Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb földeket szerzett a Tiborcz család a bicskei birtok közelében


Orbán Ráhel és Tiborcz István lakodalmát egy Fejér megyei birtokon tartották 2013-ban. A Tükröspusztaként ismert, Bicske és Csabdi határán fekvő ingatlan környékén azóta a földek nagy részét felvásárolták a Tiborcz család tagjai, akik idén eddig egy erdőt és több szántóföldet szereztek.

A törvényi előírás szerint az érintett önkormányzatok épületében és online is közzéteszik harminc napra a termőföldek eladási szerződését, hogy az esetleges elővásárlásijog-tulajdonosok értesüljenek róla, és jelentkezhessenek. Ilyen hirdetményekből szereztünk tudomást Orbán Viktor miniszterelnök vejének és az ő apjának újabb földszerzéseiről. (Korábban az Orbán család és Mészáros Lőrinc és családja földvásárlásairól is írtunk.)

Ehhez kapcsolódóan: Bővítette hatvanpusztai birtokát Orbán Viktor édesapja

A hivatalból nyilvánosságra hozott szerződésekből derült ki, hogy 2024. augusztus–szeptemberben – teljes nevén – Tiborcz István Ferenc és édesapja, dr. Tiborcz Sándor István összesen 19,6 hektár területet (szántót és erdőt) vásárolt meg összesen 75 millió forint értékben. A miniszterelnök veje és családja így a tükröspusztai birtokkal és körülötte összesen legalább 340 hektár területet birtokol. Az alábbi térképen mutatjuk a tulajdonszerzéseket.

Ha nem jelenik meg a térkép, ide kattintva megnézheti.

Ehhez kapcsolódóan: Tovább növekedett az Orbán-birodalom Alcsúton

A földterületek után uniós támogatás jár. A K-Monitor korrupcióellenes civil szervezet adatbázisából kiderül, mennyit kaptak.

Ha nem jelenik meg az ábra, ide kattintva megnézheti.

A kormány által működtetett pályázati oldalon követhető, hogy kik és melyik uniós támogatási programból mennyi pénzt kaptak. Így látható, hogy Tiborcz István apja, Tiborcz Sándor kapott többek között 687.957.333 forintot erdősítésre (2021-ben), amit – a 24. hu cikke szerint – a családi birtokon tervezett felhasználni. Egy évvel korábban Tiborcz István is kapott 215 millió forintos támogatást erdősítésre (Bicske térségében tervezte felhasználni) ugyanebből a vidékfejlesztési keretből. 2022 decemberében a 24. hu arról írt, hogy Orbán Ráhel férje újabb, 156 millió forint összegű erdősítési támogatást kapott. Később a Le Monde nevű francia lapnak Tiborcz István azt nyilatkozta a Telex beszámolója szerint, hogy végül mégsem használja fel a pénzt.

A Tiborcz István és apja, Tiborcz Sándor által elnyert uniós támogatások közül néhány, amelyekre hivatkozunk a cikkben
A Tiborcz István és apja, Tiborcz Sándor által elnyert uniós támogatások közül néhány, amelyekre hivatkozunk a cikkben

Orbán Viktor vejének családja Brüsszeltől kapott támogatást kétszer is; például „ökológiai gazdálkodásra történő áttérésre, ökológiai gazdálkodás fenntartására”: 2022 márciusában 114.637.812 forintot, majd egy hónappal később újabb 140.768-932 forintot ítélt Tiborcz Istvánnak az uniós támogatásokat elosztó magyar kormányzati szervezet.

Ha nem jelenik meg az ábra, ide kattintva megnézheti.

A cégét képviselő kommunikációs cégen keresztül megkérdeztük Tiborcz Istvánt a felvett agrártámogatásokról, de mostanáig nem kaptunk választ az e-mailünkre.

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG