Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb lépést tett a kormány a Pázmány tiltakozást kiváltó campusfejlesztése felé a Palotanegyedben


Az Ybl Miklós által tervezett Károlyi-palota a budapesti Pollack Mihály téren 2023. december 17-én. A kiemelt védettségű műemlék része annak a négy utca által határolt területnek, amelyen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát alakítják ki
Az Ybl Miklós által tervezett Károlyi-palota a budapesti Pollack Mihály téren 2023. december 17-én. A kiemelt védettségű műemlék része annak a négy utca által határolt területnek, amelyen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát alakítják ki

Kiemelt státuszt kapott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Nemzeti Múzeum mögé tervezett campusfejlesztése. A Magyar Közlöny július 29-i számában jelent meg az erről szóló határozat.

A közlöny szerint a munkákat nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították, a beruházás pedig kiemelten közérdekűvé vált – írta meg először a 24.hu.

Kétszázmilliárd forintos beruházásról van szó, hétemeletes campus épül ötvenezer négyzetméteren a Bródy Sándor utca–Pollack Mihály tér–Múzeum utca–Szentkirályi utca határolta területen. Ehhez nyolc létesítményt, elsősorban az egykori Magyar Rádió épületeit és stúdióit kell elbontani teljesen vagy részlegesen.

A helyiek, a civilek és a józsefvárosi önkormányzat úgy véli, hogy a döntéshozók a tervek elkészítésekor nem vették figyelembe az ott lakók érdekeit, emiatt több tiltakozó demonstrációt szerveztek az érintettek, az önkormányzat pedig saját eszközeivel igyekezett lassítani a folyamatot.

A civilek szerint lenne alternatív, környezetbarát, kevesebb bontással járó megoldás, de eddig hiába próbáltak egyeztetni róla, nem állt velük szóba senki.

A Szabad Európa is több cikkben foglalkozott a tervezett beruházással.

Korábbi cikkünk a témában: Visszavonta a kormányhivatal a Magyar Rádió egykori épületegyüttesére kiadott bontási engedélyt

Legutóbb Pikó András, Józsefváros polgármestere a Nemzeti Közszolgálati Egyetem terjeszkedésével kapcsolatban beszélt arról, hogy szerinte a kormány és a hozzá kapcsolódó egyetemek gyakorlatilag terepasztalként használják Józsefvárost. Mint mondta, a Palotanegyed sűrűn beépített környék, ha elkezdik bontani az egykori Magyar Rádió épületeit, a szomszédos házak megrepedhetnek.

Becslések szerint 35 ezer tonna sittet kell elbontani és elszállítani a gigantikus méretű beruházás miatt, ami évekre élhetetlenné teszi a környéket. A polgármester úgy tudja: hosszú ideig próbálták meggyőzni az egyetemet, hogy fogadjanak el egy másik helyszínt, például a Nyugati pályaudvar mögötti területet, ahová korábban a kormányzati negyedet tervezték, de nem mentek bele.

Korábbi cikkünk a témában: „Ez a kerület nagyon fontos a Fidesznek” – Pikó András józsefvárosi polgármester

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG