Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb levelet kapott az Átlátszó a Szuverenitásvédelmi Hivataltól


Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke beszédet mond a Nézőpont Intézet Sajtószabadság Magyarországon 2023 című elemzését bemutató rendezvényén Budapesten, a Polgári Magyarországért Alapítvány székhelyén 2024. június 25-én
Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke beszédet mond a Nézőpont Intézet Sajtószabadság Magyarországon 2023 című elemzését bemutató rendezvényén Budapesten, a Polgári Magyarországért Alapítvány székhelyén 2024. június 25-én

Azt írták: ha az oknyomozó portál nem működik együtt a Lánczi Tamás vezette állami szervezettel, nem küldi meg a kért adatokat, a hivatal „a kért együttműködés hiányában a rendelkezésére álló adatok alapján alakítja ki az álláspontját”.

A Szabad Európa több cikkben foglalkozott a Szuverenitásvédelmi Hivatallal, amelynek legfőbb feladata a Fidesz szerint, hogy megakadályozzon minden, külföldi befolyásolást célzó kísérletet. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője korábban úgy fogalmazott: „Borsot akarunk törni a baloldali újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok orra alá.”

A civilek szerint a kormány valójában a saját állampolgárait akarja kizárni a demokratikus közéletből, tovább dolgozik a társadalmi nyilvánosság felszámolásán.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a nyomozati és szankciós jogkör nélküli szervezet létrehozása miatt. Lánczi Tamás egyébként legutóbb Tusnádfürdőn beszélt arról, hogy több hatáskört szeretne a szervezetének, főleg „a velük együtt nem működőkkel” szemben. Erről itt olvashat bővebben.

A hivatal a Transparency International Magyarország (TI) korrupcióellenes szervezet mellett az Átlátszó oknyomozó portál ellen indította első átfogó vizsgálatát, nem egészen két héttel az önkormányzati és európai parlamenti választások után.

A TI-nek küldött levélben egyebek között az áll, hogy azért vizsgálódnak, mert a hivatal szerint „külföldről származó támogatás" felhasználásával „a választói akarat befolyásolására irányuló” tevékenységet folytatnak, illetve ilyen tevékenységet támogatnak. A Szuverenitásvédelmi Hivatal összesen 62 kérdést tett fel hatoldalas levelében, és harminc napot adott a megválaszolásukra. A TI alkotmányellenesnek tartja az egész eljárást, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult.

Hasonló levelet kapott az Átlátszó is. A hivatal úgy ítélte meg az oknyomozó portál honlapján közzétett beszámolók alapján, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősül, amelynek éves költségvetésében jelentős a külföldi támogatások aránya. Az oknyomozó portál tizenegy kérdést kapott, köztük arra vonatkozót is, hogy milyen módon működik együtt a Transparency International Magyarország Alapítvánnyal, amelyet a honlapján együttműködő partnerként tüntet fel.

Az Átlátszó küldött néhány választ, közölte ugyanakkor, hogy miután álláspontja szerint „sem politikai párt, sem jelölőszervezet nem vagyunk, közhatalmat sem gyakorlunk, ezért nem működünk együtt a Szuverenitásvédelmi Hivatallal”.

Erre válaszul született meg a hivatal újabb levele, amely szerint az Átlátszónak „a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenység értelmezésére vonatkozó okfejtése téves jogszabályi hivatkozáson és abból levont hibás következtetésen alapul”.

Lánczi Tamásék közölték, hogy ha az oknyomozó portál továbbra sem küldi el a hivatal részére a kért adatokat, akkor „a rendelkezésére álló adatok alapján alakítja ki az álláspontját”. Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője a hvg.hu-nak jelezte: továbbra sem hajlandók együttműködni a Szuverenitásvédelmi Hivatallal.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG