Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb hatalmas EU-s bírságok jöhetnek; felmondási hullám a gyermekvédelemben; leszakadó bérek


Orbán Viktor beszéde Tusnádfürdőn 2024. július 27-én
Orbán Viktor beszéde Tusnádfürdőn 2024. július 27-én

Egy hete van a kormánynak, hogy megússza a százmillió eurós bírságokat. Az utolsó csepp a pohárban – soha nem látott felmondási hullám indult el a gyermekvédelemben. A családi adókedvezmények ellenére is leszakadtak a magyar bérek. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Egy hete van a kormánynak, hogy megússza a százmillió eurós bírságokat

Az Európai Bíróság ítélete értelmében kétszázmillió eurót már biztosan fizetni kell, és ha nem változik a magyar menekültügyi szabályozás, akkor ehhez társul egy több mint nyolcvanmillió eurós kényszerítő bírság. A kormány eltökélt, hogy nem fizet, az Európai Bizottság kíméletes, de könyörtelen behajtásra készül.

Az utolsó csepp a pohárban – soha nem látott felmondási hullám indult el a gyermekvédelemben

Az elmúlt napokban felgyorsultak az események a gyermekvédelemben. Valósággá vált az, ami korábbi cikkeinkben körvonalazódott: soha nem látott felmondási hullám indult el a szektorban, miután sokan nem írják alá a kifogástalan életvitel ellenőrzéséről szóló adatlapot, inkább otthagyják a már egyébként is kritikus munkaerőhiánnyal küszködő szektort.

Bihari Ádám, aki több cikkében foglalkozott az ágazat helyzetével, saját közvélemény-kutatást végzett. Ennek eredményéről is beszélt friss podcastunkban.

A családi adókedvezmények ellenére is leszakadtak a magyar bérek

Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozó keleti államok közül mára Magyarországon a legalacsonyabb a kétkeresős, két gyermeket nevelők átlagos nettó bére. Ebben benne van a családi adókedvezmények pozitív hatása is. A szakértők szerint az erőltetett iparosítás hatására olyan jellegű munkahelyeket teremtünk, amelyek alacsony hozzáadott értékkel bírnak, alacsony fizetést nyújtanak.

Magyar fedőcég is felbukkant az oroszok által pénzelt amerikai médiavállalatról szóló vádiratban

Vádat emeltek a hatóságok a Russia Today (RT) két alkalmazottja ellen egy olyan amerikai médiavállalat titkos finanszírozása és irányítása miatt, amely több ezer, orosz érdekeket támogató videót tett közzé. Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának vádiratában egy magyar céget is megemlítenek.

Az EU-biztos szerint szigorúbban kellene ellenőrizni a Nemzeti Kártyára jelentkező oroszokat

A magyar kormány szerint ugyanannak a biztonsági ellenőrzésnek vetik alá a Nemzeti Kártyát igénylő orosz és belorusz állampolgárokat, mint másokat, az Európai Bizottság belügyi biztosa szerint viszont a biztonsági kockázat utóbbiak esetében fokozott ellenőrzést indokolna. Ylva Johansson mindazonáltal nem tartja reálisnak Magyarország tagságának felfüggesztését a schengeni egyezményből.

Már csak egynapnyi menedéke volt a magyar villamosenergia-rendszernek augusztusban

A meleg vízű Duna és az esti légkondicionáló-használat miatt igen extrém hónapot hagytunk magunk mögött. A rendszeregyensúly megtartásához a körülbelül tucatnyi paksi le-és felterhelés mellett bő másfél atomerőműnyi napelemes teljesítménycsúcsokra és – legalábbis méretében hasonló – importra is szükség volt.

Mi lesz még a csomagban? A választási körzethatárok módosítását javasolja az NVI

A demográfiai változások miatt bele kell nyúlni a választási térképbe a 2026-os választások előtt. Persze ezt már 2022 előtt meg kellett volna tenni, de akkor nem érezte fontosnak a Fidesz. Várhatóan most sem csak a Nemzeti Választási Iroda javaslatait valósítja majd meg a kormánypárt.

Integritás Hatóság: Az ORÖ és az Emmi törvényt sérthetett a Híd a munka világába programban

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) felelőtlen gazdálkodása és az EU-s támogatási program akkori irányító hatósága, az Emmi hanyagsága okozta a Híd a munka világába nevű projekt sikertelenségét – állapította meg az Integritás Hatóság vizsgálata. Minimum 1,3 milliárd forintnyi kárt okozott a magyar adófizetőknek a felelőtlen gazdálkodás és a hanyag tulajdonosi hozzáállás a hivatal szerint.

Ursula von der Leyen első kudarca: a biztosjelöltek alig egyharmada nő

Hiába húzta el a mézesmadzagot a tagállami kormányok orra előtt, Ursula von der Leyen biztosjelölti listáján a nők aránya a huszonhét fős keret csupán egyharmadát éri el. Ráadásul az Európai Bizottság régi-új néppárti elnökének a magukat háttérbe szorítva érző szocialisták politikai elégedetlenségével is szembe kell néznie.

„Nem feltétlenül baj, ha valami kicsit kimozdítja az embert” – Korbuly Ági illusztrátor

Eredetileg kulturális antropológiát tanult, majd az egyetem után kutatói pályán is gondolkodott. Végül rajzolni kezdett, az idei könyvhét Szép Magyar Könyv versenyén ő kapta Az Év illusztrátora díjat Balássy Fannival közös könyvük, a Bocs, hogy élek után. A Szelfi vendége Korbuly Ági volt.

PDSZ: Nemegyszer mentett már életet a pedagógusnál lévő mobil

Sikerült megfélemlíteni az igazgatókat, de azért vannak iskolák, ahol nem veszik el a diákoktól a mobilt, csak épp ezt nem verik nagy dobra – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője a Szabad Európának. A tanárok iskolai mobilhasználatának korlátozásáról Nagy Erzsébet azt mondta: ez csak vegzálás, hiszen a munkahelyre dolgozni járnak a tanárok, nem telefonálgatni.

Noha az AfD most sem kerül kormányra, dermesztő a német tartományi választások eredménye

Németországban a második világháború óta most vasárnap győzött először szélsőjobboldali populista párt tartományi választáson, az AfD ráadásul Türingia mellett Szászországban is jól teljesített, ahogyan a frissen berobbant, radikális baloldali BSW is. A két párt mindazonáltal jövőre nem fogja megszerezni a hatalmat Berlinben, de a választási sikereik dermesztő hatással lesznek a szövetségi szintű politikára. Az ország szorongással teli ősz elé néz.

XS
SM
MD
LG