Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb nyolc kerületben kezdődött meg az újraszámolás, ördögi körbe kerülhet a főpolgármester-választás


A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálása a Nemzeti Választási Irodában 2024. június 14-én
A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálása a Nemzeti Választási Irodában 2024. június 14-én

Az NVB ügyeire rálátó forrásunk szerint igaza van az Alkotmánybírósághoz forduló panaszosnak: a Kúria jogellenesen bízta az NVB-re az újraszámolást, ami azt eredményezi, hogy a pénteken várható végeredményt újra meg lehet fellebbezni, ezzel tovább húzódhat a főpolgármester-választás jogerős végeredménye. Szerdán újabb nyolc kerületben kezdődött meg az újraszámolás.

Ilyen még soha nem volt a magyar jogtörténetben: lényegében ördögi körbe került a főpolgármester-választás – mondta a Szabad Európának forrásunk. Szerinte igaza van annak az ismeretlen panaszosnak, aki az Alkotmánybírósághoz fordult azzal, hogy az AB döntése szerint a Kúriának kellene újraszámolnia az érvényesnek minősített főpolgármesteri szavazatokat, nem a Kúria határozatában kijelölt NVB-nek.

Forrásunk szerint a Kúria ugyanúgy megbízhatta volna az újraszámolással a helyi választási irodákat, ahogy az NVB tette. Ebben az esetben azonban a Kúria munkatársainak kellene felügyelniük az eljárást, nem az NVB tagjainak, és a Kúria hozná meg a határozatot a végeredményről. Mivel nem ez történik, az NVB pénteken várható határozata ellen ugyanúgy be lehet adni fellebbezést a Kúriához, majd az Alkotmánybírósághoz, és továbbra sem lehet jogerős végeredményt hirdetni.

Szerdán újabb nyolc helyen, a II., a III., a IV., a XI., a XIII., a XIV., a XVIII. és a XXI. kerületben kezdődött meg az érvényesnek minősített szavazatok ellenőrzése és újraszámolása.

Korábbi cikkünk a témában: Nyolc kerület szavazataival végeznek egy nap alatt az újraszámoláson

Ahogy beszámoltunk róla, a helyi választási irodák munkatársai kedden megkezdték az első nyolc kerület érvényes főpolgármesteri szavazatainak újraszámolását. A tervek szerint csütörtökre végeznek a 23 kerülettel, majd az NVB pénteken megvizsgálja a beküldött nem egyértelmű szavazólapokat, és végeredményt hirdet, ami csak akkor lesz jogerős, ha nem érkezik fellebbezés az NVB határozata ellen a Kúriához.

Majdnem nyolcszázezer főpolgármesteri voksot kell újraszámolni. A Kúria vasárnap rendelte el a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, újraszámlálását és a főpolgármester-választás végeredményének ez alapján történő megállapítását. Azután határoztak így, hogy múlt pénteken az Alkotmánybíróság megsemmisítette azt a döntését, amellyel helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottságnak a főpolgármester-választás eredményét, Karácsony Gergely győzelmét megállapító határozatát.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG