, megoldásra törekvő tárgyalásokat folytathatnak az állami normatívák folyósításáért, iskoláik működtetéséért.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG